ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий вцілому

Дата:

20.06.2022

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 4
Про добровільне формування цивільного захисту Здолбунівської міської територіальної громади

 

ЗДОЛБУНІВСЬКА МІСЬКА РАДА
РІВНЕНСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
                                                    восьме скликання
 
Р І Ш Е Н Н Я
від 22 червня 2022 року                                                                      №  ПРОЄКТ
 
 
Про добровільне формування
цивільного захисту Здолбунівської
міської територіальної громади
 
 
Керуючись статтею 27 Кодексу цивільного захисту України, статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2013 року № 616 «Про затвердження Положення про добровільні формування цивільного захисту» із змінами та з метою забезпечення здійснення заходів щодо утворення і функціонування добровільних формувань цивільного захисту під час загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, Здолбунівська міська  рада
 
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Створити добровільне формування цивільного захисту Здолбунівської міської територіальної громади.
2. Затвердити Положення про добровільне формування цивільного захисту, що додається.
3. Головному спеціалісту відділу з питань містобудування, архітектури і цивільного захисту населення міської ради:
3.1.  Сформувати перелік осібз числа громадян України що зареєструвалися як кандидати бажаючі стати членом добровільного формування цивільного захисту на добровільних засадах, які досягли 18-річного віку і здатні за своїми здібностями та станом здоров’я виконувати покладені на них обов’язки.
3.2.  Забезпечити проходження членами добровільного формування цивільного захисту інструктажу з цивільного захисту у встановленому порядку.
4. УповноважитиголовуЗдолбунівської міської ради визначати Порядок залучення добровільного формування цивільного захисту та обсяги допоміжних робіт.
5. Фінансування та матеріально-технічне забезпечення добровільного формування цивільного захисту Здолбунівської міської територіальної громади здійснювати за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством, а також матеріального резерву Здолбунівської міської територіальної громади.
6.  троль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань бюджету, фінансів, податків, соціально-економічного розвитку та реалізації державної регуляторної політики Здолбунівської міської ради (Бабак Л.В.).
 
 
 
 
Міський головаВладислав СУХЛЯК
 

 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Здолбунівської міської ради
від  22 червня 2022 року № ПРОЄКТ
 
 
ПОЛОЖЕННЯ
про добровільне формування цивільного захисту Здолбунівської міської територіальної громади
 
 
1. Це Положення визначає організаційні засади утворення та залучення добровільного формування цивільного захисту Здолбунівської міської територіальної громади (далі – добровільне формування ЦЗ) до виконання допоміжних робіт із запобігання виникненню або ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на території Здолбунівської міської територіальної громади.
2. Добровільне формування ЦЗ є тимчасовим добровільним об’єднанням громадян, що утворюється під час загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій на території Здолбунівської міської територіальної громади для виконання допоміжних робіт та утворюються за рішенням Здолбунівської міської ради.
3. До складу добровільного формування ЦЗ на добровільних засадах включаються громадяни України, які досягли 18-річного віку і здатні за своїми здібностями та станом здоров’я виконувати покладені на них обов’язки.
4. Громадяни, які виконують завдання із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у складі добровільного формування ЦЗ, зобов’язані:
1) виконувати завдання та обсяг робіт, визначені залежно від характеру надзвичайної ситуації;
2) дотримуватися заходів безпеки під час виконання завдань із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, правил поведінки в зоні надзвичайної ситуації;
3) вивчати способи захисту від надзвичайних ситуацій, надання домедичної допомоги, правила користування засобами захисту.
5. Громадяни, які виконують завдання із запобігання або ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у складі добровільного формування ЦЗ, мають право на:
1) отримання інформації про надзвичайну ситуацію та про заходи необхідної безпеки;
2) забезпечення і використання під час виконання завдань із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайної ситуації засобів індивідуального захисту;
3) відшкодування шкоди, заподіяної їхньому життю, здоров’ю під час виконання завдань із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайної ситуації;
4) медичну допомогу та медико-психологічну реабілітацію у разі отримання фізичних та психологічних травм під час виконання завдань із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.
6. Страхування здоров’я та життя членів (учасників) добровільного формування ЦЗ на період виконання ними допоміжних робіт здійснюється відповідно до законодавства.
7. Добровільне формування ЦЗ очолює начальник, який призначається і звільняється головою Здолбунівської міської ради. Начальник здійснює керівництво добровільним формуванням ЦЗ та несе персональну відповідальність за виконання покладених на нього функцій.
7.1. Начальник добровільного формування ЦЗ може мати заступника, який призначається на посаду і звільняється з посади головою добровільного формування ЦЗ.
7.2. У разі відсутності начальника добровільного формування ЦЗ його обов’язки виконує заступник начальника добровільних формувань ЦЗ.
8. Начальник добровільного формування ЦЗ:
1) здійснює керівництво добровільним формуванням ЦЗ;
2) визначає першочергові завдання та напрями діяльності добровільного формування ЦЗ;
3) співпрацює з іншими добровільними формуваннями ЦЗ;
4) аналізує та узагальнює результати діяльності добровільного формування ЦЗ;
5) звітує керівництву Здолбунівської міської ради про проведену роботу;
6) приймає наявні засоби зв’язку, автотранспортні засоби, оргтехніку тощо і стежить за їх справністю;
7) спільно з головним спеціалістом відділу з питань містобудування, архітектури і цивільного захисту населення міської ради:
- визначає порядок оповіщення і збору членів добровільного формування ЦЗ;
- веде облік членів добровільного формування ЦЗ.
 
9. Порядок залучення добровільного формування ЦЗ та обсяги допоміжних робіт визначаються головою Здолбунівської міської ради або керівником робіт з ліквідації надзвичайної ситуації у разі його призначення.
10. Добровільне формування ЦЗ має право:
1) на отримання від місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання та аварійно-рятувальних служб, що працюють у зоні надзвичайної ситуації, інформації, необхідної для проведення заходів і робіт із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайної ситуації;
2) на безперешкодний доступ на об’єкти суб’єктів господарювання і їх територію для виконання аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;
3) вимагати додержання заходів безпеки від усіх осіб, які перебувають у зоні надзвичайної ситуації.
11. Добровільне формування ЦЗ на період виконання поставлених йому завдань на умовах повернення забезпечується органом місцевого самоврядування необхідним майном (приміщенням, засобами зв’язку, автотранспортними засобами, оргтехнікою тощо). Надання зазначеного майна, його зберігання та повернення здійснюється у порядку, визначеному Здолбунівською міською радою.
12. Діяльність добровільного формування ЦЗ після завершення виконання ним допоміжних робіт припиняється за рішенням Здолбунівської міської ради.
13. Інформація про утворення добровільних формувань ЦЗ та залучення їх до виконання допоміжних робіт відображається відділом з питань містобудування, архітектури і цивільного захисту населення міської ради у звітних документах з питань цивільного захисту Здолбунівської міської ради.
 
 
 
 
Секретар міської  ради                                        Валентина КАПІТУЛА
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
АРКУШ ПОГОДЖЕННЯ
до рішення сесії Здолбунівської міської ради
«Про добровільне формування цивільного захисту Здолбунівської
міської територіальної громади»
 
Рішення підготував:
 
головний спеціаліст відділу з питань містобудування, архітектури і цивільного захисту міської ради  
 
 
                               Лариса СТРЕЛЬЧУК
 
ПОГОДЖЕНО:
 
заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради
 
 
 
Юрій СОСЮК
 
 
секретар міської ради
 
 
 
                               Валентина КАПІТУЛА
 
начальник відділу- головний архітектор відділу з питань містобудування, архітектури і цивільного захисту міської ради
 
 
 
 
                               Андрій ТКАЧУК
начальник відділу організаційної роботи  та документообігу апарату міської ради    
 
 
 
                               Володимир ДАЦЮК
начальник відділу з юридичної роботи та питань персоналу апарату міської ради
 
 
 
                              Світлана ГЕРАСИМЮК
уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції в Здолбунівській міській раді та її виконавчих органів
 
 
 
 
                               Ірина ОЛІЙНИК