ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий вцілому

Дата:

12.04.2023

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 48
48.Про звернення депутатів Здолбунів

ПРОЄКТ

                                  ЗДОЛБУНІВСЬКА МІСЬКА РАДА            
РІВНЕНСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
восьме скликання
 
Р І Ш Е Н Н Я
 
від 12 квітня 2023 року                                                                 №_____
 
Про звернення депутатів  Здолбунівської міської ради до Верховної Ради України щодо недопустимості подальшого існування та діяльності Української православної церкви МП (російської православної церкви в Україні) та Кабінету міністрів України щодо припинення договорів оренди та/або користування УПЦ МП (російською православною церквою в Україні) церковними спорудами, що перебувають у державній власності
 
Керуючись статтею 26  Закону України  «Про місцеве самоврядування в Україні», за поданням спільного засідання постійних комісій  Здолбунівської міської ради, Здолбунівська міська рада
 
В И Р І Ш И Л А:
1. Звернутися до Верховної Ради України щодо недопустимості подальшого існування та діяльності Української православної церкви МП (російської православної церкви в Україні) та Кабінету міністрів України щодо припинення договорів оренди та/або користування УПЦ МП (російською православною церквою в Україні) церковними спорудами, що перебувають у державній власності, що додається.
2. Секретарю міської ради  забезпечити направлення цього рішення до Верховної Ради України та Кабінету міністрів України.
 
 
 
Міський голова                                                                 Владислав  СУХЛЯК

Додаток
до рішення Здолбунівської міської ради
                                                                               від 12.04.2023 №
ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Здолбунівської міської ради до Верховної Ради України щодо недопустимості подальшого існування та діяльності Української православної церкви МП  (російської православної церкви в Україні) та Кабінету міністрів України щодо припинення договорів оренди та/або користування УПЦ МП (російською православною церквою в Україні) церковними спорудами, що перебувають у державній власності.
 
Дев'ятий рік триває російсько-українська війна, понад рік – повномасштабна агресія з боку держави-терориста. За цей час українці неодноразово пережили  масовані  ракетні удари, ворог знищує не лише критичну інфраструктуру українських міст, але завдає ударів по мирних мешканцях. Маємо десятки зруйнованих міст та сіл, тисячі загиблих та мільйони тих, хто змушений був покинути рідні домівки, рятуючись від війни. Кращі сини та доньки України мужньо боронять територіальну цілісність та незалежність держави у складі Сил Оборони та віддають свої життя,  захищаючи рідну землю від ворожої агресії.
Водночас на території  України продовжує свою діяльність релігійна організація, яка є однією з основ так званого “руського міра” – Українська православна церква, яка по суті є російською православною церквою в Україні. Ця релігійна організація, яка є структурним підрозділом рпц та має тісні стосунки з російськими спецслужбами, послідовно провадить в Україні розкольницьку політику на релігійному ґрунті, штучно створює передумови для протистояння в українському суспільстві. Прикриваючись умовною «канонічністю», УПЦ МП десятиріччями системно намагалася та намагається вплітати у свідомість українців думки про “один народ”, меншовартість та залежність українців від московитів, психологію примирення, віру у святість царя і гегемона, яким виступає росія.
Нещодавні обшуки у культових спорудах УПЦ МП, проведені СБУ, виявили наявність у них російської пропагандистської літератури, спрямованої на підрив соборності, державності та територіальної цілісності України. Оприлюднені чисельні факти колаборації духовенства та представників УПЦ МП  з російськими загарбниками на тимчасово окупованих територіях, зокрема, факти корегування ракетних ударів та здачі імен та адрес проукраїнськи налаштованого населення. Є факти, коли так звані священники УПЦ МП відмовляються відспівувати загиблих героїв, а живих – б’ють ногами прямо у храмах. Колаборація УПЦ МП з окупантом  – це не поодинокі випадки, а системне явище.
На жаль, з 2014 року УПЦ МП не зробила жодних історичних висновків, не прийняла рішень та не зробила заяв чи актів публічного каяття. Від представників УПЦ не чути гнівних засуджень російської агресії, ніби вони живуть у паралельній реальності, не помічаючи тисячі смертей українців.
Українська православна церква (російська православна церква в Україні) свідомо ігнорує українське законодавство, а саме Закон України «Про внесення змін до статті 12 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України” (№ 2662-VIII від 20 грудня 2018 року). Згідно з цим Законом, релігійні об'єднання зобов'язані відображати належність до релігійної організації за межами України, до якої вона входить, шляхом обов'язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої організації. При цьому законні вимоги української держави виконати норми закону подаються російськими пропагандистськими ЗМІ як “гоніння за віру”, а українська за назвою, але не по суті релігійна організація УПЦ всіляко підіграє агресорові у його підривній діяльності в Україні.
Рада національної безпеки та оборони своїм рішенням від 1 грудня 2022 року (введене в дію Указом Президента України від 1 грудня 2022 року №820/2022) доручила Кабінету Міністрів України внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій відповідно до норм міжнародного права у сфері свободи совісті та зобов’язань України у зв’язку зі вступом до Ради Європи. 
19 січня 2023 року Кабінет Міністрів України вніс на розгляд Верховної Ради України проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» (реєстраційний №8371). Однак станом на сьогодні цей законопроєкт Верховною Радою не прийнятий. 
Усвідомлюючи важливість забезпечення національної безпеки в Україні в умовах повномасштабного вторгнення російської федерації, а також беручи до уваги те, що діяльність Української православної церкви МП  (російської православної церкви в Україні) носить відвертий антидержавницький та антиукраїнський характер, Здолбунівська міська рада закликає:
 

  1. Верховну Раду України невідкладно виконати рішення РНБО від 1 грудня 2022 року та прийняти Закон про повну заборону діяльності Української православної церкви МП (російської православної церкви в Україні) на території України.
  2. Кабінет Міністрів України припинити договори оренди та/або користування УПЦ МП (російською православною церквою в Україні) церковними спорудами, що перебувають у державній власності.

 
 
 
Секретар міської  ради                                                    Валентина КАПІТУЛА