ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XVI

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

19

Дата реєстрації:

28.10.2021

Проголосовано:

02.11.2021 11:26:45

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    15
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    12

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 19


ЗДОЛБУНІВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІВНЕНСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                                    восьме скликання

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 02 листопада2021 року                                                                       №19

 

Про звернення Здолбунівської міської ради до Верховної Ради України, Президента України, Генерального прокурора України щодо негайного вжиття заходів з проведення розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних як до злочинного виведення коштів Приватбанку, так і тих, хто брав участь у відмиванні вкрадених коштів через офшорні компанії

 

         Відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за погодженням з постійними комісіями міської ради, міська рада

 

В И Р І Ш И Л А :

 

  1. Звернутися до Президента України. Верховної Ради України,  Генерального прокурора України щодо негайного вжиття заходів з проведення розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних як до злочинного виведення коштів Приватбанку, так і тих, хто брав участь у відмиванні вкрадених коштів через офшорні компанії (далі- звернення), згідно додатку.

  2. Здолбунівській міській раді направити звернення до Президента України, Верховної Ради  України, Генерального прокурора України.


3.Контроль за виконанням рішення покласти на постійнукомісію з питань освіти, охорони здоров´я, культури, спорту, соціального захисту, молодіжної політики, законності, регламенту, депутатської діяльності, етики та врегулювання конфлікту інтересів (голова Висоцький Ю.О.).

 

 

Міський голова                                         Владислав  СУХЛЯК

 

 

 

Додаток

до рішення

Здолбунівської міської ради

 від 02.11.2021 №2

 

 

Звернення  

Депутатів Здолбунівської міської ради до Президента України , Верховної Ради України,  Генерального прокурора України щодо негайного вжиття заходів з проведення розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності осіб,причетних як до злочинного виведення коштів ПриватБанку, так і тих, хто брав участь у відмиванні вкрадених коштів через офшорні компанії

 

Ми, депутати Здолбунівської міської ради, які представляють інтереси Здолбунівської громади, не можемо стояти осторонь від подій, що відбуваються. Результати розслідування Pandora Papers, оприлюдненого Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів, яке виявило участь вищих посадових осіб держави та їх оточення – президента Володимира Зеленського, голови СБУ Івана Баканова, братів Сергія і Бориса Шефірів, один з яких – перший помічник президента Зеленського, міністра Олександра Ткаченка, Андрія Яковлєва – в оборудках Ігоря Коломойського з виведення 40 млн доларів з ПриватБанку в офшорні юрисдикції – викликають масу обурення.

Це чорна пляма на репутації України як держави, яка з 2014 року веде війну з агресором, і одночасно реалізує системні реформи, позиціонуючи себе як проєвропейську країну.

Ці репутаційні втрати кидають тінь і на органи місцевого самоврядування, які активно включені в антикорупційний процес через впровадження прозорих закупівель за кошти територіальних громад, запровадження чесних процедур з приватизації комунальної власності тощо.

40 млн «відмитих» доларів, – це кошти, які пов’язують вищих посадових осіб зі злочинним угрупованням Коломойського і які є платою за імунітет Коломойського перед кримінальним переслідуванням сьогодні. Проти Коломойського введені санкції Держдепартаментом США, проти Коломойського висунула звинувачення прокуратура США, у рамках провадження в США пройшли обшуки в бізнес-структурах Коломойського. І тільки в Україні Коломойський володіє недоторканністю.

За висновком НБУ,  до націоналізації ПриватБанку було завдано шкоди мінімум на 5,5 млрд доларів.  На момент націоналізації банку у 2016 році приблизно 97% всіх неповернених кредитів для компаній, наданих ПриватБанком, належали бізнесам, якими володіли або які контролювали Коломойський та Боголюбов. На докапіталізацію ПриватБанку в цілому держава витратила понад 155 млрд гривень. Це кошти, вкрадені у територіальних громад, адже вони могли бути передані місцевим бюджетам для розв'язання нагальних проблем. Адже у тому ж 2016 році загальна сума всіх трансфертів з Державного бюджету місцевим бюджетам склала не набагато більшу суму – 196 млрд грн.

Ми вимагаємо негайного вжиття заходів з проведення розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних як до злочинного виведення коштів ПриватБанку, так і тих, хто брав участь у відмиванні вкрадених коштів через офшорні компанії. До рішення суду всі особи, причетні до оборудок Коломойського, які перебувають на державній службі, мають бути відсторонені від виконання обов’язків.

 

Секретар міської ради                               Валентина КАПІТУЛА