ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий вцілому

Дата:

07.05.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 8
Про встановлення транспортного податку на 2022 рік

ПРОЄКТ

У К Р А Ї Н А

Здолбунівська міська рада Рівненської області

восьмого скликання

Р І Ш Е Н Н Я

від 19 травня 2021 року №


Про встановлення транспортного

податку на 2022 рік

Керуючись статтею 267 Податкового кодексу України, пунктом 24 частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Здолбунівська міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Встановити на території Здолбунівської міської територіальної громади транспортний податок та затвердити порядок його справляння, що додається.
  2. Оприлюднити рішення на офіційному сайті Здолбунівської міської ради або в інший можливий спосіб.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію міської ради     з питань бюджету, фінансів, податків, соціально-економічного розвитку та реалізації державної регуляторної політики (Бабак Л.В.), а організацію його виконання забезпечує Головне управління державної податкової служби в Рівненській області.
  4. Рішення набирає чинностіз 01 січня 2022 року.

Міський голова Владислав СУХЛЯК

Проєкт рішення підготував:

начальник відділу економічного

розвитку та регуляторної політики О. ІВАНЮК

ПОГОДЖЕНО

заступник міського голови Ю. СОСЮК

начальник відділу з юридичної роботи

та питань персоналу апарату міської ради С.ГЕРАСИМЮК

начальник фінансового управління

міської ради О.ШИКАЛО

начальник організаційної роботи

та документообігу апарату міської ради В. ДАЦЮК

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення Здолбунівської

міської ради

від __________2021 р. №_____


Порядок справляння транспортного збору

  1. Порядок обчислення та сплати транспортного податку визначає правові засади його справляння та обов’язкові елементи податку у відповідності до статті 267 Податкового кодексу України.

1.2. Транспортний податок входить до складу податку на майно, який належить до місцевих податків

1.3.Терміни, наведені у цьому Порядку вживаються у значеннях, визначених у Податковому кодексі України.

1.4. Цей Порядок є обов’язковим для дотримання фізичними та юридичними особами-платниками транспортного податку, та контролюючими органами.

2. Платники податку

2.1. Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до підпункту 267.2.1 пункту 267.2 статті 267 є об’єктами оподаткування.

3. Об'єкт оподаткування

3.1 Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального".

Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, на своєму офіційному веб-сайті розміщується перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, який повинен містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального.

4. База оподаткування

4.1 Базою оподаткування є легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування відповідно до пункту 3.1 цього Порядку.

5. Ставка податку

5.1. Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування відповідно до пункту 3.1 цього Порядку.

6. Податковий (звітний) період

6.1. Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

7. Порядок обчислення та сплати податку

7.1. Обчислення суми податку з об'єктів оподаткування фізичних осіб на території Здолбунівської міської територіальної громади здійснюється Головним управлінням державної податкової служби в Рівненській області за місцем реєстрації платника податку.

7.2. Податкові повідомлення – рішення про сплати сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються платнику податку Головним управлінням державної податкової служби в Рівненській області за місцем його реєстрації до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року).

Щодо об'єктів оподаткування, придбаних протягом року, податок сплачуться фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт. Головне управління державної податкової служби в Рівненській області надсилає податкове повідомлення – рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Нарахування податку та надсилання (вручення) податкових повідомлення-рішень про сплату податку фізичними особами - нерезедентами здійснюють контролюючі органи за місцем реєстрації об'єктів оподаткування, що перебувають у власності таких нерезидентів.

7.3 Платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 01 січня звітного року і 20 лютого цього ж року подають Головному управлінню державної податкової служби в Рівненській області за місцем реєстрації об'єкта оподаткування декларацію за встановленою формою.

Щодо об'єктів оподаткування, придбаних юридичною особою протягом року, декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

7.4 У разі переходу права власності на об'єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об'єкт оподаткування – починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об'єкт.

7.5 За об'єктом оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.

7.6 У разі спливу п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років.

8. Порядок сплати податку

8.1 Податок сплачується за місцем реєстрації об'єктів оподаткування і зараховується до бюджету Здолбунівської міської територіальної громади.

9.Строки сплати податку

9.1 Транспортний податок сплачується:

а) фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податковою повідомлення-рішення;

б) юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає, за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Секретар ради Валентина КАПІТУЛА