ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий вцілому

Дата:

20.06.2022

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 2
Про присвоєння  комунальному закладу  «Здолбунівський  краєзнавчий музей» Здолбунівської міської ради Рівненської області імені Олега ТИЩЕНКА

                                                                                                        ПРОЄКТ

ЗДОЛБУНІВСЬКА МІСЬКА РАДА
РІВНЕНСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
восьме скликання
 
Р І Ш Е Н Н Я
 
 ______________________  2022 року                                                    № ________
 
 
Про присвоєння  комунальному
закладу  «Здолбунівський  краєзнавчий музей»
Здолбунівської міської ради
Рівненської області імені Олега ТИЩЕНКА
 
Керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», законами України «Про культуру», «Про музеї та музейну справу», пунктом 7 частини першої статті 8 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 № 989 «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», звіт про проведення громадських обговорень щодо присвоєння комунальному закладу «Здолбунівський краєзнавчий музей» Здолбунівської міської ради Рівненської області ім’я Олега ТИЩЕНКА» від 18.05.2022, подання голови Здолбунівської міської ради Рівненської області, з метою вшанування увічнення пам’яті  першого директора Здолбунівського краєзнавчого музею Олега ТИЩЕНКА (29.10.1969 – 06.04.2021) -  історика, журналіста, краєзнавця, громадського діяча, дослідника історії Здолбунівщини від окремої вулиці до цілого міста, Здолбунівська міська рада:
 
 
В И Р І Ш И Л А:
 
1.Присвоїти комунальному закладу «Здолбунівський краєзнавчий музей» Здолбунівської міської ради Рівненської області ім’я Олега ТИЩЕНКА.
         2.Затвердити Статут комунального закладу «Здолбунівський краєзнавчий музей імені Олега ТИЩЕНКА» Здолбунівської міської ради Рівненської області, у новій редакції, що додається.
         3. Доручити в.о. директора «Здолбунівського краєзнавчого музею імені Олега ТИЩЕНКА» Здолбунівської міської ради Рівненської області здійснити усі необхідні організаційно-правові заходи щодо проведення відповідних реєстраційних дій згідно чинного законодавства.
4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань бюджету, фінансів, податків, соціально-економічного розвитку та реалізації державної регуляторної політики (Бабак Л.В.), а  організацію його виконання забезпечує заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Юрій СОСЮК.
 
 
 
 
Міський голова                                                                    Владислав СУХЛЯК
 
                                                                                     ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                                                     Рішенням Здолбунівської
                                                                                     міської ради
                                                                                     ____________2022 року









СТАТУТ
«Здолбунівський краєзнавчий музей» 
імені Олега ТИЩЕНКА
Здолбунівської міської ради
 Рівненської області
(нова редакція)




























2022 рік
1. Загальні положення
 
1.1. Здолбунівський краєзнавчий музей імені Олега ТИЩЕНКА  Здолбунівської міської ради Рівненської області (далі у тексті музей, ЗКМ) є правонаступником Здолбунівського районного історико-краєзнавчого музею Здолбунівської районної ради Рівненської області, Здолбунівського  краєзнавчого музею Здолбунівської міської ради Рівненської області.
1.2. Цей статут визнає порядок організації діяльності музею.
1.3 Юридична адреса Музею: 35700, Україна, Рівненська область, м. Здолбунів, вул. Фабрична 9.
1.4 Власником ЗКМ є Здолбунівська міська рада (далі Власник). Уповноваженим органом Власника з питань основної діяльності музею є управління з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради (далі Уповноважений орган).
1.5. Музей у своїй діяльності керується до Конституції України, Законами України «Про місцеве самоврядування», «Про музеї та музейну справу», «Про культуру», «Про охорону культурної спадщини», «Про охорону археологічної спадщини», «Про науку і наукову діяльність», актами Президента України, постановами Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства культури та інформаційної політики України, Положенням про Музейний фонд України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 липня 2000 р. № 1147 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 23.06.2022 № 645), рішенням Здолбунівської міської ради і розпорядженням міського голови Здолбунова; наказами Управління з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради, а також цим Статутом.
1.6. Музей досліджує історію періоду минулого від найдавніших часів і до сьогодення, культуру, етнографію, фольклор, мистецтво (історію мистецтва, теорію мистецтва та художню критику), флору, фауну, геологію, палеонтологію, клімат Здолбунівщини. Музей у своїй діяльності поєднує особливості музеїв історичного, меморіального, природничо-наукового, етнографічного й художньо-літературного профілів. Зокрема досліджує історію подій на території Здолбунівщини, а також роль та місце історичних персон цієї землі. В експозиціях і фондах Музею зібрані геологічні, ботанічні, зоологічні, палеонтологічні, археологічні, етнографічні та інші колекції, знаряддя праці, вироби місцевих промислів різних історичних періодів, твори мистецтва, літератури, народної творчості.
1.7. Музей, як суб’єкт господарювання діє як неприбутковий комунальний заклад.
1.8. Заклад є юридичною особою публічного права з моменту його державної реєстрації, має штамп, печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням, має самостійний баланс, рахунки в територіальному органі Державної казначейської служби України.
1.9. Музей є базовим методичним центром для музеїв, шкільних музейних кімнат, музеїв закладів культури, які здійснюють свою діяльність на території Здолбунівської територіальної громади.
1.10. Музей не підлягає приватизації.
2. Основна мета і напрями діяльності музею
 
2.1. Основною метою діяльності музею є збереження, дослідження, розвиток і популяризація історії та культури Здолбунівського краю, традицій, звичаїв та обрядів українського народу. Музей проводить науково-дослідницьку роботу, спрямовану на вивчення колекцій, проведення археологічних розкопок і наукових експедицій, видають наукову і науково-популярну літературу. На базі Музею відбуваються наукові читання та конференції, матеріали яких публікуються в наукових збірниках.
2.2. Музей забезпечує реалізацію національної музейної політики України.
2.3.Музей проводить дослідження історико-культурної спадщини культури української нації, культур національних меншин, які проживають на території Здолбунівської територіальної громади, у тому числі -  засобами інфораційної музейної діяльності.
2.4. Музей впроваджує досягнення та відкриття сучасної історичної науки, нові прогресивні (інтерактивні) методи та форми із досвіду діяльності вітчизняних та закордонних музейних закладів.
2.5. Для виконання основних завдань музею його діяльність планується і здійснюється за такими головними напрямками.
2.5.1. Науково-дослідна робота.
2.5.2. Експозиційна-виставкова діяльність.
2.5.3. Науково-освітня робота.
2.5.4. Пошукова робота, у тому числі – участь та проведення археологічних розкопок на території Здолбунівської територіальної громади.
2.5.5. Фондова робота.

3. Права та обов'язки музею

Музей має право:
3.1. 3дійснювати планування своєї діяльності, вдосконалювати технологію, форми і методи роботи.
3.2. Музей зобов'язаний створювати умови для користування музейними фондами згідно діючої інструкції з обліку збереження музейних цінностей.
3.3. Розробляти структуру та штат музею у межах своєї компетенції та подавати на затвердження Управлінню з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради Рівненської області.
3.4. Брати участь у науково-дослідній діяльності музеїв, конференціях, семінарах, конкурсах та інших заходах.
3.5. Підвищувати кваліфікацію, захищати наукові ступені, проводити перепідготовку і стажування в інших музеях.
3.6. Організовувати семінари, наукові(у тому числі – он-лайн) конференції, круглі столи та інші заходи з питань діяльності і розвитку музеїв.
3.7. Встановлювати зв’язки і обмінюватися досвідом з профільними закладами України та ближнього зарубіжжя.
3.8. Налагоджувати зв’язки і співпрацювати з туристичними організаціями по залученню відвідувачів до музею.
3.9. Співпрацювати з організаціями по охороні природи і пам’ятників історії та культури.
3.10. Залучати спеціалістів для виконання на договірних умовах необхідних для музею робіт, у тому числі – реставраційних.
3.11. Висвітлювати діяльність музею та результати досліджень у засобах масової інформації, соціальних мережах, створювати власні сайти та видавати спеціальні видання.
3.12. 3айматися видавничою діяльністю.

4. Органи управління музеєм та їх компетенція 

4.1. Вищим органом управління Музеєм є Власник.
4.2. До компетенції Власника належить:
4.2.1. Внесення змін до Статуту.
4.2.2. Розпорядження основними засобами музею.
4.2.3. Прийняття рішення про відчуження майна, позику, заставу.
4.2.4.Прийняття рішення про припинення діяльності музею, його ліквідацію, реорганізацію, затвердження ліквідаційного балансу.
4.2.5.Здійснення контролю за ефективністю використання фінансових, матеріальних та трудових ресурсів, цільового та ефективного використання бюджетних коштів та ефективністю управління музеєм.
4.3. Управління галузевою діяльністю здійснює уповноважений орган,  управління з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради. 
4.4. До компетенції уповноваженого органу належить:
4.4.1. Визначення основних напрямків діяльності.
4.4.2. Погодження штатного розпису музею в установленому порядку.
4.4.3. Погодження кошторису музею в установленому порядку.
4.4.4. Визначення форм контролю за діяльністю музею.
4.4.5.Здійснення організаційного і методичного керівництва роботою музею.
4.4.6. Забезпечення контролю за виконанням актів трудового законодавства, дотримання нормативів професійної діяльності, галузевих стандартів.

4.4.7. Затвердження організаційної структури музею з урахуванням вимог, передбачених чинним законодавством.
4.4.8. Призначення та звільнення з посади  директора музею у  відповідності до діючого законодавства шляхом укладання з ним контракту на термін п’ять років за результатами конкурсного відбору відповідно до Закону України «Про культуру».
4.4.9.Притягнення до дисциплінарної відповідальності директора музею.
4.4.10. Контроль роботи Закладу з питань охорони праці, безпеки руху транспорту і протипожежного захисту.
4.4.11.Сприяння розвитку міжнародного співробітництва Закладу та впровадження інвестиційних проєктів.
6.4.13.Здійснення інших повноважень, передбачених чинним законодавством України щодо контролю за організацією роботи музею

5. Директор музею

5.1. Директор підзвітний:
5.1.1. Власнику відповідно до покладених на нього завдань і функцій згідно з чинним законодавством України.
5.1.2. З питань галузевої діяльності щодо забезпечення реалізації державної політики у сфері культури – начальнику  управління з гуманітарних питань.
5.2. Директор Закладу здійснює функції управління на умовах найму та на підставі контракту відповідно до чинного законодавства.
5.3. Строк найму, права, обов’язки  і відповідальність директора, умови його матеріального забезпечення, інші умови найму визначаються контрактом. 
5.4.Директор музею у своїй діяльності керується чинним законодавством, посадовою інструкцією, власним Статутом, рішеннями Власника, наказами управління з гуманітарних питань, розпорядженнями начальника з гуманітарних питань, галузевих органів виконавчої влади.
5.5.Директор вирішує усі питання діяльності музею з урахуванням обмежень, передбачених даним Статутом.
5.6. Основним завданням Директора є організація роботи музею.
5.7. У разі відсутності директора на період тимчасової непрацездатності, відпусток, відряджень, при звільненні директора та в інших випадках, передбачених чинним законодавством України, його обов'язки виконує уповноважена ним особа на підставі відповідного наказу начальника управління з гуманітарних питань, або особи, яка виконує його обов’язки.
5.8. До компетенції директора відноситься:
5.8.1.Забезпечення статутної діяльності музею.
5.8.2. Вирішення поточних питань роботи музею.
5.8.3. Вирішення кадрових питань.
5.8.4. Вирішення питань матеріально-технічного забезпечення.
5.8.5. Організація звітності, внутрішнього контролю.
5.8.6. Забезпечення оплати праці працівників музею.
5.8.7.Розроблення штатного розпису музею та подання його на погодження до уповноваженого органу.
5.8.8. Створення належних умов працівникам для високопродуктивної праці, забезпечення додержання законодавства про працю, правил та норм охорони праці, техніки безпеки, соціального страхування.
5.9. При здійсненні діяльності Закладу директор забезпечує:
5.9.1. Дотримання відповідних умов передбачених чинним законодавством України щодо діяльності музею.
5.9.2 Організацію бухгалтерського обліку та контроль за фінансовою звітністю музею.
5.9.3. Належний рівень побутових умов для перебування в музеї.
5.9.4. В межах своєї компетенції видає накази про прийняття та звільнення працівників, заохочення працівників музею, які відзначилися, а також про притягнення до матеріальної та дисциплінарної відповідальності працівників.
5.10. Директор та бухгалтер музею несуть персональну відповідальність за додержання порядку ведення і достовірності обліку та звітності.
5.11. На вимогу Власника або уповноваженого органу  музей у встановлений ними термін надає інформацію стосовно будь-яких напрямків своєї діяльності.
5.12.Директор музею несе персональну відповідальність за облік, збереження та використання майна, що є комунальною власністю територіальної громади Здолбунівської міської ради.


6. Джерела надходження коштів і їхнє використання

6. 1 . Музей - є бюджетною неприбутковою установою.
6.2. Музей – є розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня у своїй діяльності підпорядкований головному розпоряднику коштів – Управлінню з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради.
6.3. Музей складає проект кошторису витрат та розрахунки до нього, які обґрунтовують показники видатків бюджету, за погодженням  з органом управління майном.
6.4. Фінансування Музею здійснюється за рахунок бюджету Здолбунівської міської ради, благодійних внесків фізичних та юридичних осіб, інших джерел, не заборонених чинним законодавством.
6.5. Кошти, виділені на фінансування Музею із  бюджету Здолбунівської міської ради, використовуються тільки за цільовим призначенням згідно із затвердженим кошторисом.
6.6. Додатковими джерелами фінансування музею є:
6.6.1. Надходження доходів від надання платних послуг та інших джерел, визначених чинним законодавством. До проекту кошторису подається розрахунок обґрунтування доходів, видатків;
6.6.2. Надходження доходів від реалізації сувенірної продукції, видавничої діяльності та інших джерел надходжень до спеціального фонду, визначеними діючим законодавством.
6.6.3. Забороняється розподіл отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.
6.6.4. Музей має право надавати  послуги відповідно до чинного законодавства.
6.7. Музей має власну бухгалтерію. З питань облікової, фінансової та звітної діяльності підпорядковується бухгалтерії управлінню з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради.
6.8.Бухгалтерський облік, звітність, фінансова діяльність музею здійснюється через власну бухгалтерію, або централізовану бухгалтерію Управління з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради згідно укладених договорів щодо обслуговування.
 
7. Склад майна музею
 
7.1. Майно музею відображається в бухгалтерському обліку і звітності.
7.2. Фондове зібрання музею відображається у спеціальному фондовому обліку і звітності.
7.3. За своїми зобов'язаннями музей відповідає коштами, що є у його розпорядженні.
 
8. 0блік і звітність
 
8.1. Музей здійснює оперативний облік результатів своєї діяльності у порядку, встановленому законодавством України.
 
9. Музейний фонд
 
9.1. Музейне зібрання (фонд) поділяється на основний і науково-допоміжний фонди і формується відповідно до чинного законодавства України.
9.2. Основний фонд – музейні предмети, що підлягають науковій інвентаризації і належать до державної частини Музейного фонду України.
9.3. Музейні предмети, музейні колекції та музейні зібрання державної частини Музейного фонду України є державною власністю і закріплюються за музеями на праві оперативного управління.
9.4.1. Формування музейного фонду здійснюється шляхом:
9.4.2. Придбання в установленому порядку предметів музейного значення за рахунок коштів бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством.
9.4.3. Безоплатної передачі предметів музейного значення підприємствами, установами, організаціями, об’єднаннями громадян та громадянами.
9.4.4. Передачі в установленому порядку предметів музейного значення, виявлених під час археологічних, етнографічних, науково-природничих та інших експедицій, будівельних, ремонтних або реставраційних робіт, у тому числі з дорогоцінних металів і дорогоцінних каменів та скарбів.
9.4.5. Повернення в Україну розшуканих музейних предметів, музейних колекцій, музейних зібрань та предметів музейного значення, які були незаконно вивезені.
9.4.6. Передачі предметів музейного значення, вилучених на митниці.
9.4.7. Поповнення музейних зібрань іншими способами, передбаченими чинним законодавством України.
9.5. Музейні предмети, музейні колекції, музейні зібрання, віднесені до державної частини Музейного фонду України, не підлягають відчуженню, за винятком обміну на інші музейні предмети, музейні колекції, музейні зібрання.
9.6. Музейні предмети, музейні колекції, музейні зібрання, що належать до державної частини музейного фонду України, та предмети музейного значення, що підлягають внесенню до державної частини Музейного фонду України, не підлягають приватизації та не можуть бути предметом застави.
9.7. Музейні предмети та предмети музейного значення, які зберігаються в музеях і віднесені до державної частини Музейного фонду України, підлягають обліку згідно з чинними законодавством України.
 
10. Міжнародні зв’язки музею
 
10.1. Музей має право налагоджувати прямі міжнародні зв’язки на основі самостійно укладених угод, а також відповідно до чинного законодавства України проводити зовнішньоекономічну діяльність.
10.2. Участь музею у міжнародному культурному співробітництві здійснюється у встановленому Законом порядку:
10.2.1. Проведення спільних наукових досліджень на основі розробки і реалізації міжнародних наукових програм.
10.2.2.Здійснення взаємного обміну музейною інформацією, виставками, вивчення міжнародного досвіду організації музейної справи.
10.2.3.Проведення міжнародних конференцій, конгресів, симпозіумів, виставок та участі у них.
10.2.4.Організація спільної підготовки музейних працівників, розвитку видавничої діяльності.
10.2.5. 3дійснення іншої спільної діяльності відповідно до угод, якщо вона не суперечить чинному законодавству України та міжнародним договорам України.
 
 
 
 
11. Ліквідація та реорганізація музею

11.1. Ліквідація музею здійснюється за рішенням Здолбунівської міської ради з урахуванням вимог чинного законодавства України в галузі музейної справи а також за рішенням суду у випадках, передбачених чинним законодавством.
11.2. Реорганізація (злиття, приєднання, поділ, перетворення) музею може відбуватися відповідно до чинного законодавства.
 
 
12. Зміни та доповнення до статуту
12.1.Доповнення та зміни до Статуту вносяться в тому ж порядку, в якому затверджувався Статут відповідно до чинного законодавства України.
12.2. Усі примірники  Статуту мають однакову юридичну силу.
12.3.Статут зберігається у Власника, директора музею, начальника  управління з гуманітарних питань, в органі, що провів його державну реєстрацію.