ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий вцілому

Дата:

26.03.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 17
17. Про затвердження Правил благоустрою

Проєкт

ЗДОЛБУНІВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІВНЕНСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

восьме скликання

Р І Ш Е Н Н Я

від 27 березня 2024 року №_____

Про затвердження Правил благоустрою

території населених пунктів Здолбунівської

міської територіальної громади

Керуючись законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благоустрій населених пунктів», наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 27.11.2017 №310 «Про затвердження Типових правил благоустрою території населеного пункту», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.12.2017 за №1529/31397, з метою забезпечення належного комплексного благоустрою, санітарно-епідеміологічного стану та екологічної безпеки Здолбунівської міської територіальної громади, міська рада

В И Р І Ш И Л А :

  1. Затвердити Правила благоустрою території населених пунктів Здолбунівської міської територіальної громади, що додаються.

2. Визнати таким, що втратило чинність рішення міської ради від 30.06.2021 № 411 «Про затвердження Правил благоустрою Здолбунівської міської територіальної громади».

3. Рішення набуває чинності з дня його оприлюднення на офіційному веб сайті Здолбунівської міської ради.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сосюка Ю.П.

Міський голова Владислав СУХЛЯК

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення Здолбунівської міської ради

_______________________

ПРАВИЛА

благоустрою території населених пунктів Здолбунівської міської територіальної громади

Розділ 1. Загальні положення та визначення термінів

Правила благоустрою території населених пунктів Здолбунівської міської територіальної громади (далі - Правила) є нормативно-правовим актом, яким установлюються вимоги щодо благоустрою території населених пунктів.

Правила затверджені Здолбунівською міською радою в межах наданих їй повноважень з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів та є обов’язковими для виконання всіма розміщеними на території громади органами державної влади, комунальними підприємствами, об'єднаннями громадян, юридичними (усіх форм власності) та фізичними особами,  які перебувають на території Здолбунівської міської територіальної громади.

Фізичні та юридичні особи беруть участь у виконанні Правил шляхом реалізації своїх прав та обов'язків у сфері благоустрою, передбачених законодавством, та контролюють їх виконання, а також надають пропозиції щодо внесення змін до цих Правил.

Співробітництво громадських об'єднань, професійних спілок, релігійних організацій тощо у сфері благоустрою територіальної громади полягає у спільній участі в діях щодо запобігання порушенням існуючого благоустрою території громади, реагуванні на факти таких порушень, виявленні порушень вимог нормативно-правових актів у сфері благоустрою.

Об’єкти благоустрою Здолбунівської міської територіальної громади використовуються відповідно до їх функціонального призначення для забезпечення сприятливих умов життєдіяльності людини на засадах їх раціонального використання та охорони з урахуванням вимог цих Правил, інших вимог, передбачених законодавством України.

Правила благоустрою Здолбунівської міської територіальної громади розроблені на основі: Цивільного кодексу України Кодексу України про адміністративні правопорушення; Земельного кодексу України; Водного кодексу України; Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»; Закону України «Про благоустрій населених пунктів»; Закону України «Про рекламу»; Закону України «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності»; Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»; Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», Закону України «Про природний-заповідний фонд України», Закону України «Про управління відходами»; Закону України «Про автомобільні дороги»; Закону України «Про автомобільний транспорт»; Закону України «Про охорону культурної спадщини»; Закону України «Про житлово-комунальні послуги»; Закону України «Про дорожній рух»; Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»; Закону України «Про систему громадського здоров’я»; Закону України «Про органи самоорганізації населення»; Постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 №1045 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах»; Наказу Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 №105 «Про затвердження Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України»; Наказу Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства України від 23.09.2003 №154 «Про затвердження Порядку проведення ремонту та утримання об’єктів благоустрою населених пунктів»; Наказу Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства України від 10.08.2005 №121 «Про затвердження Порядку визначення вартості робіт з догляду за зеленими насадженнями в Україні»; Наказу Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 24.12.2001 №226 «Про затвердження Інструкції з інвентаризації зелених насаджень у населених пунктах України»; Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 17.03.2011 №145 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць»; Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 27.11.2017 №310 «Про затвердження Типових правил благоустрою території населеного пункту».

Правила розроблені відповідно до норм чинного законодавства України та містять загальнообов’язкові на території Здолбунівської міської територіальної громади норми, за порушення яких винні особи притягуються до відповідальності, визначеної чинним законодавством України.

Правила забезпечують державні, громадські та приватні інтереси.

Порядок внесення змін до Правил здійснюється в такому ж порядку, як і прийняття цих Правил.

У даних Правилах терміни вживаються в такому значенні:

Благоустрій населених пунктів - комплекс робіт з інженерного захисту, розчищення, осушення та озеленення території, а також соціально-економічних, організаційно-правових та екологічних заходів з покращання мікроклімату, санітарного очищення, зниження рівня шуму та інше, що здійснюються на території населеного пункту з метою її раціонального використання, належного утримання та охорони, створення умов щодо захисту і відновлення сприятливого для життєдіяльності людини довкілля.

Територія - сукупність земельних ділянок, які використовуються для розміщення об'єктів благоустрою населених пунктів: парків, скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, шляхів, площ, майданів, набережних, прибудинкових територій, пляжів, кладовищ, рекреаційних, оздоровчих, навчальних, спортивних, історико-культурних об'єктів, об'єктів промисловості, комунально-складських та інших об'єктів у межах населеного пункту.

Вулично-дорожня мережа - призначена для руху транспортних засобів і пішоходів мережа вулиць, доріг, внутрішньоквартальні та інші проїзди, тротуари, пішохідні та велосипедні доріжки, набережні, майдани, площі, а також автомобільні стоянки та майданчики для паркування транспортних засобів з інженерними та допоміжними спорудами, технічними засобами організації дорожнього руху.

Заходи з благоустрою населених пунктів - роботи щодо відновлення, належного утримання та раціонального використання територій, охорони та організації упорядкування об'єктів благоустрою з урахуванням особливостей їх використання.

Зелені насадження - деревна, чагарникова, квіткова та трав’яна рослинність природного і штучного походження на визначеній території населеного пункту.

Інші терміни у цих Правилах вживаються у значеннях, що визначені Податковим кодексом України, Законами України «Про благоустрій населених пунктів», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про управління відходами», «Про охорону атмосферного повітря», «Про охорону культурної спадщини», «Про регулювання містобудівної діяльності» та іншими нормативно-правовими актами України.

Розділ 2. Порядок здійснення благоустрою та утримання територій об’єктів благоустрою

2.1. Благоустрій територій здійснюється з урахуванням особливостей таких територій відповідно до вимог законодавства та нормативно-технічних документів.

2.2 Благоустрій та утримання парків (гідропарків, лісопарків, лугопарків, парків культури і відпочинку, парків - пам’яток садово-паркового мистецтва, спортивних, дитячих, меморіальних та інших (далі - парків), рекреаційних зон, садів, скверів і майданчиків здійснюється відповідно до планів, розроблених балансоутримувачем чи підприємством, що здійснює утримання об’єктів благоустрою, та затверджених відповідним органом державної влади чи органом місцевого самоврядування, а об’єкта, який перебуває у приватній власності, - його власником.

2.3. Благоустрій та утримання парків, що належать до територій та об’єктів природно-заповідного фонду, здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

2.4. Благоустрій рекреаційних зон, що використовуються для організованого масового відпочинку та купання, здійснюється із дотриманням вимог нормативно-технічних документів, якими визначаються гігієнічні вимоги до зон рекреації водних об’єктів.

2.5. Не допускається знищення чи пошкодження елементів благоустрою на територіях парків, рекреаційних зон, садів, скверів і майданчиків.

2.6. Господарська зона парків, рекреаційних зон, садів, скверів і майданчиків з контейнерними майданчиками та громадськими вбиральнями розташовується не ближче ніж 50 м від місць масового скупчення людей (танцювальні, естрадні майданчики, фонтани, головні алеї, видовищні павільйони).

2.7. Кількість урн для сміття на територіях парків, рекреаційних зон, садів, скверів і розташованих на їхніх територіях майданчиків для дозвілля встановлюють з розрахунку одна урна на 800 м2 площі. На головних алеях парку відстань між урнами повинна бути не більше ніж 40 м. Біля кожної тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності встановлюють урну для сміття місткістю не менше ніж 0,01 м3.

2.8. Кількість контейнерів для сміття на господарських майданчиках парків, рекреаційних зон, садів, скверів і майданчиків визначається за показником середнього утворення відходів за три дні.

2.9. Основне прибирання парків здійснюється після їх закриття та до восьмої години ранку. Протягом дня необхідно збирати відходи, у тому числі екскременти тварин, опале листя, проводити патрульне прибирання, поливати зелені насадження.

2.10. Поливальні пристрої повинні бути в справному стані, їх мають регулярно оглядати і ремонтувати.

2.11. Утримання та ремонт об’єктів благоустрою вулично-дорожньої мережі населених пунктів здійснюється власником або балансоутримувачем.

Власник або балансоутримувач об’єкта благоустрою вулично-дорожньої мережі населеного пункту забезпечує утримання такого об’єкта з необхідною кількістю машин, механізмів, спеціалізованої техніки, посипних матеріалів та реагентів.

2.12. Озеленення об’єктів благоустрою вулично-дорожньої мережі здійснюється відповідно до Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10 квітня 2006 року № 105, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 27 липня 2006 року за № 880/12754.

2.13. Суб’єкти господарської діяльності, які є власниками земельних ділянок та/або землекористувачами, а також власники та/або користувачі тимчасових споруд, що розташовані в межах «червоних ліній» вулиць і доріг, зобов’язані на закріпленій території:

- забезпечувати утримання та ремонт відповідної території;

- утримувати та забезпечувати належний технічний стан охоронної зони інженерних комунікацій, обладнання, споруд та інших елементів дорожніх об’єктів, що використовуються, відповідно до їх функціонального призначення;

- у разі виявлення небезпечних умов в експлуатації споруд і об’єктів, аварій і руйнувань, що призвели до виникнення перешкод у дорожньому русі або загрожують збереженню елементів дорожніх об’єктів, негайно повідомляти власників дорожніх об’єктів або уповноважених ними органів, а також територіальний орган або підрозділ Національної поліції України;

- дотримуватись вимог норм і правил щодо охорони дорожніх об’єктів.

2.14. У межах «червоних ліній» вулиць і доріг забороняється:

- розміщувати споруди та об’єкти;

- смітити, псувати дорожнє покриття, обладнання, зелені насадження;

- спалювати сміття, опале листя та інші відходи, складати їх для тривалого зберігання;

- скидати промислові та меліоративні води в систему дорожнього зливостоку;

- встановлювати намети;

- випасати худобу та свійську птицю;

- скидати сніг.

2.15. Місця проведення дорожніх робіт з утримання або ремонту об’єктів благоустрою на вулично-дорожній мережі повинні мати відповідне огородження, тимчасові дорожні знаки та належне освітлення в нічний час.

2.16. Розміри, форма та колір дорожньої розмітки повинні відповідати вимогам Правил дорожнього руху та ДСТУ 2587:2010 «Безпека дорожнього руху. Розмітка дорожня. Загальні технічні вимоги. Методи контролювання. Правила застосування».

2.17. Обмеження або заборона дорожнього руху під час виконання робіт на автомобільних дорогах, вулицях, залізничних переїздах здійснюється відповідно до вимог Законів України «Про дорожній рух», «Про автомобільні дороги».

2.18. Утримання територій пляжів у належному стані здійснюється з дотриманням вимог Водного кодексу України, Закону України «Про благоустрій населених пунктів» і Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 березня 2011 року № 145, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05 квітня 2011 року за № 457/19195.

Перед початком купального сезону необхідно провести наступні роботи:

- у процесі їх експлуатації забезпечити прибирання берега, роздягалень, зеленої зони, миття тари і дезінфекцію вбиралень, а також вивезення зібраних відходів щоденно;

- урни необхідно розташовувати на відстані 3-5 м від смуги зелених насаджень і не менше ніж 10 м від урізу води. Урни мають бути розставлені з розрахунку не менше однієї урни на 625 м2 території пляжу. Відстань між установленими урнами не повинна перевищувати 25 м;

- контейнери для збирання твердих побутових відходів слід встановлювати поза межами прибережної захисної смуги річок і водойм та пляжної зони з розрахунку один контейнер місткістю 1,1 м3 на 2500 м2 площі пляжу;

- на території пляжів необхідно влаштовувати громадські вбиральні;

- на території пляжу необхідно встановлювати фонтанчики з підведенням питної води, призначеної для споживання людиною відповідно до вимог санітарного законодавства;

- відкриті і закриті роздягальні, павільйони для роздягання, гардероби слід мити щодня із застосуванням мийних та дезінфекційних засобів, дозволених до використання Міністерством охорони здоров'я України;

- щорічно на пляж необхідно підсипати чистий пісок або гальку;

- у місцях, призначених для купання, категорично забороняється прати білизну і купати тварин;

- на пляжах повинні бути організовані медичні пункти та рятувальні станції;

- проводити прибирання дна річки в місцях купання;

- визначати зону купання для дорослих, встановити буї, огорожу на дитячій акваторії;

- забезпечити роботу приладів освітлення у темний час доби.

2.19. Утримання кладовищ, а також інших місць поховання здійснюється з дотриманням вимог Закону України «Про поховання та похоронну справу», Порядку утримання кладовищ та інших місць поховань, затвердженого наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 19 листопада 2003 року № 193, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 08 вересня 2004 року за № 1113/9712, Державних санітарних правил та норм «Гігієнічні вимоги щодо облаштування і утримання кладовищ в населених пунктах України» (ДСанПіН 2.2.2.028-99), затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 01 липня 1999 року № 28.

2.19.1. Утримання у належному стані територій кладовищ та місць поховань передбачає їх санітарне очищення, озеленення, охорону зелених насаджень, збір та вивезення сміття відповідно до чинного законодавства;

2.19.2. Не рекомендується використовувати і покладати на об’єктах благоустрою (особливо меморіальні комплекси, пам’ятники та культові споруди) штучні квіти, вінки та корзини.

2.20. Утримання дитячих, спортивних та інших майданчиків для дозвілля та відпочинку здійснюється з додержанням санітарних і технічних норм, які забезпечують безпечне користування ними. Наявне обладнання, спортивні, розважальні та інші споруди, інші елементи благоустрою повинні підтримуватися у належному технічному стані, своєчасно очищатися від бруду, сміття, снігу, льоду. Не допускається наявність небезпечного для життя та здоров’я громадян обладнання, елементів благоустрою. Утримання в належному стані майданчиків, обладнання та елементів благоустрою здійснюють їх власники, балансоутримувачі.

2.21. Благоустрій та утримання у належному стані місця стоянки транспортних засобів (автостоянок, місць паркування транспорту) зобов’язані проводити їх балансоутримувачі та проводити наступні роботи:

- чищення, миття, відновлення і заміну дорожніх знаків та інформаційних стендів (щитів), належне утримання дорожньої розмітки місць для стоянки або паркування, в’їздів та виїздів, а також транспортних або пішохідних огороджень (у разі наявності);

- систематичне очищення території та під’їзних шляхів від пилу, сміття та листя шляхом їх підмітання та миття;

- забезпечення постійного очищення території та під’їзних шляхів від снігу, починаючи з початку снігопаду, та від ожеледі, починаючи з моменту її виникнення, і обробки їх фрикційними та іншими протиожеледними матеріалами;

- утримання та поточний ремонт дорожнього покриття і під’їзних шляхів, а також систем поверхневого водовідведення у межах території (у разі наявності);

- забезпечення функціонування паркувальних автоматів, в’їзних та виїзних терміналів (очищення, миття, фарбування, відновлення їх роботи, заміна окремих деталей, планові обстеження, нагляд за справністю, їх технічна підтримка та програмне забезпечення);

- забезпечення утримання та належного функціонування засобів та обладнання зовнішнього освітлення території;

- утримання контрольно-пропускного пункту, приміщення для обслуговуючого персоналу, вбиралень, побутових приміщень тощо (у разі наявності);

- забезпечення функціонування систем відеоспостереження за рухом транспортних засобів на їх території і табло із змінною інформацією про наявність вільних місць (у разі їх наявності), яке розташовується на в’їзді;

- утримання систем протипожежного захисту та зовнішнього протипожежного водопроводу;

- утримання первинних засобів пожежогасіння (вогнегасників), пожежного інвентарю, обладнання та засобів пожежогасіння;

- утримання зелених насаджень, їх охорона та відновлення.

На автостоянках забороняється: засмічувати територію, мити транспортні засоби в непередбачених для цього місцях, розпалювати вогнища, здійснювати торгівлю, зливати відпрацьовані мастила на землю чи дорожнє покриття, псувати обладнання місць стоянки, паркування, пошкоджувати зелені насадження.

2.22. Утримання майданчиків та зон для вигулу домашніх тварин здійснюється з дотриманням вимог статті 30-1 Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

2.23. Порядок проведення робіт з технічної інвентаризації та паспортизації об’єктів благоустрою визначається Інструкцією з проведення технічної інвентаризації та паспортизації об’єктів благоустрою населених пунктів, затвердженою наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 29 жовтня 2012 року № 550, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 19 листопада 2012 року за № 1937/22249.

Розділ 3. Права та обов'язки підприємств, установ, організацій, фізичних осіб – підприємців, громадян у сфері благоустрою території населених пунктів

3.1. Підприємства, установи, організації усіх форм власності, фізичні осіби-підприємці, у тому числі орендарі приміщень, тимчасових споруд, громадяни  у сфері благоустрою території мають право:

3.1.1. Користуватися об’єктами благоустрою територіальної громади.

3.1.2. Приймати участь в обговоренні Правил.

3.1.3. Надавати пропозиції з питань благоустрою та поліпшення санітарного стану території на розгляд виконавчих органів.

3.1.4. Приймати участь в проведенні санітарних днів, толок та в заходах з благоустрою, озеленення та утримання в належному стані садиб, дворів, парків, площ, вулиць, кладовищ, братських могил, обладнання дитячих і спортивних майданчиків, інших об’єктів благоустрою.

3.1.5. Вимагати негайного виконання робіт з благоустрою в разі, якщо невиконання таких робіт може завдати шкоду життю або здоров'ю громадян, їх майну та майну юридичної особи.

3.1.6. Звертатися до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної майну або здоров’ю громадян внаслідок дій чи бездіяльності власників, балансоутримувачів об’єктів благоустрою.

3.1.7. Отримувати в установленому законом порядку повну та достовірну інформацію про затвердження Правил благоустрою та внесення до них змін, а також роз'яснення їх змісту.

3.1.8. Вимагати зупинення робіт, що виконуються з порушенням цих Правил або призводять до нецільового використання території громади.

3.1.9. Забезпечувати благоустрій прилеглих та закріплених територій самостійно або укладати відповідні угоди із спеціалізованими підприємствами (організаціями).

3.2. Підприємства, установи, організації усіх форм власності, фізичні осіби-підприємці, у тому числі орендарі приміщень, тимчасових споруд, громадяни у сфері благоустрою території зобов'язані:

3.2.1. Дотримуватися вимог цих Правил.

3.2.2. Не порушувати права і законні інтереси інших суб'єктів у сфері благоустрою громади.

3.2.3. Виключно у відповідності до затверджених проектів розташовувати на території об'єкта благоустрою будівлі та споруди торговельного, соціально-культурного, спортивного та іншого призначення.

3.2.4. Підтримувати у належному стані фасади будівель і споруд.

3.2.5. Перевозити всі види вантажів (особливо рідких і сипучих) тільки на спеціально обладнаних або пристосованих для цього транспортних засобах, не допускати забруднення території громади при перевезенні сировини, матеріалів, інших вантажів.

3.2.6. Утримувати у належному стані люки оглядових колодязів підземних комунікацій, які перебувають на балансі, у користуванні чи/або обслуговуванні.

3.2.7. При проведенні будівельних робіт встановлювати огорожу місця виконання робіт та утримувати її в належному технічному і санітарному стані, встановлювати інформаційні щити з зазначенням організації - виконавця, відповідального за проведення робіт, строку її закінчення, номеру телефону, за яким можливо одержати додаткову інформацію.

3.2.8. Утримувати в належному стані номерні знаки житлових будинків, таблички та вивіски на службових, виробничих та інших будівлях.

3.2.9. При торгівлі напоями на розлив забезпечувати відведення стічних вод до каналізаційної мережі, а при її відсутності - в спеціальні резервуари.

3.2.10. На об’єктах благоустрою (їх частинах), що перебувають у їх власності або користуванні, регулярно знищувати бур’яни, скошувати траву висотою 10 см і більше, проводити боротьбу по знищенню карантинних рослин. Скошена трава та бур’ян повинні бути прибрані в день скошення.

3.2.11. Очищати від сухостійних, аварійних дерев, вітролому та легкозаймистих матеріалів власні земельні ділянки.

3.2.12. Забезпечувати своєчасний вивіз будівельного сміття, не допускати складування будівельних матеріалів, побутових відходів, великогабаритні відходи, гілля поза власною земельною ділянкою.

3.2.13. Утримувати в належному і охайному стані огорожу власних земельних ділянок, проводити ремонт та фарбування огорож за рахунок власних коштів

3.2.14. Забезпечити встановлення огорожі будівельного майданчика та утримання її в належному естетичному та санітарно-технічному стані

3.2.15. Допускати на об'єкти благоустрою, що перебувають у їх власності або користуванні, аварійно-рятувальні та інші служби для здійснення заходів щодо запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

3.2.16. Утримувати в належному стані об'єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену Правилами прилеглу до цих об'єктів територію та слідкувати за естетичним виглядом будівлі, вітрини, реклами, вивіски, обладнанням зупинки, здійснювати своєчасне очищення конструктивних елементів зупинки, опор ліній електропередач, огорож, будівель, споруд і т.п. від несанкціонованих оголошень та реклам тощо.

3.2.17. Своєчасно прибирати листя в період його опадання, компостувати або вивозити власними силами на відведені для цього ділянки або полігон твердих побутових відходів. Власники приватних домоволодінь зобов’язані компостувати листя або вивозити власними силами/найманим транспортом на полігон твердих побутових відходів.

3.2.18. Встановлювати стаціонарні урни для сміття біля входу/виходу адміністративних та інших будівель, які перебувають у їх власності або користуванні та слідкувати за їх своєчасним очищенням.

3.2.19. Забезпечити постійне прибирання сміття, побутових відходів, бруду, опалого листя, снігу та льоду з метою утримання об’єктів благоустрою та прилеглих територій у належному санітарному стані (тротуари прибираються вздовж всієї ділянки будинку, домоволодіння (в межах належності) - до бордюрного каменю).

3.2.20. Усувати на прилеглих територіях, закріплених за ними об'єктах благоустрою (їх частинах) за власний рахунок та в установлені строки пошкодження інженерних мереж або наслідки аварій, що сталися з їх вини.

3.2.21. Під час утримання об'єктів благоустрою (їх частин) дотримуватися відповідних технологій щодо їх експлуатації та ремонту, регулярно здійснювати заходи щодо запобігання передчасному зносу об'єктів, забезпечити умови функціонування та утримання їх у чистоті й належному стані.

3.2.22. При проведенні ремонтних або будівельних робіт на фасадах будинків і споруд використовувати захисну сітку чи плівку відповідно до проекту виконання робіт.

3.2.23. Проводити ремонт пошкодженої бруківки на прилеглих територіях до підприємств, установ та організацій усіх форм власності після погодження з відповідними службами.

3.2.27. Забезпечити вивезення сміття, бруду, побутових відходів, опалого листя на відведені для цього ділянки або об’єкти поводження з відходами. Вивезення сміття, побутових відходів здійснюється шляхом обов’язкового укладення відповідних договорів із підприємствами;

3.2.28. Забезпечити недопущення розміщеня (паркування) автотранспортних засобів, механізмів на внутрішньоквартальних проїздах, що заважають руху спеціалізованого автотранспорту (швидка медична допомога, пожежна, прибиральна техніка, тощо), а також створюють незручності для мешканців.

3.2.29. Забезпечити недопущення руйнування або знищення асфальтобетонного покриття дороги чи тротуару під час проведення будь-яких робіт господарської діяльності.

3.2.30. Забезпечити своєчасного виконання робіт з очищення покрівель від снігу та бурульок, не допускаючи нагромадження снігу до товщини 30 см на дахах з зовнішнім водовідводом; запобігання травмування пішоходів шляхом встановлення снігозатримувачів чи інших технічних засобів на скатних покрівлях.

3.2.31. У випадку наявності нежитлових приміщень у багатоквартирному житловому будинку, власник приміщення або орендар зобов’язаний укласти договір з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (управління) із управителем багатоквартирного будинку, суб’єктом підприємницької діяльності, який за договором із співвласниками, чи на інших передбачених законом підставах, забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку, прибудинкової території, належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб;

3.2.32. Забезпечити недопущення самовільного порушення (руйнування чи псування) вулично-дорожньої мережі, інших об'єктів та елементів благоустрою міста.

3.2.33. Забезпечити недопущення самовільного розміщення написів (графіті) на об’єктах та елементах благоустрою, тротуарах, стінах будинків та інших споруд, огорожах чи інших місцях ;

3.2.34. Забезпечити недопущення самовільного розміщення на об’єктах благоустрою Здолбунівської громади торгівельного обладнання та торгівельної експозиції (столики, сумки, картонні коробки, піддони, тощо), в тому числі із зайняттям території тротуарів, пішохідних доріжок, переходів, проїздів і проїзної частини вулиць, а також розміщувати торгівельне обладнання та торгівельну експозицію на об’єктах благоустрою, яка перешкоджає пішохідному та дорожньому руху, заїздам на території

3.2.35. Забезпечити здійснення відновлення зруйнованих об’єктів та елементів благоустрою після проведення земляних та/або ремонтних робіт на території міста.

3.2.36. Під час проведення ремонтних або будівельних робіт на фасадах будинків і споруд, забезпечувати дотримання належного санітарного стану на прилеглій до цих об’єктів території.

3.2.37. Забезпечити недопущення влаштування огорож багатоквартирних житлових будинків по периметру відведеної земельної ділянки (оренда, постійне користування), якщо це не передбачено проектною (містобудівною) документацією.

3.2.38. Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які експлуатують ліхтарі вуличного освітлення, засоби та обладнання зовнішнього освітлення, світлових покажчиків розміщення пожежних гідрантів, установки з декоративного підсвічування будинків, будівель, споруд, вивісок, вітрин, світлової реклами, зобов’язані забезпечувати їх належний режим роботи та технічний стан.

Усі вітрини повинні бути обладнані спеціальною освітлювальною апаратурою, переважно енергозберігаючою.

3.2.39. Виконувати інші обов’язки у сфері благоустрою, передбачені Законом України «Про благоустрій населених пунктів», цими Правилами, рішеннями Здолбунівської міської ради, рішеннями виконавчого комітету Здолбунівської міської ради, іншими нормативно-правовими актами в сфері благоустрою.

Голови правлінь гаражних, гаражно-будівельних кооперативів, товариств зобов’язані прибирати прилеглі та закріплені території, а власники індивідуальних гаражів – території навколо цих споруд, відповідно Додатку до цих Правил.

Керівники та відповідальні особи підприємств, установ, організацій всіх форм власності зобов’язані забезпечити прибирання прилеглих територій до об’єктів, які знаходяться на їх балансі, відповідно Додатку до Правил.

Власники та користувачі земельних ділянок у садово-городніх, садівничих товариствах та кооперативах зобов’язані прибирати присадибні ділянки та прилеглі до них території - відповідно додатку до Правил. Також, в зимовий період очищати дороги, які знаходяться в межах садово-городніх, садівничих товариствах та кооперативах від снігу власними силами/на умовах договору;

Власники або орендарі тимчасових споруд, в яких здійснюється підприємницька діяльність у сфері торгівлі, побуту, соціально-культурного або іншого призначення здійснюють прибирання території, прилеглої до цих споруд - відповідно Додатку до Правил. У разі проведення демонтажу тимчасової споруди відповідно до рішення виконавчого комітету здійснити прибирання території, на якій розміщувалась споруда;

3.3. Підприємствам, установам, організаціям усіх форм власності, фізичним осібам-підприємцям, у тому числі орендарям приміщень, тимчасових споруд, громадянам у сфері благоустрою території забороняється:

3.3.1. Самовільно складувати на вулицях, газонах та інших територіях загального користування будівельні матеріали, цеглу, труби, пісок, грунт, щебінь, паливо, будівельні, побутові відходи, сміття, будівельні матеріали, конструкції, обладнання, накопиченням снігу та криги тощо.

3.3.2. Самовільно висаджувати дерева, кущі, влаштовувати газони, якщо таке суперечить будівельним нормам і правилам.

3.3.3. Самовільно проводити земляні, будівельні, монтажні та інші роботи.

3.3.4. Вивозити і звалювати сміття, будівельні, побутові, харчові відходи, відходи виробництва, траву, гілля, деревину, листя, сніг у не відведених для цього місцях, влаштовувати звалища.

3.3.5. Очищати дахи від снігу та льоду без встановлення тимчасових огорож на прилеглих до будівель і споруд територіях. Такі огорожі обов'язково повинні позначатися червоними стрічками, прапорцями тощо.

3.3.6. Використовувати не за призначенням контейнери для збору сміття та твердих побутових відходів.

3.3.7. Робити надписи, малюнки на стінах будинків, споруд, парканах, тротуарах, шляхах, набережних тощо.

3.3.8. Розміщувати оголошення на стінах та дверях будинків, ліфтах, опорах зовнішнього електроосвітлення та контактної мережі, деревах та інших спорудах (поза інформаційними дошками).

3.3.9. Забруднювати, самовільно змінювати межі акваторії та прибережні смуги водних об'єктів при виконанні будівельних та ремонтних робіт.

3.3.10. Спалювати опале листя, сміття, гілки, траву, побутові, промислові та інші відходи на території юридичних осіб, домоволодінь, парків, скверів, садів, рекреаційних зон та майданчиків, пам'яток культурної та історичної спадщини, пляжів, кладовищ, інших територіях загального користування, на прибудинкових територіях, територіях будівель та споруд інженерного захисту територій, забруднювати території загального користування та прибудинкові території хімічними та іншими розчинами.

3.3.11. Кидати сміття, недопалки, лушпиння від насіннія, папір, тару, ганчір'я, тощо на вулицях, площах, парках, інших громадських місцях, а також спалювати сміття у контейнерах і урнах.

3.3.12. Витрушувати одяг, білизну, ковдри, килими, інші речі, виливати рідину, кидати предмети з балкону, лоджій, вікон та сходів будинків, мити балкони та вікна шляхом зливання води.

3.3.13. Власники домашніх тварин зобов’язані не допускати забруднення тваринами територій об’єктів благоустрою, прибирати екскременти своїх тварин в усіх випадках.

3.3.14. Самовільно переобладнувати фасади будівель, споруд, огорожі та їх елементи, якщо це порушує вимоги будівельних норм.

3.3.15. Забруднювати проїжджу частину вулиць при перевезенні вантажів, виїзді автотранспорту з будівельних майданчиків тощо.

3.3.16. Без відповідної проектно-кошторисної документації проводити на подвір'ях, вулицях, площах та інших територіях загального користування роботи по прокладанню водопровідних, каналізаційних та інших мереж.

3.3.17. Виливати рідкі відходи та влаштовувати випуски господарчих стоків на території загального користування громади та у водойми.

3.3.18. Торгувати з рук, машин, землі або іншим чином у не встановлених місцях.

3.3.19. Зривати квіти, гілки дерев та кущів на вулицях, в парках, скверах та інших територіях загального користування.

3.3.20. Складувати відходи на території громади, на схилах озер, річок та інших водойм, а також в місцях масового відпочинку людей, лісосмугах, зелених насадженнях, парках, скверах, садах, рекреаційних зонах та майданчиках, в пам'ятках культурної та історичної спадщини, на пляжах, кладовищах, інших територіях загального користування, на прибудинкових територіях, дитячих майданчиках.

3.3.21. Викидати, зливати на території громади, у річки, водойми, канави, господарсько-побутову та зливову каналізації, дощоприймальні пристрої вуличних чи дворових мереж, у водовідвідні канали, колодязі підземних комунікацій та інженерних мереж сміття, опале листя, побутові та виробничі відходи, нечистоти, неочищені води, після миття прибудинкових територій, автотранспорту тощо.

3.3.22. Самовільно підключатись до мереж водопостачання, зливової та господарсько-побутової та каналізацій.

3.3.23. Самовільно вирубувати та пошкоджувати дерева й кущі на прибудинкових та прилеглих до будинків територіях, у парках, скверах, у водоохоронних зонах, місцях відпочинку, у лісопарковій зоні, на інших територіях загального користування.

3.3.24. Самовільно зносити аварійні та сухостійні насадження.

3.3.25. Самовільно встановлювати та/або використовувати самовільно встановлені на території громади малі архітектурні форми, тимчасові споруди (кіоски, павільйони, пересувні тимчасові споруди, лавки-автопричепи, трейлери, відкриті майданчики для харчування тощо), навіси, збільшувати у встановлених площу (шляхом добудови, встановлення столиків, засобів для сидіння (лавки, стільці, крісла), засобів накриття, прилаштуванням поличок для харчування і напоїв до зелених насаджень та опор. Самовільно облаштовувати на території громади конструкції (для торгівлі чи іншої діяльності) з лотків, ящиків, автомобілів, причепів, столиків, візків, ємностей, тощо.

3.3.26. Встановлювати ринви чи інші засоби відведення дощових вод із виведенням за межі власної (орендованої) земельної ділянки

3.3.27. Мити посуд, прати білизну та інше біля водопровідних колонок і у відкритих водоймах, виливати на вулицю мильну і використану воду та інші побутові нечистоти.

3.3.28. Самовільно пошкоджувати об’єкти та елементи благоустрою, доріг та тротуарів.

3.3.29. Самовільно встановлювати на території громади санітарні пристрої (септики, туалети, помийні ями тощо), сміттєзбірники

3.3.30. Самовільно встановлювати металеві гаражі та інші збірно-розбірні конструкції, укріплювати тимчасові споруди фундаментом.

3.3.31. Складати опале листя на прибудинкових територіях, а також поряд з контейнерними майданчиками.

3.3.32. Складати будівельні матеріали на прибудинкових територіях, а також поряд з контейнерними майданчиками.

3.3.33. Випасати худобу, птицю, вигулювати та дресирувати тварин у не відведених для цього місцях, залишати на об’єктах благоустрою та їх елементах фекалії тварин; спеціальні місця (майданчики) для вигулу тварин визначаються у встановленому порядку з урахуванням санітарних норм та правил.

3.3.34. Самовільно займати земельні ділянки і використовувати їх при відсутності документа, що засвідчує право на використання та володіння землею.

3.3.35. Використовувати земельні ділянки не за цільовим призначенням.

3.3.36. Вести господарську діяльність біля доріг, знищуючи узбіччя, що приводить до замулювання та руйнування асфальтного та щебеневого покриття доріг.

3.3.37. Вчиняти інші дії чи бездіяльність, заборонені цими Правилами.

3.4. Порядок здійснення благоустрою і утримання місць для організації ярмарків, виставок, святкових, розважальних, інших масових заходів, ринків:

3.4.1. Організації або організатори ярмарків, виставок, святкових, розважальних, інших масових заходів, ринків зобов’язані:

3.4.1.1. Забезпечувати належне утримання території, у тому числі санітарне очищення відповідно до чинного законодавства власними силами або укласти договір із балансоутримувачем території;

3.4.1.2. Укласти договір на вивезення твердих побутових відходів та вторинної сировини;

3.4.1.3. Встановити сміттєзбірники, урни для збирання відходів, сміття та забезпечити  своєчасне прибирання, збір та вивезення сміття з відповідної території, не допускати його накопичення;

3.4.1.4. Забезпечити зберігання всіх елементів благоустрою, у тому числі збереження зелених насаджень (клумб, газонів, дерев, кущів).

відведені та обладнані під сміттєзвалища або спеціальні полігони.

3.6. Начальники станцій, депо, дистанцій чи дільниць, у підпорядкуванні яких перебувають  залізничні споруди, пристрої та залізничні колії зобов’язані:

3.6.1. Утримувати в належному санітарно-технічному стані залізничні споруди, пристрої, залізничні колії, службово-технічні приміщення та цивільні споруди, що знаходяться на території станції;

3.6.2. Здійснювати прибирання і очищення від снігу, льоду, небажаної рослинності, сміття та інших забруднень вокзал, пасажирські платформи, пішохідні мости, переходи внутрішньостанційних проїздів, переходів, пішохідних  мостів;

3.6.3 Утримувати в постійній чистоті і справності системи водовідведення;

3.6.4. Виконувати роботи з утримання в чистоті території дистанції, здійснення заходів щодо забезпечення охорони навколишнього природного середовища від забруднення;

3.6.5. Здійснювати благоустрій та прибирання в межах тих земельних ділянок, які перебувають у користуванні згідно державного акту на землю, свідоцтва про право власності на землю або договору оренди на землю та прилеглих  до них територій.

Розділ 4. Вимоги до впорядкування територій підприємств, установ, організацій у сфері благоустрою населених пунктів

До об’єктів благоустрою території житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів, на яких розміщенні об’єкти житлової забудови, громадські будівлі та споруди, інші об’єкти загального користування. Благоустрій та утримання прибудинкової території, території житлової та громадської забудови здійснюється з урахуванням вимог використання цієї території відповідно до чинного законодавства та цих Правил.

4.1. Прибирання та благоустрій на території громади здійснюють:

- комунальні підприємства - бульварів, площ, парків, скверів, тротуарів вздовж парків, пляжів, майданчиків для дозвілля та відпочинку, кладовищ, прилеглих до них ділянок вулиць, пішохідні дороги (де заборонений рух транспорту), доріг, перехрестя з круговим рухом і газонами, транспортних розв’язок, мостів, шляхопроводів,;

- управителі багатоквартирними будинками, житлово-будівельні кооперативи, об’єднання, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків - території домоволодінь, дворових, прибудинкових та прилеглих до них територій, тротуарів, доріг прилеглих до житлових будинків, а також здійснюють благоустрій прибудинкових територій, зелених зон, зелених насаджень, газонів, дитячих майданчиків;

- власники, орендарі  приватних  домоволодінь - території домоволодінь та прилеглі території до цих домоволодінь (тротуари, газони, огорожі).

4.2. Підприємства, установи й організації на власних та закріплених територіях повинні здійснювати увесь комплекс робіт, спрямованих на забезпечення та постійне підтримання чистоти і порядку, збереження зелених насаджень, а саме:

- забезпечення постійного прибирання сміття, побутових відходів, бруду, опалого листя, снігу з метою утримання об’єктів благоустрою та прилеглих територій у належному санітарному стані (тротуари прибираються вздовж всієї ділянки будинку, домоволодіння (в межах належності) - до бордюрного каменю);

- забезпечення вивезення сміття, бруду, побутових відходів, опалого листя на відведені для цього ділянки або об’єкти поводження з відходами. Вивезення сміття, побутових відходів здійснюється шляхом укладення відповідних договорів із підприємствами;

- регулярне миття об’єктів та елементів благоустрою (у разі їх придатності до миття) з періодичністю, яка дасть можливість забезпечити їх утримання у належному санітарному стані;

- регулярне прибирання контейнерних майданчиків з періодичністю, яка дасть можливість забезпечити їх утримання у належному санітарному стані;

- утримання приміщень громадських вбиралень, у тому числі дворових, вбиралень на кінцевих зупинках громадського транспорту у належному санітарному та технічному стані;

- спостереження за станом водоприймальних та оглядових колодязів підземних інженерних мереж, колодязів пожежних гідрантів. У разі виявлення відкритих люків або інших недоліків в утриманні інженерних мереж про це повідомляють організації, які їх експлуатують, для негайного приведення цих мереж у належний стан;

- регулярне знищення бур’янів, скошення трави заввишки більше ніж 10 см, видалення сухостійних дерев та чагарників, видалення сухого та пошкодженого гілля та забезпечення їх видалення;

- усунення на закріплених за ними об’єктах благоустрою (їх частинах) за власний рахунок та в установлені строки пошкоджень інженерних мереж або наслідків аварій, що сталися з їх вини;

- усунення на закріплених за ними об’єктах благоустрою (їх частинах) наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

4.3. Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які експлуатують ліхтарі вуличного освітлення, засоби та обладнання зовнішнього освітлення, світлових покажчиків розміщення пожежних гідрантів, установки з декоративного підсвічування будинків, будівель, споруд, вивісок, вітрин, світлової реклами, зобов’язані забезпечувати їх належний режим роботи та технічний стан.

4.4. Вуличне освітлення повинно вмикатися відповідно до встановленого графіка залежно від пори року та природних умов.

Розділ 5. Вимоги до утримання зелених насаджень на об’єктах благоустрою - територіях загального користування

5.1. Утримання зелених насаджень на об’єктах благоустрою - територіях загального користування здійснюється згідно з Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10 квітня 2006 року № 105, зареєстрованими у Міністерстві юстиції України 27 липня 2006 року за № 880/12754, та цими Правилами.

5.2. Видалення дерев, кущів, газонів і квітників здійснюється відповідно до Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 2006 року № 1045.

5.3. Забороняється самовільне знищення, пошкодження або видалення зелених насаджень.

5.4. Для озеленення територій населених пунктів використовуються види рослин аборигенної флори та їх декоративні форми.

5.5. Забороняється використовувати в озелененні територій населених пунктів інвазивні (чужорідні) види рослин.

Розділ 6. Вимоги до утримання будівель і споруд інженерного захисту територій

6.1. Утримання споруд інженерного захисту територій від небезпечних геологічних процесів здійснюється з дотриманням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 08 листопада 1996 року № 1369 «Про інженерний захист територій, об’єктів і споруд від зсувів», Правил експлуатації споруд інженерного захисту територій населених пунктів від підтоплення, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 16 січня 2012 року № 23, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 03 лютого 2012 року за № 170/20483; ДСТУ-Н Б В.2.5-61:2012 «Настанова з улаштування систем поверхневого водовідведення».

6.2. Утримання фонду захисних споруд цивільного захисту здійснюється відповідно до Порядку створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 138.

Розділ 7. Вимоги щодо утримання та експлуатації транспортних засобів

7.1. Керівники підприємств, організацій та установ всіх форм власності, на балансі яких або в користуванні знаходяться автотранспортні засоби, та громадяни зобов’язані:

7.1.1. Випускати транспорт на вулиці у чистому, технічно-справному стані, не допускати випадків забруднення вулиць, дворів матеріалами, що перевозяться автотранспортом.

7.2. Водіям транспортних засобів забороняється:

7.2.1. Заправляти, ремонтувати, мити автотранспортні засоби і механізми на землях комунальної власності, прибудинкових територіях, газонах, берегах річок і озер, пішохідних доріжках, тротуарах, у парках та скверах, інших територіях загального користування, а також їздити автотранспортом по тротуарах, пішохідних доріжках, газонах, зелених зонах та паркуватися на них.

7.2.2. Залишати автотранспортні засоби, механізми на внутрішніх проїздах, зелених зонах з трав’яним покриттям, прибудинкових територіях, прилеглих територіях до житлової та громадської забудови, гаражів, автостоянок, у не відведених для цього місцях тощо, що заважає руху транспорту спеціального та спеціалізованого призначення.

7.2.3. Перекривати проїзди загального користування будь-якими засобами без відповідного на те дозволу, виданого в установленому

7.2.4. Перегін по вулицях з твердим покриттям механізмів на гусеничному ходу.

7.2.5. Паркувати автомобілі ближче 5м від контейнерних майданчиків та/ або контейнерів для збирання побутових відходів.

7.2.6. Забруднення вулиць, дворів та інших територій брудом, що вивозиться на колесах техніки з будівельних майданчиків, полів, дворів і інших територій, які знаходяться в забрудненому стані.

Розділ 8. Вимоги до санітарного очищення території

8.1. Збирання та вивезення побутових відходів у межах певної території здійснюються суб’єктом господарювання, який уповноважений на це органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах відповідно до Порядку проведення конкурсу на здійснення операцій із збирання та перевезення побутових відходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2023 року № 918.

8.2. Роздільне збирання побутових відходів, включаючи небезпечні відходи у їх складі, здійснюється власниками таких відходів.

8.3. Механізоване посипання піщаною або змішаною сумішшю та оброблення іншими дозволеними для цієї мети матеріалами проїзної частини вулиць, тротуарів, площ, мостів, шляхопроводів, перехресть, підйомів і узвозів у зимовий період здійснюється за нормами та з періодичністю, визначеними Технічними правилами ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів, затвердженими наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 14 лютого 2012 року № 54, зареєстрованими у Міністерстві юстиції України 05 березня 2012 року за № 365/20678.

8.4. Власники, балансоутримувачі або особи, які утримують території населених пунктів, зобов’язані:

- мати власний необхідний для прибирання снігу і льоду ручний інвентар (лопати металеві або дерев’яні, мітли, кригоруби), достатній запас матеріалу для посипання з метою своєчасного проведення протиожеледних заходів;

- прибирати сніг негайно (від початку снігопаду) для запобігання утворенню накату;

- негайно очищати дахи, карнизи та інші елементи будинків, споруд, будівель від снігу та бурульок із дотриманням застережних заходів щодо безпеки руху пішоходів, не допускаючи пошкодження покрівель будинків і споруд, зелених насаджень, електромереж, рекламних конструкцій тощо; огороджувати небезпечні місця на тротуарах, переходах; вивозити сніг та бурульки, що зняті з дахів, карнизів та інших елементів будинків, споруд, будівель протягом доби;

- повністю розчищати снігові вали над зливостічними колодязями, розміщеними на вулицях і дорогах, з яких сніг не передбачається вивозити на снігозвалище;

- очищати від снігу, льоду та бруду оголовки зливостічних колодязів та дощоприймачів у разі сніготанення та на початку весняного періоду;

- очищати від снігу, льоду, бруду оголовки колодязів для розташування пожежних гідрантів, розміщених на вулицях і дорогах.

9. Розміри меж прилеглої до підприємств, установ та організацій територій у числовому значенні

9.1. Межі утримання прилеглих територій підприємств, установ, організацій зазначені в Додатку 1.

9.2. Межі та режим використання закріпленої за підприємствами, установами, організаціями території визначають відповідні органи державної влади та органи місцевого самоврядування залежно від підпорядкування об’єкта благоустрою або власник, якщо територія перебуває у приватній власності.

Розділ 10. Порядок розміщення малих архітектурних форм

10.1.Проектування малих архітектурних форм здійснюється з дотриманням Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 1994 року №198, та ДБН Б.2.2-5:2011 «Планування та забудова міст, селищ і функціональних територій. Благоустрій територій. Зміна №1».

10.2.Кількість розміщуваних малих архітектурних форм визначається залежно від функціонального призначення території і кількості відвідувачів на цій території, виходячи з таких принципів: екологічність, безпека (відсутність гострих кутів), зручність у користуванні, легкість очищення, привабливий зовнішній вигляд.

Розміщення малих архітектурних форм не повинно ускладнювати або унеможливлювати доступ до пожежних гідрантів, підступи до зовнішніх стаціонарних пожежних драбин, обладнання та засобів пожежогасіння.

10.3.З метою забезпечення максимально доступного користування територіями загального користування особами з вадами зору малі архітектурні форми треба підбирати яскравих (контрастних) тонів або фарбувати яскравими (контрастними) кольорами.

Для оформлення мобільного і вертикального озеленення застосовують такі види конструкцій: трельяжі, шпалери, перголи, альтанки, квіткарки, вазони, навіси, амфори.

10.4.Садові, паркові лави необхідно розставляти згідно з планами парків, скверів, зелених зон, утримувати їх у справному стані, фарбувати не рідше двох разів на рік. Садові, паркові лави встановлюються та утримуються підприємствами, що утримують відповідні об’єкти благоустрою. Утримання садових, паркових лав включає їх миття, очищення від пилу і снігу, поточний ремонт.

10.5.Розміщення тимчасових споруд (далі - ТС) торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності здійснюється відповідно до Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21 жовтня 2011 року № 244, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 22 листопада 2011 року за № 1330/20068, та та Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30 грудня 2014 року № 1417, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05 березня 2015 року за № 252/26697.

10.6.Кожна стаціонарна ТС має бути забезпечена зовнішнім освітленням та прилеглим покриттям удосконаленого зразка відповідно до вимог законодавства.

10.7.При розміщенні ТС мають бути враховані вимоги щодо пішохідної та транспортної доступності (розвантаження товарів). У разі розміщення ТС на відстані більше 2 метрів від тротуару до неї з тротуару будується пішохідна доріжка завширшки не менш як 1,5 метра.

10.8.Біля кожної ТС встановлюється однотипна урна для сміття, обов’язки з обслуговування якої покладаються на її власника. Стаціонарні ТС за бажанням власника можуть обладнуватись декоративними елементами, вазонами для квітів тощо.

10.9.Не допускається користування ТС, а також пересувними елементами вуличної торгівлі, якщо їх власники не дотримуються вимог нормативно-правових актів та нормативно-технічних документів щодо благоустрою прилеглої території та забезпечення належного утримання та використання інженерного обладнання.

Секретар міської ради Валентинта КАПІТУЛА

Додаток

до Правил благоустрою

Здолбунівської міської

територіальної громади

Межі утримання прилеглих територій підприємств, установ, організацій

N
з/п
Прилегла територія Суб'єкти господарювання, на яких покладається утримання прилеглої території Межі утримання прилеглої території підприємства, установи, організації (не менше)
1 2 3 4
1 Двори, тротуари, покриття проїзної частини проїздів, прибудинкової території житлового фонду ЖК, ЖБК і ОСББ Житловий кооператив, житлово-будівельний кооператив, об'єднання співвласників багатоквартирного будинку 20 м від межі відведеної земельної ділянки та до проїжджої частини вулиці
2 Двори, тротуари, майданчики, покриття проїжджої частини вулиці, інші території земельних ділянок, що надані у власність або користування юридичним або фізичним особам Власники або користувачі земельних ділянок 20 м від межі земельної ділянки та до проїжджої частини вулиці
3 Території, прилеглі до об'єктів соціальної інфраструктури Суб'єкти господарювання, що експлуатують вказані об'єкти 15 м від межі земельної ділянки до проїжджої частини вулиці
4 Території, прилеглі до автозаправних станцій Суб'єкти господарювання, що експлуатують вказані об'єкти 50 м від межі земельної ділянки, що надана у власність або користування, та до проїжджої частини вулиці
5 Території, прилеглі до торговельних центрів, об'єктів побутового обслуговування, торгівлі, громадського харчування, авторемонтних майстерень, магазинів, ринків, тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності Суб'єкти господарювання, що експлуатують вказані об'єкти 20 м від межі земельної ділянки, що надана у власність або користування, та до проїжджої частини вулиці
6 Території, прилеглі до колективних гаражів Гаражно-будівельні кооперативи 20 м від межі земельної ділянки, що надана у власність або користування, та до проїжджої частини вулиці
7 Території, прилеглі до центрально-теплових, трансформаторних, газорозподільних, тяглових підстанцій Підприємства, установи, організації, на балансі яких знаходяться вказані об'єкти у радіусі 10 м від периметру споруд та до проїжджої частини вулиці
8 Транспортні зупинки  і стоянки (місця відстою) пасажирського автотранспорту. Транспортні зупинки на утриманні  ХКП  «Електротранс» або інші суб'єкти господарювання на договірних засадах у радіусі 20 м від периметру споруд та до проїжджої частини вулиці
9 Майданчики для паркування Суб'єкти господарювання, які утримують майданчики для паркування 20 м від периметру споруд та до проїжджої частини вулиці
10 Мости, шляхопроводи, інші штучні споруди, території під шляхопроводами Балансоутримувачі штучних споруд 10 м від периметру споруд
11 Контейнерні майданчики Балансоутримувачі територій, на яких розміщено контейнерні майданчики 5 м від периметру споруди
12 Території, відведені під проектування та забудову Фізичні та юридичні особи особи, яким відповідно до законодавства відведені земельні ділянки, незалежно від того, ведуться на них роботи чи не ведуться 20 м від межі земельної ділянки, яка відведена під проектування та забудову, та до проїжджої частини вулиці

 Секретар міської ради Валентина КАПІТУЛА