ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLVIII

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

10

Дата реєстрації:

04.08.2023

Проголосовано:

09.08.2023 16:28:12

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    15
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    12

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 10



ПРОЄКТ



ЗДОЛБУНІВСЬКА МІСЬКА РАДА



РІВНЕНСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ



восьме скликання



Р І Ш Е Н Н Я



від 04 вересня 2023 року №



Про створення Ради з питань



внутрішньо переміщених осіб



при Здолбунівській міській раді



Відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та з метою забезпечення захисту прав внутрішньо переміщених осіб і сприяння інтеграції внутрішньо переміщених осіб на території Здолбунівської міської територіальної громади, Здолбунівська міська рада



В И Р І Ш И Л А:




  1. Створити Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при Здолбунівській міській раді.

  2. Затвердити Положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при Здолбунівській міській раді, що додається.

  3. Затвердити склад Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Здолбунівській міській раді, що додається.

  4. Дане рішення набирає чинності з дня його оприлюднення на офіційному веб сайті Здолбунівської міської ради.

  5. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань освіти, охорони здоров’я, культури, спорту, соціального захисту, молодіжної політики, законності, регламенту, депутатської діяльності, етики та врегулювання конфлікту інтересів (голова-Юрій ВИСОЦЬКИЙ), а організацію його виконання на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Юрія СОСЮКА.



Міський голова Владислав СУХЛЯК







ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення Здолбунівської міської ради



від 04 серпня 2023 року №



ПОЛОЖЕННЯ



про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб



при Здолбунівській міській раді



І. Загальні положення



1.1. Рада з питань внутрішньо переміщених осіб (далі – Рада) утворюється при Здолбунівській міській раді як постійний консультативно-дорадчий орган.



1.2. Рада у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, указами Президента України, постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, міністерств, актами Здолбунівської міської ради, Керівними принципами ООН з питань внутрішнього переміщення, цим Положенням та іншими нормативно-правовими актами у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб (далі - ВПО) та цивільного населення, яке постраждало від збройної агресії Російської Федерації (далі - РФ) проти України, та рішенням Здолбунівської міської ради про її створення.



1.3. Діяльність Ради ґрунтується на принципах верховенства права, законності, гласності, прозорості, колегіальності, народовладдя, підзвітності і відповідальності перед громадами, інклюзивності та рівності.



1.4. Рада не бере участь у діяльності політичних партій та релігійних об’єднань.



ІІ. Завдання Ради



2.1. Основними завданнями Ради є:



2.1.1. Сприяння Здолбунівській міській раді в реалізації громадянських та політичних прав внутрішньо переміщених осіб, у тому числі прав на самостійне вирішення питань місцевого значення в межах Конституції і законів України, участь в управлінні справами, включно з процесом розроблення, видання локальних нормативних актів, а також контроль за їх виконанням.



2.1.2. Організаційна, методична, консультативна підтримка суб’єктам господарювання, які у зв’язку зі збройною агресією РФ проти України, в установленому Законом порядку, перемістилися на територію Здолбунівської міської територіальної громади та перемістили свої виробничі потужності, працівників та інші активи; надання Здолбунівській міській раді пропозицій та рекомендацій щодо створення місцевих програм підтримки внутрішньо переміщеного бізнесу.



2.1.3. Сприяння залученню внутрішньо переміщених осіб та інших осіб, які постраждали від військової агресії РФ проти України до вирішення місцевих питань, зокрема, шляхом залучення членів Ради до участі у робочих групах, комісіях тощо до розробки та виконання місцевих програм у сфері захисту прав ВПО та розбудови миру, у сфері соціального захисту, зайнятості населення, забезпечення житлових, майнових та політичних прав тощо.



2.1.4. Сприяння реалізації Керівних принципів ООН з питань внутрішнього переміщення, а саме щодо забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб на свободу зборів, участі на рівних засадах у справах громади, а також пошуку довготривалих рішень.



2.1.5. Налагодження та сприяння співпраці військових адміністрацій, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, представників громадських організацій та їх об’єднань, міжнародних та наукових організацій, засобів масової інформації, інших інститутів громадянського суспільства з питань реалізації державної політики у сфері захисту прав ВПО.



2.1.6. Сприяння залученню вразливих груп з-поміж ВПО та інших осіб, які постраждало внаслідок військової агресії РФ проти України (жінок, національних меншин, осіб з інвалідністю тощо), до процесу ухвалення рішень.



2.1.7. Сприяння в застосуванні принципів конфліктної та ґендерної чутливості в процесі розробки та реалізації політик на регіональному та місцевому рівнях задля розвитку соціальної згуртованості, зменшення напруги та ризиків виникнення конфліктів між приймаючою громадою та внутрішньо переміщеними особами.



2.1.8. Проведення, відповідно до законодавства, громадського моніторингу за діяльністю Здолбунівської міської ради.



2.1.9. Підготовку експертних пропозицій, висновків, аналітичних матеріалів з питань формування та реалізації державної, регіональної політики у сфері захисту прав ВПО.



ІІІ. Повноваження Ради



3.1. Рада відповідно до покладених на неї завдань:



3.1.1. Розглядає будь-які питання, що мають важливе суспільне значення і належать до сфери захисту прав ВПО та інших осіб, які постраждали внаслідок військової агресії РФ проти України.



3.1.2. Бере участь у розробці місцевих програм підтримки внутрішньо переміщеного бізнесу або розробляє їх самостійно та пропонує до розгляду Здолбунівській міській раді.



3.1.3. Не рідше ніж раз на рік готує та подає Здолбунівській міській раді орієнтовний план своєї діяльності та власні пропозиції.



3.1.4. Проводить аналіз ефективності реалізації місцевої політики у сфері захисту прав ВПО, у тому числі шляхом проведення громадського моніторингу.



3.1.5. Готує та подає Здолбунівській міській раді обов’язкові для їх розгляду пропозиції, висновки, аналітичні матеріали та проєкти актів щодо розв'язання питань у сфері захисту прав ВПО та цивільного населення, яке постраждало внаслідок військової агресії РФ проти України.



3.1.6. В рамках чинного законодавства інформує громадськість про свою діяльність, ухвалені рішення та стан їх виконання.



3.1.7. Не рідше ніж раз на рік готує звіт про свою діяльність.



3.1.8. Співпрацює з благодійними та громадськими організаціями щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та розбудови миру.



3.1.9. Розглядає проєкти актів та вносить свої пропозиції, що стосуються захисту прав ВПО та цивільного населення, яке постраждало внаслідок військової агресії РФ проти України.



3.1.10. Сприяє залученню фінансування на виконання програм та заходів, що стосуються питань ВПО та населення, яке постраждало внаслідок військової агресії РФ проти України.



3.1.11. Підтримує та організовує заходи, спрямовані на виконання завдань Ради (семінари, конференції, засідання, круглі столи тощо).



3.2. Рада має право:



3.2.1. Створювати постійні та тимчасові робочі органи (комісії, експертні та робочі групи тощо).



3.2.2. Отримувати в установленому порядку від центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій інформацію, необхідну для виконання покладених на неї завдань.



3.2.3. Залучати (за їх згодою та згодою керівників відповідних органів та організацій) до своєї роботи працівників центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, представників підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, а також окремих фахівців (науковців, представників інститутів громадянського суспільства, міжнародних організацій тощо), які мають підтверджену експертизу у сфері захисту прав ВПО та населення, яке постраждало внаслідок військової агресії РФ проти України та/або імплементують проєкти в цьому контексті.



3.2.4. Організовувати і проводити публічні заходи (семінари, конференції, засідання, круглі столи тощо).



3.2.5. Отримувати в установленому порядку від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування інформацію, необхідну для забезпечення діяльності Ради.



3.2.6. Розглядати пропозиції інститутів громадянського суспільства та звернення громадян з питань, що належать до її компетенції.



3.2.7. Отримувати від Здолбунівської міської ради проєкти актів з питань, що потребують проведення консультацій із громадськістю.



3.3. Члени Ради мають право доступу в установленому порядку до приміщень, в яких розміщена Здолбунівська міська рада, а також право участі в їх засіданнях та засіданнях їхніх органів з розгляду питань, що належать до компетенції Ради.



ІV. Склад та формування Ради



4.1. Склад Ради та зміни до неї затверджується рішенням Здолбунівської міської ради.



4.2. Кількісний склад Ради не може становити більше 35 осіб.



4.3. Строк повноважень складу Ради становить два роки з дня затвердження міським головою її складу.



4.4. Членство в Раді є індивідуальним. Склад Ради формується без дискримінації за будь-якою ознакою, зокрема за ознакою раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії або віросповідання, політичних чи інших переконань, національного, етнічного або соціального походження, правового або соціального статусу, віку, інвалідності, майнового стану, народження, або за будь-яким іншим критерієм.



V. Обрання членів Ради, їх повноваження, припинення повноважень Ради та її членів



5.1. До складу Ради можуть входити громадяни України, яким виповнилось 18 років і які проживають на території Здолбунівської міської територіальної громади, які є внутрішньо переміщеними особами, що обліковані на території Здолбунівської міської територіальної громади, та/або є постраждалими внаслідок військової агресії РФ проти України, та/або є представниками суб’єктів господарювання, що перемістилися до Здолбунівської міської територіальної громади внаслідок військової агресії РФ проти України, та/або є представниками місцевих, регіональних, національних чи міжнародних організацій, які реалізують проєкти у сфері захисту прав ВПО та цивільного населення, яке постраждало внаслідок військової агресії РФ проти України на території Здолбунівської міської територіальної громади, та/або є посадовими особами/співробітниками Здолбунівської міської ради.



5.2. До заяви про обрання до складу Ради, яка складається у довільній формі, особа-кандидат долучає такі документи:




  1. мотиваційний лист кандидата;

  2. резюме та автобіографія кандидата;

  3. згода на обробку персональних даних;

  4. затверджена керівником або іншою уповноваженою особою інформація за останні 6 місяців про діяльність інституту громадянського суспільства у відповідності до цільового спрямування діяльності Ради, який делегує свого представника до складу ради (для кандидатів від громадських та благодійних організацій);

  5. відомості з ЄДР про зміну місцезнаходження суб’єкта господарювання до Здолбунівської міської територіальної громади після 24.02.2022 року та документальне підтвердження сплати податків до бюджету Здолбунівської міської територіальної громади (для представників переміщеного бізнесу в Раді);

  6. рішення про делегування кандидата до складу Ради (для кандидатів від суб’єктів господарювання або громадських та благодійних організацій);

  7. інші документи, які підтверджують відповідність кандидата до складу Ради критеріям, зазначеним в п. 5.1 цього положення.



5.3. До складу Ради може бути обрано не більше одного представника від кожного інституту громадянського суспільства, що виявив бажання увійти до складу Ради.



5.4. Чисельність внутрішньо переміщених осіб у складі Ради становить не менше як 25 відсотків від кількісного складу членів Ради.



5.5. Чисельність представників органів державної влади та місцевого самоврядування не може перевищувати половини від кількісного складу членів Ради.



5.6. Дострокове припинення діяльності Ради здійснюється відповідним органом, при якому вона утворена, у разі:




  1. коли засідання Ради не проводяться протягом двох кварталів поспіль.

  2. невиконання Радою без об’єктивних причин більшості заходів, передбачених річним планом її роботи;

  3. ухвалення відповідного рішення на її засіданні;

  4. реорганізації або ліквідації Здолбунівської міської ради.



5.7. Рішення про дострокове припинення діяльності Ради оформляється відповідним актом Здолбунівської міської ради.



5.8. Раду очолює голова, який обирається з числа членів ради на її першому (установчому) засіданні шляхом окремого рейтингового голосування.



5.9. Голова Ради має заступника, який обирається з числа членів ради шляхом рейтингового голосування на засіданні Ради.



5.10. Повноваження голови Ради припиняються за рішенням Ради у разі подання ним відповідної заяви, припинення його членства у Раді, висловлення йому недовіри Радою, а також у випадках, передбачених положенням про Раду.



5.11. У разі припинення повноважень голови Ради до обрання нового голови його обов’язки виконує заступник голови Ради, якщо інше не передбачено її рішенням.



5.12. Голова Ради:




  1. організовує діяльність Ради;

  2. організовує підготовку і проведення її засідань, головує під час їх проведення;

  3. підписує документи від імені Ради;

  4. представляє Раду у відносинах із центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, засобами масової інформації;

  5. вносить пропозиції щодо створення тимчасових органів Ради.



5.13. Заступник голови Ради:



1) забезпечує виконання закріплених за ним напрямів роботи Ради;



2) здійснює організаційно-методичну підтримку роботи відповідних комітетів (комісій, секцій, робочих груп) Ради;



3) контролює виконання плану роботи Ради в межах повноважень;



4) розглядає, за дорученням голови Ради, питання, що належать до їхньої компетенції;



5) вносить пропозиції щодо створення тимчасових органів Ради;



6) організовує вивчення та дослідження громадської думки;



7) виконує інші функції відповідно до покладених на Раду завдань;



8) у разі відсутності голови на засіданні Ради, головує на її засіданні.



5.14. Секретар Ради призначається рішенням Голови Ради з-поміж членів Ради.



5.15.  Секретар Ради, відповідно до покладених на нього завдань:



1) відповідно до затвердженого плану роботи забезпечує підготовку порядку денного засідань Ради з урахуванням пропозицій її членів;



2) забезпечує ведення протоколів засідання Ради, у триденний строк подає їх на підпис голови Ради;



3) контролює підготовку питань на засідання Ради відповідно до проекту порядку денного;



4) забезпечує оприлюднення рішень Ради та направлення їх на адресу Здолбунівської міської ради;



5) забезпечує контроль за виконанням рішень Ради;



6) опрацьовує внесені в установленому порядку пропозиції з вирішення кадрових питань, зокрема, щодо припинення членства у Раді;



7) за погодженням з головою Ради залучає до виконання окремих робіт і завдань членів Ради та інших осіб;



8) забезпечує інформування про діяльність Ради, створює умови для доступу громадськості до інформації про діяльність Ради, виконання її рішень;



9) забезпечує ведення діловодства у Раді;



10) забезпечує взаємодію та листування Ради з органами виконавчої влади і місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями;



11) вирішує питання матеріально-технічного та інформаційного забезпечення роботи Ради;



12) виконує інші функції для забезпечення здійснення Радою своїх повноважень.



5.16. Членство в Раді припиняється на підставі рішення Ради в разі систематичної відсутності члена Ради на її засіданнях без поважних причин (більше ніж двічі поспіль).



5.17. Пропозицію щодо припинення членства в Раді вносить голова Ради.



5.18. Членство в Раді припиняється без прийняття рішення Ради в разі:



1) подання членом Ради відповідної заяви – з дня надходження відповідної заяви;



2) надходження від інституту громадянського суспільства за підписом керівника, якщо інше не передбачено його установчими документами, повідомлення про відкликання свого представника та припинення його членства в Раді – з дня надходження відповідного повідомлення;



3) державної реєстрації рішення про припинення інституту громадянського суспільства, представника якого обрано/призначено до складу Ради, – з дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань відповідного запису;



4) державної реєстрації припинення юридичної особи або фізичної особи - підприємця, представника яких було обрано/призначено до складу Раду як представника переміщеного бізнесу;



5) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо члена Ради, а також у разі визнання його в судовому порядку недієздатним або обмежено дієздатним – з дня набрання законної сили рішенням суду;



6) у разі надання членом Ради завідомо недостовірної інформації про себе, встановлення обставин, що свідчать про недоброчесність члена Ради чи здійснення ним дій, що суперечать меті створення Ради;



7) смерті члена Ради – з дня смерті, засвідченої свідоцтвом про смерть.



VІ. Організація роботи Ради



6.1. Основною формою роботи Ради є засідання, що проводяться у разі потреби, але не рідше одного разу на місяць.



6.2. Засідання можуть проводитись у наступних форматах:




  1. засідання, які потребують фізичної присутності членів Ради та запрошених осіб, із дотриманням протиепідеміологічних заходів;

  2. онлайн засідання в режимі відеоконференції або аудіоконференції (дистанційне засідання);

  3. присутності частини членів Ради фізично, а частини – в онлайн форматі.



6.3. Позачергові засідання Ради можуть скликатися за ініціативою голови Ради або однієї третини загального складу членів Ради.



6.4. Повідомлення про скликання засідання Ради, у тому числі позачергового, доводиться до відома кожного її члена не пізніше як за два робочих дні до його початку, а також оприлюднюється на офіційному веб-сайті (розділі на сайті Здолбунівської міської ради).



6.5. Головуючим на засіданні Ради є голова Ради або за його відсутності заступник голови Ради, а в разі відсутності заступника голови Ради – член Ради, уповноважений Радою.



6.6. Засідання Ради є правомочним, якщо на ньому присутні не менш як половина членів її загального складу. За неможливості проведення засідання Ради з причини відсутності кворуму, її засідання переноситься на триденний термін, про що повідомляються усі члени Ради. В такому випадку засідання Ради є правомірним при відсутності кворуму.



6.7. Засідання Ради проводяться відкрито.



6.8. За запрошенням Ради в її засіданнях можуть брати участь представники центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадськості.



6.9. Пропозиції щодо розгляду питань на засіданні Ради вносять голова Ради, заступник голови Ради та члени Ради.



6.10. Підготовку порядку денного засідання Ради з урахуванням пропозицій її членів та матеріалів для розгляду на засіданні забезпечує секретар Ради.



6.11. Рішення Ради ухвалюються відкритим голосуванням простою більшістю голосів її членів, присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів рішення вважається таким, що не ухвалене.



6.12. Рішення, ухвалене на засіданні Ради, у п’ятиденний строк оформляється протоколом, який підписується головуючим на засіданні та секретарем Ради.



6.13. Член Ради, який не підтримує рішення, може викласти у письмовій формі свою окрему думку, що додається до протоколу засідання.



6.14. Рішення Ради мають рекомендаційний характер і є обов’язковими для розгляду Здолбунівською міською радою.



6.15. Акт Здолбунівської міської ради, що прийнятий за результатами розгляду пропозицій Ради, не пізніше ніж у десятиденний строк після ухвалення в обов’язковому порядку доводиться до відома членів Ради та громадськості шляхом оприлюднення на офіційному веб-сайті Здолбунівської міської ради та на офіційному веб-сайті Ради (розділі на сайті Здолбунівської міської ради, сторінці в соціальній мережі), та/або в інший прийнятний спосіб.



6.16. Інформація про ухвалене рішення повинна містити інформацію про врахування пропозицій Ради або причини їх відхилення.



6.17. На засіданні Ради, яке проводиться за участю представників Здолбунівської міської ради в I кварталі кожного року, обговорюється звіт про виконання плану її роботи за минулий рік, який схвалюється разом із підготовленим планом на поточний рік.



6.18. Річний план роботи Ради та звіт про його виконання оприлюднюються на офіційному веб-сайті Здолбунівської міської ради та на офіційному веб-сайті Ради (розділі на сайті Здолбунівської міської ради, сторінці в соціальній мережі), та/або в інший прийнятний спосіб.



6.19. Установчі документи, склад Ради, протоколи засідань, ухвалені рішення та інформація про хід їх виконання, а також інші відомості про діяльність Ради оприлюднюються на офіційному веб-сайті Здолбунівської міської ради та на офіційному веб-сайті Ради (розділі на сайті Здолбунівської міської ради, сторінці в соціальній мережі), та/або в інший прийнятний спосіб.



6.20. Здолбунівська міська рада здійснює організаційне, інформаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності Ради, створює належні умови для її роботи, у тому числі забезпечує Раду приміщенням, засобами зв’язку (телефон, факс, електронна адреса) необхідними для проведення засідань та організації роботи Ради.



6.21. Рада має бланк зі своїм найменуванням.



6.22. Документи та рішення Ради є чинними за умови підписання їх головою Ради, або особою, яка виконує її повноваження, та секретарем Ради.



Секретар міської ради Валентина КАПІТУЛА









ЗАТВЕРДЖЕНО



рішення Здолбунівської



міської ради



від ______2023 року № ___



СКЛАД



Ради з питань внутрішньо переміщених осіб



при Здолбунівській міській раді
























Голова Ради з питань внутрішньо переміщених осіб:

Сосюк Юрій Павлович
Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради
Заступник голови Ради з питань внутрішньо переміщених осіб:

Капітула Валентина Василівна
Секретар міської ради
Секретар Ради з питань

внутрішньо переміщених осіб:

Оліфір Оксана Іванівна
Головний спеціаліст відділу соціальних гарантій
Члени Ради з питань внутрішньо переміщених осіб:

































































Антонюк Ігор Васильович Начальник управління з гуманітарних питань
Ворон Петро Ананійович Староста Копитківського старостинського округу
Ковтонюк Вікторія Миколаївна Начальник відділу соціальних гарантій
Ліщинський Анатолій Дмитрович Директор Здолбунівського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)
Мокрик Микола Миколайович Керівник ГО “ЗЕОН”
Нестерчук Петро Миколайович Староста П’ятигірського старостинського округу
Орлова Марія Олександрівна Начальник відділу відділу проектної діяльності, розвитку та міжнародного співробітництва
Радченко Поліна Вадимівна Внутрішньо переміщена особа
Ройко Марина Михайлівна Начальник відділу забезпечення надання адміністративних послуг
Фесюк Тетяна Олександрівна Головний спеціаліст відділу з юридичної роботи та питань персоналу
Чкан Євген Юрійович Внутрішньо переміщена особа
Чухрій Юлія Василівна Внутрішньо переміщена особа


Секретар міської ради Валентина КАПІТУЛА