ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий вцілому

Дата:

08.05.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 12
Про визначення  розміру статутного капіталу та затвердження Статуту комунального  некомерційного підприємства «Здолбунівська стоматологічна поліклініка» Здолбунівської міської ради в новій редакції


                                                                 Проєкт
У К Р А Ї Н А
Здолбунівська міська рада Рівненської області
восьмого скликання
 

Р І Ш Е Н Н Я

від 19 травня 2021 року                                                                               №____

 
Про визначення  розміру статутного
капіталу та затвердження Статуту
комунального  некомерційного
підприємства «Здолбунівська
стоматологічна поліклініка»
Здолбунівської міської ради
в новій редакції
 
 
Керуючись пунктом 3 частини 2 статті 71 Бюджетного кодексу України, статтями 57, 63, 78 Господарського кодексу України, статтею 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розглянувши лист комунального некомерційного підприємства «Здолбунівська стоматологічна поліклініка» Здолбунівської міської ради від 22.04.2021 № 1/09-76, міська рада
 
В И Р І Ш И Л А:
 
1. Зменшити розмір статутного капіталу комунального некомерційного підприємства «Здолбунівська  стоматологічна поліклініка» Здолбунівської міської ради на 2052016,00 (Два мільйони п’ятдесят дві тисячі шістнадцять) гривень 00 копійок.
 
2. Визначити розмір статутного капіталу комунального некомерційного підприємства «Здолбунівська  стоматологічна поліклініка» Здолбунівської міської ради  в розмірі 1000,00 (Одна тисяча гривень) гривень 00 копійок.
 
3. Затвердити Статут комунального некомерційного підприємства «Здолбунівська  стоматологічна поліклініка» Здолбунівської міської ради в новій редакції, що додається.
 
4. Доручити директору комунального некомерційного підприємства «Здолбунівська  стоматологічна поліклініка» Здолбунівської міської ради  Соловйову В.Ю. здійснити реєстрацію Статуту в установленому законодавством порядку.
 
5. Визнати таким, що втратив  чинність, пункт 38 рішення Здолбунівської міської ради від 24 грудня 2020 року №73 «Про перейменування комунальних закладів (бюджетних установ), затвердження Статутів в новій редакції та визначення розпорядника бюджетних коштів нижчого рівня».
 
6. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію  з питань освіти, охорони здоров’я, культури, спорту, соціального захисту, молодіжної політики, законності, регламенту, депутатської діяльності, етики та врегулювання конфлікту інтересів (голова комісії – Висоцький Ю.О.), а організацію виконання - на начальника управління з гуманітарних питань Антонюка І.В.
 
 
 
 
 
Міський голова                                                                   Владислав СУХЛЯК

ЗАТВЕРДЖЕНО                         
рішення Здолбунівської  міської ради
від 19 травня 2021 року №____      
Міський голова
_______________ Владислав.СУХЛЯК
 
 
 
 
 
 
 
 
 
СТАТУТ
 
КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА
“ЗДОЛБУНІВСЬКА  СТОМАТОЛОГІЧНА ПОЛІКЛІНІКА”
ЗДОЛБУНІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ  РАДИ
(нова редакція)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
м. Здолбунів, 2021

1. Загальні положення
 
1.1. КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ЗДОЛБУНІВСЬКА СТОМАТОЛОГІЧНА ПОЛІКЛІНІКА" ЗДОЛБУНІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (далі - Підприємство) є закладом охорони здоров’я, що надає послуги вторинної/спеціалізованої медичної (стоматологічної) допомоги будь-яким особам в порядку та на умовах, встановлених законодавством України та цим Статутом.
1.2. Підприємство є правонаступником прав та обов’язків  КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЗДОЛБУНІВСЬКА РАЙОННА СТОМАТОЛОГІЧНА ПОЛІКЛІНІКА» ЗДОЛБУНІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ, код ЄДРПОУ 40304556.
    Власником  Підприємства є Здолбунівська міська територіальна громада в особі Здолбунівської міської ради (надалі - Власник). Органом управління є управління з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради. Підприємство здійснює медичну та господарську некомерційну діяльність, підзвітне органу управління – управлінню з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради.
1.3.  Підприємство здійснює господарську некомерційну діяльність, спрямовану на досягнення соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку.
1.4. Забороняється розподіл отриманих доходів (прибутків) Підприємства або їхньої частини серед засновників (учасників), працівників комунального некомерційного підприємства (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органу управління та інших пов’язаних з ними осіб.
1.5. Не вважається розподілом доходів Підприємства в розумінні п. 1.6 Статуту, використання Підприємством власних доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених Статутом.
            1.6. Підприємство у своїй діяльності керується Конституцією України, Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я», Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», постановами Верховної Ради України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, загальнообов’язковими для всіх закладів охорони здоров’я, Господарським кодексом України, Цивільним кодексом України, Бюджетним кодексом України, Кодексом законів про працю України, наказами та інструкціями Міністерства охорони здоров’я України, загальнообов’язковими нормативними актами інших центральних органів виконавчої влади, рішеннями Здолбунівської міської ради, розпорядженнями голови Здолбунівської міської ради, цим Статутом.
 
2. Найменування та місцезнаходження
2.1. Найменування:
- повне українською мовою: КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ЗДОЛБУНІВСЬКА СТОМАТОЛОГІЧНА ПОЛІКЛІНІКА" ЗДОЛБУНІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
-   скорочене українською мовою КНП "Здолбунівська стоматполіклініка" .
-  англійською мовою: MUNICIPAL NON-PROFIT ENTERPRISE "ZDOLBUNIV DENTISTRY POLYCLINIС".
2.2. Місцезнаходження: 35701, Рівненська область, місто Здолбунів, вул. Степана Бандери, будинок 1А.
 
3. Мета і предмет діяльності
3.1. Основною метою діяльності підприємства є: 
3.1.1. Надання населенню згідно з вимогами відповідних нормативно-правових актів стоматологічної допомоги та стоматологічних медичних послуг, а також інших видів медичної допомоги, спрямованих на збереження, поліпшення та відновлення здоров’я населення.
3.1.2. Здійснення іншої діяльності необхідної для належного забезпечення профілактики, діагностики та лікування захворювань зубо-щелепової  системи.
3.1.3. Організація взаємодії з іншими закладами охорони здоров’я на різних рівнях та ефективного використання ресурсів системи медичного обслуговування. 
3.2. Відповідно до поставленої мети Предметом діяльності Підприємства є :
3.2.1. Здійснення медичної практики відповідно до ліцензії.
3.2.2. Надання медичних, стоматологічних та інших послуг, не заборонених чинним законодавством України, фізичним та юридичним особам на безкоштовній та платній основі, у порядку та за тарифами на медичні послуги, встановленими чинним законодавством, нормативно-правовими актами.
3.2.3. Аналітично-інформаційна діяльність.
3.2.4. Участь у проведенні інформаційної та освітньо - роз'яснювальної роботи серед населення щодо формування здорового способу життя та здійснення заходів з профілактики стоматологічних захворювань.
3.2.5. Забезпечення дотримання  галузевих стандартів медичної допомоги.
3.2.6. Організація підготовки пацієнта до зубопротезування згідно з вимогами чинного законодавства України.
3.2.7. Організація надання медичної стоматологічної допомоги пільговим категоріям населення, а саме лікування і зубопротезування згідно вимог чинного законодавства України.
3.2.8. Забезпечення повного і якісного обстеження, встановлення діагнозу і організація своєчасного лікування, консультативної медичної стоматологічної допомоги та направлення хворих до інших закладів охорони здоров'я. 
3.2.9. Своєчасне та якісне проведення лікування з використанням комплексу необхідних і доступних методів, диференційований підхід до вибору методів та засобів лікування різних категорій хворих із забезпеченням принципів безперервності, послідовності та етапності, індивідуального підходу в організації та здійсненні діагностики лікування.
3.2.10. Забезпечення та контроль якості медичної допомоги хворим у межах затверджених МОЗ України, що забезпечують формування державної політики у сфері охорони здоров’я, клінічних протоколів, медичних стандартів, а також передбачених законом інших норм, правил та нормативів, які регулюють діяльність у сфері охорони здоров’я.
3.2.11. Організація та забезпечення надання ортодонтичної допомоги населенню.
3.2.12.Забезпечення підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників підприємства.
3.3. Адміністративно-господарська робота:
3.3.1. Ресурсне забезпечення статутної діяльності та виконання державних, регіональних програм;
3.3.2. Юридично-правове забезпечення (ліцензування, акредитація, правова та нормативна база, взаємодія з контролюючими органами);
3.3.3. Комунікативно-інформаційне забезпечення (аналіз інформації директивних органів та підготовка розпорядчих документів для роботи Підприємства, координація роботи та системи взаємозв’язку з закладами охорони здоров’я  всіх рівнів);
3.3.4. Матеріально-технічне та фінансове забезпечення;
3.3.5. Забезпечення кадрами (підготовка, поповнення та підвищення професійної кваліфікації, безперервна підготовка кадрів);
3.3.6. Впровадження сучасних управлінських та медичних технологій;
3.3.7. Проведення санітарно-просвітницької роботи серед населення;
3.3.8. Участь у реалізації гуманітарних програм (професійні об’єднання, гуманітарна допомога, участь у благодійних програмах тощо).
3.4. Предметом діяльності Підприємства можуть також бути інші види діяльності, які не заборонені чинним законодавством України.
             3.5. Підприємство може бути клінічною базою стажування вищих медичних навчальних закладів усіх   рівнів акредитації та закладів післядипломної освіти.
 
4. Юридичний статус
4.1. Підприємство є юридичною особою публічного права. Права і обов'язки юридичної особи Підприємство набуває з дня його державної реєстрації.
4.2. Підприємство надає медичні та інші послуги, не заборонені чинним законодавством України, фізичним та юридичним особам на платній основі, а також на підставі та на умовах, визначених договірними відносинами.
4.3. Підприємство самостійно здійснює некомерційну господарську діяльність, реалізує надання послуг за встановленими тарифами на медичні послуги, погодженими рішенням Здолбунівської міської ради, що визначаються в порядку, встановленому законодавством.
4.4. Збитки, завдані Підприємству внаслідок виконання рішень органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, які було визнано судом неконституційними або недійсними, підлягають відшкодуванню зазначеними органами добровільно або за рішенням суду.
4.5. Для здійснення господарської некомерційної діяльності Підприємство залучає і використовує матеріально-технічні, фінансові, трудові та інші види ресурсів, використання яких не заборонено законодавством.
4.6. Підприємство має самостійний баланс, рахунки в банках, органах Державного казначейства, печатку із своїм найменуванням.
4.7. Власник не відповідає за зобов'язаннями Підприємства, а Підприємство не відповідає за зобов'язаннями Власника, крім випадків, передбачених законодавством.
4.8. Підприємство має право укладати угоди, набувати майнові та особисті немайнові права, нести обов'язки, бути особою, яка бере участь у справі, що розглядається в судах України, третейських та міжнародних судах.
4.9. Підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і затверджує штатний розпис за погодженням з органом управління - управлінням з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради, відповідно до чинного законодавства.
4.10. Підприємство надає медичні послуги на підставі ліцензії на медичну практику.
4.11. Підприємство може приймати участь в державно-приватному партнерстві, шляхом укладання договорів із фізичними та юридичними особами на користування їхнім обладнанням, товарно-матеріальними цінностями, технікою, іншим майном на платній основі, в т.ч. визначати оплату у відсотковому відношенні до вартості послуг, що надаються Підприємством на такому обладнанні згідно з умовами договору.
4.12. За рішенням органу управління Підприємство має право створювати благодійні фонди, установчі документи яких затверджуються директором.
 
5. Статутний капітал. Майно та фінансування
5.1. Майно Підприємства є власностю Здолбунівської міської територіальної громади і закріплюється за ним на праві оперативного управління. Майно Підприємства становлять необоротні та оборотні активи, основні засоби та грошові кошти, а також інші цінності, передані йому Власником, вартість яких відображається у самостійному балансі Підприємства. Підприємство володіє та користується зазначеним майном. У разі ліквідації Підприємства майно та кошти, що належать до власності Здолбунівської міської територіальної громади, підлягають безоплатній передачі на баланс одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховуються до доходу бюджету.
5.2. Підприємство не має права відчужувати або іншим способом розпоряджатись закріпленим за ним майном, що належить до основних засобів, без попередньої згоди (рішення) Власника. Підприємство не має права передавати належне йому майно третім особам (юридичним чи фізичним особам) крім випадків, прямо передбачених законодавством, а також рішеннями Власника. 
5.3. Джерелами формування майна та коштів Підприємства є:
5.3.1. Комунальне майно, передане Підприємству відповідно до рішення Власника.
            5.3.2. Кошти місцевого бюджету.
5.3.3. Власні надходження Підприємства: кошти та інше майно, одержані від реалізації продукції (робіт, послуг), кошти від здачі в оренду (за згодою Власника) майна, закріпленого на праві оперативного управління.
5.3.4. Цільові кошти.
5.3.5. Кредити банків.
5.3.6. Майно, придбане у інших юридичних або фізичних осіб.
5.3.7. Майно, що надходить безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних благодійних внесків, пожертвувань юридичних і фізичних осіб; надходження коштів на виконання програм соціально-економічного розвитку регіону, програм розвитку медичної галузі.
5.3.8. Майно, отримане з інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.
5.3.9. Кошти, отримані за договорами з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення.
5.3.10. Інші джерела, не заборонені законодавством України.
5.4. Доходи Підприємства використовуються виключно для фінансування видатків на утримання, реалізації мети, предмету та напрямків діяльності Підприємства.
5.5. Вилучення майна Підприємства може мати місце лише у випадках, передбачених чинним законодавством України.
5.6. Статутний капітал Підприємства становить: 1000,00 гривень. Зміна розміру статутного капіталу Підприємства здійснюється за рішенням Здолбунівської міської ради.
            5.7. Підприємство може одержувати кредити для виконання статутних завдань під гарантію Власника.     
5.8. Підприємство має право надавати в оренду майно, закріплене за ним на праві оперативного управління, юридичними та фізичними особами відповідно до чинного законодавства України за рішенням Власника.
            5.9. Підприємство самостійно здійснює оперативний, бухгалтерський облік, веде статистичну, бухгалтерську та медичну звітність і подає її органам, уповноваженим здійснювати контроль за відповідними напрямами діяльності Підприємства у визначеному законодавством порядку.
5.10. Підприємство відповідає за своїми зобов'язаннями лише коштами, що перебувають у його розпорядженні. 
5.11. Порядок розподілу та використання коштів Підприємства, отриманих від здійснення господарської некомерційної діяльності, визначається директором.
5.12. Власні надходження Підприємства використовуються відповідно до чинного законодавства України.
5.13. Доходи (прибутки) Підприємства використовуються виключно для фінансування видатків на його утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності передбачених Статутом Підприємтва та іншими чинними підзаконними актами.
   5.14. Підприємство може утворювати за рахунок прибутку (доходу) спеціальні (цільові) фонди, призначені для покриття витрат, пов’язаних з її діяльністю:
- амортизаційний фонд;
- фонд розвитку виробництва;
- фонд споживання (оплати праці);
- резервний фонд.
    5.15. Порядок визначення нормативів відрахувань до цільових фондів Підприємства, їх граничні розміри, порядок формування і використання цих фондів визначаються Положенням про такі фонди, затвердженим Власником.
   5.16. Інші особливості господарської та соціальної діяльності Підприємства визначаються законом.
    5.17.Основним узагальнюючим показником фінансових результатів господарської діяльності Підприємства є виконання фінансового плану.
    5.18.Частка чистого прибутку Підприємства може скеровуватися до Резервного фонду.
    5.19. Решта чистого прибутку, який залишається після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат, витрат на оплату праці, оплати відсотків за кредитами банків, сплати передбачених законодавством України податків та інших платежів до бюджету, тощо використовується Підприємством для цілей статутної діяльності.
     5.20. Підприємство має право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність відповідно до предмета своєї діяльності та чинного законодавства України, що регулює цю діяльність. При здійсненні зовнішньоекономічної діяльності Підприємство користується повним обсягом прав суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності та несе відповідальність за порушення чинного законодавства України, укладених договорів, заподіяння шкоди.
    5.21. Особливості фінансового забезпечення Підприємства:
    5.21.1. Громадянам України, які уклали декларації з сімейним лікарем, надання ургентної стоматологічної допомоги, а також планової стоматологічної допомоги дітям до 18 років є безоплатним і здійснюється за рахунок коштів НСЗУ згідно з умовами укладеного договору, усі інші стоматологічні послуги надаються на платній основі згідно затвердженого Переліку платних послуг. Стоматологічні послуги пільговим категоріям населення Здолбунівської міської територіальної громади надаються за рахунок фінансових ресурсів міського бюджету, а громадянам, які не проживають та території громади Здолбунівської міської ради – згідно з умовами міжмуніципальної угоди, укладеного між Здолбунівською міською територіальною громадою та ТГ або на платній основі.
     5.21.2. Вартість платних послуг, що входять до встановленого законодавством України Переліку, затверджуються наказом директора та погоджується Власником підприємства  згідно чинного законодавства, та відшкодовуються за рахунок особистих коштів громадян, а у випадках, визначених законодавством України – за рахунок інших джерел за цінами, встановленими згідно з вимогами законодавства.
     5.22. Головним розпорядником коштів  є управління з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради.
 
 
6. Права та обов’язки
6.1. Підприємство має право:
6.1.1. Звертатися у порядку, передбаченому законодавством, до центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, а також підприємств і організацій незалежно від форм власності та підпорядкування, для отримання інформації та матеріалів, необхідних для виконання покладених на Підприємство завдань.
6.1.2. Самостійно планувати, організовувати і здійснювати свою статутну діяльність, визначати основні напрямки свого розвитку відповідно до своїх завдань і цілей, у тому числі спрямовувати отримані від господарської діяльності кошти на утримання Підприємства та його матеріально-технічне забезпечення.
6.1.3. Укладати господарські договори з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та підпорядкування, а також фізичними особами відповідно до законодавства, рішень Власника, цього Статуту. Здійснювати співробітництво з іноземними організаціями відповідно до законодавства.
6.1.4. Самостійно визначати напрямки використання грошових коштів у порядку, визначеному чинним законодавством України.
6.1.5. Здійснювати будівництво, реконструкцію, капітальний та поточний ремонт основних фондів у визначеному законодавством порядку. 
6.1.6. Залучати підприємства, установи та організації для реалізації своїх статутних завдань у визначеному законодавством порядку.
6.1.7. Співпрацювати з іншими установами, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування з питань, що відносяться до компетенції Підприємства.
6.1.8. Створювати структурні підрозділи Підприємства відповідно до чинного законодавства України. 
6.1.9. Здійснювати інші права, що не суперечать чинному законодавству, рішенням Засновника.
6.2. Обов’язки Підприємства:
6.2.1. Здійснювати бухгалтерський облік, вести фінансову та статистичну звітність відповідно до вимог чинного законодавства України.
6.2.2. Керуватись у своїй діяльності Конституцією України, законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами Міністерства охорони здоров’я України, іншими нормативно-правовими актами та цим Статутом.
6.2.3. Розробляти Статут, структуру, штатний розпис Підприємства та затверджувати їх у встановленому порядку.
6.2.4. Забезпечувати цільове використання закріпленого за Підприємством майна.
6.2.5. Створювати для працівників належні і безпечні умови праці, забезпечувати додержання чинного законодавства України про працю, правил та норм охорони праці, техніки безпеки, соціального страхування. 
6.2.6. Забезпечувати своєчасну сплату податкових та інших обов’язкових платежів з урахуванням своєї статутної діяльності та відповідно до чинного законодавства України.
6.2.7. Розробляти та реалізовувати кадрову політику, контролювати підвищення кваліфікації працівників.
6.2.8. Здійснювати заходи з удосконалення організації своєї діяльності.
6.2.9. Зберігати за місцем провадження діяльності:
6.2.9.1. Нормативно-правові документи, у тому числі нормативні документи з питань стандартизації, необхідні для провадження відповідного виду господарської діяльності.
6.2.9.2. Обліково-звітні статистичні форми відповідно до заявлених спеціальностей.
6.2.9.3. Акредитаційний сертифікат Підприємства.
6.2.9.4. Документи, у яких зазначається рівень кваліфікації медичних працівників.
6.2.10. Здійснювати оперативну діяльність з матеріально-технічного забезпечення роботи Підприємства.
6.2.11. Використовувати у роботі систему стандартів у сфері охорони здоров’я в Україні.
6.2.12. Забезпечувати дотримання права на лікарську таємницю.
 
 
 
 
7. Управління підприємством
 та громадський контроль за його діяльністю
7.1. Управління Підприємством здійснює орган управління – управління з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради.
7.2. Поточне керівництво діяльностю Підприємства здійснює Керівник Підприємства – директор Підприємства, який призначається на посаду шляхом укладання контракту, відповідно до чинного законодавства.  
Кваліфікаційні вимоги до особи, яка претендує на посаду директора Підприємства встановлюється відповідно до чинного законодавства України.
7.2.1 У контракті зазначається строк найму, права, обов’язки і відповідальність керівника, умови його матеріального забезпечення і звільнення з посади (припинення дії контракту), інші умови найму передбачених чинним законодавством.
7.2.2 Директор може бути звільнений з посади раніше закінчення терміну дії контракту з підстав та у порядку визначеному контрактом,  чинним законодавством України.
7.2.3 Директор підзвітний органу управління - управлінню з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради, з усіх питань статутної, фінансової, соціально-побутової, організаційно-господарської діяльності Підприємства, несе перед ним відповідальність за забезпечення діяльності відповідно до покладених на нього завдань і функцій згідно чинного законодавства.
7.3. Власник:
7.3.1. Приймає рішення про реорганізацію та ліквідацію Підприємства, призначає ліквідаційну комісію, комісію з припинення, затверджує ліквідаційний баланс.
7.3.2. Затверджує Статут Підприємства та зміни до нього.
7.4. Орган управління:
7.4.1. Визначає головні напрямки діяльності Підприємства відповідно до Статуту.
7.4.2. Затверджує фінансовий план Підприємства та контролює його виконання.
7.4.3. Укладає і розриває контракт з Директором Підприємства.
7.4.4. Погоджує договори про спільну діяльність Підприємства, предметом яких є використання нерухомого майна, що перебуває в його оперативному віданні, кредитні договори, договори застави.
7.4.5. Здійснює контроль за ефективністю використання майна, що є спільною власностю Здолбунівської міської територіальної громади, та закріплене за підприємством на праві оперативного управління.
7.4.6. Орган управління – управління з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради шляхом видання відповідного наказу вирішує питання:
– покладання виконання обов’язків Директора Підприємства на відповідну особу на період не більше трьох місяців згідно з чинним законодавством;
– звільнення Директора підприємства в поряду, встановленому чинним законодавством, у випадках: призову або вступу на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу, розірвання трудового договору з ініціативи працівника, набрання законної сили вироком суду, яке виключає можливість продовження даної роботи; переведення працівника, за його згодою, на інше підприємство, в установу, організацію або перехід на виборну посаду;  закінчення терміну дії контракту, з підстав, передбачених іншими законами.
– проведення конкурсу на зайняття  вакантної посади Директора Підприємства.
– винесення дисциплінарних стягнень та заохочень Директору Підприємсттва.
 
7.5. Директор:
7.5.1. Діє без довіреності від імені Підприємства, представляє його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших органах, у відносинах з іншими юридичними та фізичними особами, підписує від його імені документи, видає довіреності та делегує право підпису документів іншим посадовим особам Підприємства, укладає договори, відкриває в органах Державної казначейської служби України та установах банків поточні та інші рахунки.
7.5.2. Самостійно вирішує питання діяльності Підприємства за винятком тих, що віднесені законодавством та цим Статутом до компетенції Засновника.
7.5.3. Організовує роботу Підприємства щодо надання населенню, згідно з вимогами нормативно-правових актів, медичної стоматологічної допомоги.
7.5.4. Несе відповідальність за формування та виконання фінансового плану і плану розвитку Підприємства, за результати його господарської діяльності і виконання показників ефективності діяльності Підприємства.
7.5.5. Користується правом розпорядження майном та коштами Підприємства відповідно до законодавства України та цього Статуту. 
7.5.6. Забезпечує ефективне використання і збереження закріпленого за Підприємством на праві оперативного управління майна. 
7.5.7. У межах своєї компетенції видає накази та інші акти, дає вказівки, обов’язкові для всіх підрозділів та працівників Підприємства.
7.5.8. Забезпечує контроль за веденням та зберіганням медичної та іншої документації.
7.5.9. У строки і в порядку, встановлені законодавством України, повідомляє відповідні органи про будь-які зміни даних про Підприємство, внесення яких є обов’язковим до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.
7.5.10. Подає органу управління – управлінню з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради в установленому порядку квартальну, річну, фінансову та іншу звітність Підприємства у визначені терміни.
7.5.11. Приймає рішення про прийняття на роботу, звільнення з роботи працівників Підприємства, а також інші, передбачені законодавством України про працю, рішення в сфері трудових відносин. Забезпечує раціональний добір кадрів, дотримання працівниками правил внутрішнього трудового розпорядку. Створює умови підвищення фахового і кваліфікаційного рівня працівників згідно із затвердженим в установленому порядку штатним розписом, підписує від імені роботодавця Колективний договір.
7.5.12. Забезпечує проведення колективних переговорів, укладення колективного договору в порядку, визначеному законодавством України.
7.5.13. Призначає на посаду та звільняє з посади своїх заступників і головного бухгалтера Підприємства. Призначає на посади та звільняє керівників структурних підрозділів, інших працівників Підприємства.
7.5.14. Визначає та затверджує організаційну структуру підприємства, граничну чисельність працівників, штатний розпис, умови оплати працівників, положення про структурні підрозділи.
7.5.15. Забезпечує дотримання на Підприємстві вимог законодавства про охорону праці, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм і правил, створення належних умов праці.
7.5.16. Вживає заходи до своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати, а також передбачених законодавством податків, зборів та інших обов’язкових платежів.
7.5.17. Затверджує положення про структурні підрозділи Підприємства, інші положення та порядки, що мають системний характер, зокрема:
- Положення про преміювання працівників за підсумками роботи Підприємства.
- Положення про платні послуги на основі чинного законодавства.
- Порядок надходження і використання коштів, отриманих як благодійні внески, гранти та дарунки.
- Порядок приймання, зберігання, відпуску та обліку лікарських засобів та медичних виробів.
7.5.18. Вирішує інші питання, віднесені до компетенції директора Підприємства згідно із законодавством України, цим Статутом, контрактом між органом управління – управлінням з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради і директором Підприємства, а також Колективним договором.
7.6. Директор та головний бухгалтер Підприємства несуть персональну відповідальність за додержання порядку ведення і достовірність обліку та статистичної звітності у встановленому законодавством порядку.
7.7. У разі відсутності директора Підприємства або неможливості виконувати свої обов’язки з інших причин, обов’язки виконує особа згідно з функціональними (посадовими) обов’язками.
7.8. За погодженням із Власником у випадках, передбачених статутом, та відповідно до вимог законодавства має право укладати договори оренди майна.
7.9. Надання в оренду нерухомого майна здійснюється відповідно до чинного законодавства.
8. Організаційна структура підприємства
  1. Структура Підприємства, порядок внутрішньої організації та сфери діяльності структурних підрозділів Підприємства затверджуються директором Підприємства.
  2. Функціональні обов’язки та посадові інструкції працівників Підприємства затверджуються директором.
  3. Штатну чисельність Підприємства директор визначає на власний розсуд на підставі фінансового плану Підприємства, затвердженого в установленому законодавством та цим Статутом порядку з урахуванням необхідності створення відповідних умов для забезпечення належної доступності та якості медичної допомоги.
 
                                   9. Повноваження трудового колективу
9.1. Працівники Підприємства мають право брати участь в управлінні Підприємством через загальні збори трудового колективу, уповноваженого представника трудового колективу,  інші органи, уповноважені трудовим колективом на представництво, вносити пропозиції щодо поліпшення роботи Підприємства, а також з питань соціально-культурного і побутового обслуговування.
      9.2. Уповноважений представник трудового колективу представляє інтереси працівників в органах управління Підприємства відповідно  до законодавства України.
9.3. Підприємство зобов’язане створювати умови, які б забезпечували участь працівників у його управлінні.
9.4. Трудовий колектив Підприємства складається з усіх громадян, які своєю працею беруть участь у його діяльності на основі трудового договору (контракту) або інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з Підприємством.
9.5. До складу органів, через які трудовий колектив реалізує своє право на участь в управлінні Підприємством, не може обиратися директор Підприємства. Повноваження цих органів визначаються законодавством України та Колективним договором
9.6. Виробничі, трудові та соціальні відносини трудового колективу з адміністрацією Підприємства регулюються колективним договором та правилами внутрішнього трудового розпорядку.
9.7. Право укладання колективного договору надається Директору Підприємства, а від імені трудового колективу – уповноваженому представнику.
9.7.1.Загальні збори (конференція) трудового колективу розглядають проект колективного договору та приймають рішення щодо схвалення або відхилення цього проекту відповідно до чиногго законодавства.
9.8. Сторони колективного договору звітують на загальних зборах колективу не менш ніж один раз на рік.
9.9. Питання щодо поліпшення умов праці, життя і здоров’я, працівників Підприємства та їх сімей, а також інші питання соціального розвитку вирішуються трудовим колективом відповідно до законодавства України, цього Статуту та колективного договору.
9.10. Джерелом коштів на оплату праці працівників Підприємства є кошти, отримані в результаті його господарської некомерційної діяльності, в результаті виконання державних та місцевих програм, за рахунок державних субвенцій та коштів місцевого бюджету, а також з інших джерел, не заборонених законодавством України.
9.11. Форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством України, Генеральною та Галузевими угодами.
9.12. Мінімальна заробітна плата працівників не може бути нижчою від встановленого законодавством України мінімального розміру заробітної плати.
9.13. Умови оплати праці та матеріального забезпечення директора Підприємства визначаються контрактом, укладеним із Органом.
9.14. Оплата праці працівників Підприємства здійснюється у визначені терміни згідно чинного законодавства. Усі інші платежі здійснюються Підприємством після виконання зобов’язань щодо оплати праці.
9.15. Працівники Підприємства провадять свою діяльність відповідно до Статуту, колективного договору та посадових інструкцій згідно з законодавством України.
 
  1. Контроль та перевірка діяльності
    1. Підприємство самостійно здійснює оперативний та бухгалтерський облік результатів своєї діяльності та веде обробку та облік персональних даних працівників, а також веде юридичну, фінансову та кадрову звітність. Порядок ведення бухгалтерського обліку та обліку персональних даних, статистичної, фінансової та кадрової звітності визначається чинним законодавством України.
      1. Підприємство несе відповідальність за своєчасне і достовірне подання передбачених   форм звітності відповідним органам.
    2. Контроль за фінансово-господарською діяльністю Підприємства здійснюють відповідні державні органи в межах їх повноважень та встановленого чинним законодавством України порядку.
    3. Власний контроль за діяльністю Підприємства здійснює Орган управління – управління з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради шляхом перевірок всіх питань фінансово-господарської діяльності, за власною ініціативою.
 
 
11. Припинення діяльності
11.1. Припинення діяльності Підприємства здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації за рішенням Власника, а у випадках, передбачених законодавством України, за рішенням суду або відповідних органів державної влади.
11.2. У разі припинення діяльності Підприємства (ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення) усі активи Підприємства передаються одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховуються до доходу бюджету.  
11.3. Ліквідація Підприємства здійснюється ліквідаційною комісією, яка утворюється Власником або за рішенням суду.
11.4. Порядок і строки проведення ліквідації, а також строк для пред’явлення вимог кредиторами, що не може бути меншим ніж два місяці з дня опублікування рішення про ліквідацію, визначаються органом, який прийняв рішення про ліквідацію.
11.5. Ліквідаційна комісія розміщує у друкованих засобах масової інформації повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї, а наявних (відомих) кредиторів повідомляє особисто в письмовій формі у визначені законодавством строки.
 11.6. Одночасно ліквідаційна комісія вживає усіх необхідних заходів зі стягнення дебіторської заборгованості Підприємства.
11.7. З моменту призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження з управління Підприємством. Ліквідаційна комісія складає ліквідаційний баланс та подає його органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені в установленому законодавством порядку.
11.8. Ліквідаційна комісія виступає в суді від імені Підприємства, що ліквідується.
 11.9. Черговість та порядок задоволення вимог кредиторів визначаються відповідно до законодавства України.
11.10. Працівникам Підприємства, які звільняються у зв’язку з його реорганізацією чи ліквідацією, гарантується дотримання їх прав та інтересів відповідно до законодавства про працю.
11.11. Підприємство є таким, що припинило свою діяльність, із дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.
11.12. У разі ліквідації Підприємства його активи повинні бути передані одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховані до доходу бюджету в разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення).
12. Зміни та доповнення до Статуту
 
12.1. Зміни до цього Статуту вносяться за рішенням Власника шляхом викладення Статуту у новій редакції.
12.2. Зміни до цього Статуту підлягають обов’язковій державній реєстрації у порядку, встановленому законодавством України.