ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий вцілому

Дата:

26.09.2022

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 28
Про затвердження Порядку укладання договорів сервітутів та зразку договору сервітуту на території Здолбунівської міської територіальної громади

ЗДОЛБУНІВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІВНЕНСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

восьме скликання

Р І Ш Е Н Н Я Проект

від 28 вересня 2022 року № 28

Про затвердження Порядку укладання договорів сервітутів та зразку договору сервітуту на території Здолбунівської міської територіальної громади

Керуючись Законами України «Про місцеве самоврядування вУкраїні»,

«Про регулювання містобудівної діяльності»,«Про благоустрій населених пунктів», «Про оренду землі», «Про землеустрій»,«Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», Цивільним кодексом України, Земельним кодексом України в інтересах територіальної громади, Здолбунівська міська рада

В И Р І Ш И Л А:

  1. Затвердити Порядок укладання договорів сервітуту на території Здолбунівської міської територіальної громади (додаток1) та типовий договір про встановлення особистого земельного сервітуту (додаток2).
    2.  Відділу інформаційної політики, технологій та захисту інформації забезпечити оприлюднення затвердженого Порядку укладання договорів сервітуту на території Здолбунівської міської територіальної громади на офіційному сайті Здолбунівської міської ради.
    3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього середовища (голова Українець А.Ю.), а організацію його виконання на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сосюка Ю.П .
    Міський головаВладислав СУХЛЯК
    Додаток1
    до рішення міської ради
    від 28 серпня 2022 року №
    Порядок
    укладання договорів сервітуту на території Здолбунівської міської територіальної громади
    1. Загальні положення
  1. Цей Порядок розроблений на підставі ст. ст. 12, 98, 99, 100, 101,102,пункту12ПерехіднихположеньЗемельногокодексуУкраїни,ст.ст. 395, 401 - 404, 406 Цивільного кодексу України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні»,«Про основи містобудування»,«Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про землеустрій», «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів» та інших нормативних актів.
  2. Порядок розроблено з метою встановлення особистих земельних сервітутів на право проходу та проїзду на велосипеді, проїзду на транспортному засобі по наявному шляху, прокладання та експлуатації ліній електропередачі, зв'язку, трубопроводів, інших лінійних комунікацій,та інші види встановлення сервітутів, також визначення процедури укладання договорів особистих земельних сервітутів щодо земельних ділянок на території Здолбунівської міської територіальної громади, які раніше не надавались в користування або у власність, та розпорядження якими, відповідно до пункту 12 Перехідних положень Земельного кодексу України, здійснює Здолбунівська міська рада.
  3. Дія Порядку поширюється на фізичних та юридичних осіб, для реалізації функціональних та власних потреб яких, виникає необхідність встановлення особистого земельного сервітуту на земельних ділянках, які знаходяться у розпорядженні Здолбунівської міської ради, та якщо такі потреби не можуть бути реалізовані в інший спосіб.
  4. Сервітут не користування встановлюється у випадках недоцільності, неможливості надання земельної ділянки на користь сторонніх користувачів для іншого допустимого виду функціонального використання земельної ділянки завідповідною категорією земель.
    Реконструкція або капітальний ремонт ліній електропередачі, зв'язку,трубопроводів, інших лінійних об’єктів у межах земель їх розміщення можебути проведено за відсутності документа, що засвідчує право власності чикористуванняземельноюділянкою,договору земельногосервітуту.
  5. У цьому Порядку терміни та скорочення вживаються в такому значенні:
    1. Зацікавлена особа - фізичні та/або юридичні особи,які маютьнеобхідність у обмеженому використанні земельних ділянок проходу та проїзду на велосипеді, проїзду на транспортному засобі по наявному шляху,прокладаннятаексплуатаціїлінійелектропередачі,зв'язку, трубопроводів, інших лінійних комунікацій,та інші види встановлення сервітутів,які знаходятьсяурозпорядженніЗдолбунівської міської ради;
    2. Правоземельногосервітуту–цеправо зацікавленої особи наобмежене,строковеабобезстроковекористуванняземельноюділянкою,розпорядникомякоїєЗдолбунівська міськарада;
    3. Сервітуарій–особавінтересахякоївстановленоземельнийсервітут;
    4. ВзПМАтаЦЗН– відділз питань містобудування, архітектуритацивільного захисту населення Здолбунівської міськоїради;
    5. ВзПЗ – відділ з питань земелькористуванняЗдолбунівської міської ради,іншітермінитаскороченнявживаютьсяврозумінні,визначениминормативнимиактамиУкраїни.
  1. Строксервітутногокористування
    2.1. Сервітут встановлюється безстроково, або у терміни визначені договором, а також на термін будівництва, експлуатації лінійелектропередачі,зв'язку,трубопроводів,іншихлінійнихкомунікаційабоконкретно-визначений термін, який вказується зацікавленою особою. Терміннаякийвстановлюється сервітутмаєбутипогоджений зВзПМАтаЦЗН (при потребі).
    2.2.Термін сервітуту визначається та затверджується рішенням сесії Здолбунівської міської ради.
  2. Платазакористуваннясервітутом
    3.1. Сервітутне користуванняземельними ділянками для проходу та проїзду на велосипеді, проїзду на транспортному засобі по наявному шляху,прокладаннятаексплуатаціїлінійелектропередачі,зв'язку, трубопроводів, інших лінійних комунікацій,та інші види встановлення сервітутівможе бути платним так і безоплатним.
    3.2. Плата за користування земельною ділянкою на яку встановлюється сервітут становить 50% від орендної плати за землю (якщо земельна ділянка перебуває в оренді) та 50% від земельного податку (якщо земельна ділянка перебуває у постійному користуванні).
    3.3. Визначення щодо виду сервітуту (платного / безоплатного)встановлюється рішенням сесії Здолбунівської міської ради
  3. Порядоквстановленнясервітуту
  1. Для встановлення сервітуту на земельні ділянки міста Здолбунівзацікавленаособаподаєдоміськоїрадизаяву,уякійзазначаєтьсяобґрунтуваннянеобхідностівстановленнясервітуту,орієнтовнийрозмірземельноїділянки,бажанемісцерозташуванняоб’єкта(об’єктів),строксервітуту.
  2. Дозаявидодаються:
  1. копіявипискизЄдиногодержавногореєструюридичнихосібтафізичних осіб– підприємців;
  2. зареєстрованийвВзПМАтаЦЗНнапрямоктрасиінженернихкомунікацій (при потребі);
  3. проекторганізаціїбудівництвааборобочийпроект (при потребі);
  4. графічні матеріали;
  1. ДаназаяваподаєтьсядоЦентру надання адміністративних послуг.
  1. Центру надання адміністративних послуг передає заяву до ВзПМАтаЦЗН, щоб відділ надав письмову інформацію про можливість укладеннядоговоруособистогоземельногосервітуту;
  2. Інформація із заявою ВзПМАтаЦЗН передає до ВзПЗ для підготовки рішення про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки наякупоширюється правоособистогоземельногосервітуту.
  1. Технічнадокументаціяізземлеустроющодовстановленнямежземельноїділянкинаякупоширюєтьсяправоособистогоземельногосервітуту крімдокументівпередбаченихп.4.2маємістити:
  1. пояснювальназаписка;
  2. технічнезавданнянаскладаннядокументації,затвердженезацікавленоюособою;
  3. кадастровийпланземельної ділянки,вмасштабі1:500,(абоіншому масштабі, який забезпечує чітке зображення всіх елементів і написів,що передбачені чинним законодавством) з таблицею координат особистогоземельного сервітуту;
  4. планвстановленнямежземельноїділянки;
  5. нотаріальнопосвідченепогодженняфактичногокористувачаземельної ділянки, щодо якоїбудевстановлюватися сервітут,в разі якщотаказемельнаділянкабуларанішенаданавкористування,алеправовстановлюючийдокументнеотримувався,межівнатуріневстановлювались (відводи минулих років), копія такого рішення про наданняземельної ділянки;
  6. висновок ВзПМАтаЦЗНпроможливістьукладеннядоговоруособистогоземельного сервітутунапевнийстрок;
  7. актвстановленнямежземельноїділянки внатурі.
  8. копіястатуту.

Розміриземельноїділянкидлявстановленняособистогоземельногосервітуту визначаються згідно діючих державних будівельних норм на основіпроектуорганізаціїбудівництваабопроектувиконанняробіт,зареєстрованого вВзПМАтаЦЗН.

  1. ВзПЗзаумовиотриманняналежнооформленоїтехнічноїдокументації щодо встановлення меж земельної ділянки на яку поширюєтьсяправоособистогоземельногосервітутууповномуобсязі,готуєпроектрішенняміськоїрадипро встановленняособистогоземельногосервітуту.
  2. Рішенняміськоїрадипровстановленняособистогоземельногосервітуту,єпідставоюдляукладеннядоговоруособистогоземельногосервітуту.
  1. Договірпровстановленняособистогоземельногосервітуту
  1. Договір про встановлення особистого земельного сервітуту (далі-Договір)укладаєтьсяміжміськоюрадоютазацікавленоюособою(Сервітуарієм) не пізніше 60 днів з дня прийняття відповідного рішення, зазразком,затвердженимміськоюрадою.
    У разі неукладення договору в строк, визначений пунктом 5.1рішенняміської ради про встановлення особистого земельного сервітуту вважаєтьсятаким,щовтратилочинність.
  2. Дії, пов’язані з підготовкою та поданням договору на реєстраціювчиняютьсязацікавленоюособою (сервітуарієм).
  3. Витрати,пов’язанізвиготовленнямтареєстрацієюдоговору,винесенням меж земельного сервітуту в натуру, покладаються на зацікавленуособу (сервітуарія).
  4. Договіратакождодаткидоньогоготуєтьсяліцензійноюземлевпорядноюорганізацією,обраноюзацікавленоюособою.
  5. ПісляпідготовкиДоговірузгоджуєтьсяз ВзПЗ та відділомз юридичної роботи та питань персоналуміськоїрадиі подається на підпис міськомуголові.
  6. Договір підлягає державній реєстрації.
  1. Порядокзміниумов,поновлення

припиненнядоговоруособистогоземельногосервітуту

  1. Після закінчення строку дії Договору Сервітуарій має переважнеправо на укладення його на новий строк за умови належного виконання умовдоговору сервітуту.
  2. Для поновлення Договору Сервітуарій повинен не пізніше, як за 60 днів до закінчення строку його дії, звернутися із заявою до міської ради про йогопоновленняіззазначеннямбажаногострокусервітутногоземлекористування.
  3. Дозаяви(клопотання)пропоновленнястрокудіїдоговорудодається:
  • копіядоговоруземельногосервітуту;
  • лист-згоданапоновленнядоговорувід ВзПМАтаЦЗН
  1. ВзПЗзаумови подання документів визначених п. 6.3, готується проектрішенняпропоновленнядоговоруособистогоземельногосервітутутаподаєтьсяна розглядсесіїміськоїради.
  2. Поновленнядоговорівособистогоземельногосервітутуоформляється додатковою угодою до договору земельного сервітуту, яка єйого невід'ємною частиною або шляхом укладення нового договору (у разі,якщо термінДоговорускінчився).
  3. Додаткова угода до Договору або новий Договір укладається непізніше60 днівздняприйняття рішення,зазначеного вп.6.4 Порядку.
    Якщопротягомзазначеногострокузацікавленаособанеуклаладодаткової угоди до Договору або нового Договору, рішення зазначене п. 6.4.Порядку,втрачає чинність.
  4. ДодатковаугодадоДоговорупідлягаєдержавній реєстрації.
  5. Зміна умов Договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. Підставою для внесення змін до Договору є рішення міської ради. Зміни до Договору оформляються у вигляді додаткових угод, які є невід'ємною частиною Договору.
  1. Окреміположення
  1. Сервітуарійпіслязавершенняробітзобов’язанийвідновитиелементиблагоустроюдо прийняттяоб’єктудо експлуатації.
  2. Сервітуарійпіслязавершеннябудівництва(прокладання,реконструкції)об’єктівзабезпечуєїхприйняттявексплуатаціюувідповідностідочиннихнормативнихактів,якірегламентуютьпорядокприйняттявексплуатаціюзакінчених будівництвомоб’єктів.
  3. Надання земельних ділянок щодо яких встановлений сервітут воренду,власністьчи постійнекористуваннянеприпиняєйогодії.
  1. Заключніположення
  1. Встановленняособистогоземельногосервітутуневедедопозбавлення міськоїради (розпорядника)праврозпорядженнянею.
  2. Земельнийсервітутнеможебутипредметомкупівлі-продажу,заставита неможепередаватисябудь-якимспособом особою,вінтересахякоїцейсервітутвстановлено,іншимюридичнимтафізичнимособам.
  3. Спори,щовиникаютьзпитаньзастосуванняположень,передбаченихцимПорядком,вирішуютьсявсудовомупорядку.
    Секретар міської ради Валентина КАПІТУЛА
    Додаток2
    до рішення міської радивід27.04.2012 №53
    ДОГОВІР
    провстановленняземельногосервітуту
    м.Здолбунів«»20р.
    ЦейдоговірукладеноміжЗапорізькоюміськоюрадою,вособі
    ,щодієнапідставі
    ,зоднієїсторони(даліМіськарада),і
    (надалі —СЕРВІТУАРІЙ),вінтересахякоговстановлюєтьсяособистийземельнийсервітут,зіншоїсторони,керуючисьрішеннямміськоїради№від«Про»домовилисьпротаке:
    1. ПРЕДМЕТДОГОВОРУ
  1. Особистийземельнийсервітутвстановлюєтьсявідносноземельноїділянки:площа,категоріяземель,кадастровийномерякарозташована:,вінтересахСЕРВІТУАРІЯнаправо____________________
    згіднозкадастровимпланомземельноїділянки(додаток,якийєневід'ємноючастиноюцьогоДоговору).
  2. Данийдоговірєплатним/безоплатним
  1. СТРОКДІЇДОГОВОРУ
  1. Цимдоговоромвстановлюєтьсяособистийземельнийсервітутнастрок
    .
  2. ПіслязакінченнястрокудіїДоговоруСервітуаріймаєпереважнеправонаукладенняйогонановийстрокзаумовиналежноговиконанняумовДоговору сервітуту.
  3. Для поновлення Договору Сервітуарій повинен не пізніше, як за 60 дозакінчення строку його дії, звернутися із заявою до Міської ради про йогопоновленняіззазначеннямбажаногострокусервітутногоземлекористування.
  4. Поновлення Договорів оформляється додатковою угодою до Договору,яка є його невід'ємною частиною або шляхом укладення нового Договору (уразі,якщотермін Договорускінчився).
  1. ПРАВАТАОБОВ'ЯЗКИСТОРІН
  1. Міськарада

маєправо:

  • вимагативідшкодуваннязбитків,завданихвстановленнямособистогоземельногосервітутувпорядку,встановленомучиннимзаконодавством.зобов'язана:
  • не перешкоджати використанню земельної ділянки в межах встановленогосервітуту;
  1. СЕРВІТУАРІЙ

маєправо:

  • приступатидовикористанняземельноїділянкидляцілейвказанихвДоговоріпісляреєстраціїцьогоДоговорутареєстраціїдеклараціїпропочатокбудівельнихробіт;
  • вимагати усунення перешкод, які виникають при використанні земельноїділянки, відносно якоївстановленоособистийсервітут;
    зобов'язаний:
  • після завершення робіт за власний рахунок відновити елементи благоустроюназемельнійділянцідоприйняттяоб’єктудоексплуатаціїтаповернутиземельну ділянку у стані придатному для її подальшого використання та негіршому порівнянозтим, в якомувонабуланадана;
  • непогіршуватиякісніхарактеристикитаекологічнийстанземлі;
  • дотримуватисяумоввстановленнясервітуту;
  • непередаватибудь-якимспособомправоособистогосервітутуіншимфізичниміюридичнимособам;
  • відшкодувати міській раді збитки в зв'язку з погіршенням якості земель врезультатісвоєїгосподарськоїдіяльності;
  • використовувати земельну ділянку, не допускаючи погіршення екологічноїобстановкина територіїврезультаті своєї діяльності.
  • Сервітуаріюзабороненоздійснюватикапітальнебудівництвооб’єктівнерухомостіназемельнійділянціта/абоздійснюватиреконструкціютимчасовихспорудуоб’єктинерухомостіякінепередбаченіцимДоговором;
  1. Уразіздійсненнясамовільногобудівництваоб’єкту,та/абореконструкції тимчасової споруди у об’єкти нерухомості, на вимогу Міськоїради, Сервітуарій зобов’язаний звільнити ділянку від розташованих на нійсамовільнихспорудзавласнийкоштшляхомїхдемонтуваннята/абознесеннята приведенняземельної ділянки в придатний длявикористаннястан.

3.4Витрати,пов'язанізоформленням,реєстрацієюцьогоДоговору,винесенняммежземельногосервітутувнатуруздійснюєтьсязарахунокСервітуарію.

  1. Право сервітуту не може бути предметом купівлі-продажу, застави та неможепередаватисябудь-якимспособомСервітуарієміншимфізичнимтаюридичнимособам.
  2. Здійснені Сервітуарієм без згоди Міської ради витрати на поліпшенняземельноїділянки,якінеможливовідокремитибеззаподіянняшкодиційділянці,непідлягаютьвідшкодуванню.
    Поліпшеннястануземельноїділянки,проведеніСервітуаріємзаписьмовоюзгодоюзМіськоюрадою,підлягаютьвідшкодуванню.
    Умови, обсягиістрокивідшкодуванняСервітуаріювитрат запроведенінимполіпшеннястану земельної ділянки визначаються окремою угодоюсторін.
  3. Особистий земельний сервітут не позбавляє Здолбунівську міську раду праврозпорядженняземельноюділянкою.
  1. УМОВИ ЗМІНИ, ПРИПИНЕННЯ ІДОСТРОКОВОГОРОЗІРВАННЯДОГОВОРУ
  1. ЗмінаумовДоговору,йогорозірванняможливізавзаємноюзгодоюсторін(крімвипадківпередбаченихп.4.4Договору).ЗмінаумовДоговоруірозірвання оформляється додатковою угодою до цього Договору (крім п.4.4Договору) і підлягає реєстрації. У разі недосягнення згоди щодо змін умовДоговоручийогодостроковогорозірванняспірвирішуєтьсяусудовомупорядку.
  2. ДостроковерозірванняДоговорумаєздійснюватисьзаумовиписьмовогопопередженняіншоїсторониза30днів.
  3. Договірприпиняєтьсятанепотребуєукладеннядодатковоїугодипроцеу випадку:
  • спливустроку,наякийбуловстановленосервітут;
  • смерті особи, ліквідації юридичної особи, на користь якої було встановленоособистийсервітут
  1. РозірванняДоговорудопускаєтьсяводносторонньомупорядку.

УмовамирозірванняМіськоюрадоюДоговоруводносторонньомупорядку є:

  • порушенняумовкористуваннясервітутом,використанняСервітуаріємземельноїділянкинезапризначенням,дляякоговстановлювавсясервітут;
  • порушеннямісцевихправилтазаконодавствапроблагоустрій.
  • самовільнебудівництвоназемельнійділянці.
  • невикористаннясервітутупротягом3роківпідряд;
  1. ПідставоюдлярозірванняводносторонньомупорядкуДоговоруєрішення сесії Здолбунівської міської ради про розірвання Договору сервітуту.Вищевказане рішення Здолбунівської міської радиє підставою для скасуванняреєстрації Договорусервітуту.
  1. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬСТОРІН,ПОРЯДОКВИРІШЕННЯСПОРІВ
  1. ЗапорушенняумовДоговорусторонинесутьвідповідальністьзгіднозчиннимзаконодавствомУкраїни.
  2. Спори,щовиникаютьузв'язкузвстановленнямособистогосервітуту,вирішуютьсяусудовомупорядку.
  3. Міська рада у разі погіршення корисних властивостей земельноїділянки,пов'язанихіззміноюїїстану,маєправонавідшкодуваннязбитківвпорядку,встановленучинним законодавством.

Якщосторонаминедосягнутозгодипророзмірвідшкодуваннязбитків,спіррозв'язуєтьсяусудовомупорядку.

  1. ФОРС-МАЖОР
  1. Сторонизвільняютьсявідвідповідальностізачастковеабоповненевиконання зобов'язань по цьому Договору, якщо це невиконання з'явилосянаслідкомобставиннепереборноїсили,щовиниклипісляукладення
    Договору, в результаті подій надзвичайного характеру, якісторонанемоглааніпередбачати,аніподолатирозумнимизаходами(форс-мажор).
  2. Ризиквипадковоїзагибелічастиниземельноїділянки,щодоякоївстановлюєтьсяособистийсервітут,несе Сервітуарій.
  3. Уразізнищенняабопошкодженняземельноїділянки,щодоякоївстановлюєтьсяособистийсервітут,врезультатінедбалого,безвідповідальногоставлення,відшкодуванняпровадитьсястороною,звиниякоїцесталося.
  1. ЗАКЛЮЧНІПОЛОЖЕННЯ
  1. Право особистого земельного сервітуту виникає після державної реєстрації цьогоДоговоруздатийогореєстрації.
  2. Цей Договір укладено українською мовою у трьох примірниках, якімаютьоднаковуюридичнусилу,зякихдвапримірникипередаютьсясторонамДоговору,третійзнаходитьсяворгані,якийздійснивреєстрацію.
  3. Невід'ємнимичастинамицьогоДоговорує:

–рішенняміськоїрадипровстановленнясервітуту;

  • ситуаційнийпланабосхемаземельноїділянки;
  • кадастровийпланземельноїділянки;
  • актприймання–передачіземельноїділянки;
  • актвстановленнямежсервітутувнатурі(намісцевості)
  1. ЮРИДИЧНІАДРЕСИТАРЕКВІЗИТИСТОРІН