ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий вцілому

Дата:

26.03.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 18
18.Про внесення змін до Положення про Молодіжну раду при Здолбунівській міській раді затвердженого рішенням від 19.05.2021 № 267 «Про створення Молодіжної ради при Здолбунівській міській раді»

Проєкт

ЗДОЛБУНІВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІВНЕНСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

восьме скликання

Р І Ш Е Н Н Я

від 27 березня 2024 року №

Про внесення змін до Положення про

Молодіжну раду при Здолбунівській

міській раді затвердженого рішенням

від 19.05.2021 № 267 «Про створення

Молодіжної ради при Здолбунівській

міській раді»

Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2018 року № 1198 «Про затвердження типових положень про молодіжні консультативно-дорадчі органи», Здолбунівська міська рада:

В И Р І Ш И ЛА:

  1. Внести зміни до Положення про Молодіжну раду при Здолбунівській міській раді та викласти у новій редакції, що додається.
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань освіти, охорони здоров’я, культури, спорту, соціального захисту, молодіжної політики, законності, регламенту, депутатської діяльності, етики та врегулювання конфлікту інтересів (голова Висоцький Ю,О.), а організацію його виконання на секретаря Здолбунівської міської ради Валентину КАПІТУЛУ.

Міський голова Владислав СУХЛЯК

Аркуш погодження

до проєкту рішення Здолбунівської міської ради

«Про внесення змін до Положення про Молодіжну раду при Здолбунівській міській раді затвердженого рішенням від 19.05.2021 № 267 «Про створення Молодіжної ради при Здолбунівській міській раді»

Проєкт рішення підготував:

головний спеціаліст відділу 

проектної діяльності, розвитку та 

міжнародного співробітництва

Здолбунівської міської ради                                       Наталія ПАРІЙЧУК

ПОГОДЖЕНО:

            

Секретар ради           Валентина КАПІТУЛА
заступник міського голови 
з питань діяльності виконавчих 
органів ради    
Юрій СОСЮК
начальник управління з гуманітарних
питань міської ради  
Ігор АНТОНЮК
начальник відділу організаційної 
роботи  та документообігу апарату 
міської ради                            
Володимир ДАЦЮК
уповноважена особа з питань
запобігання та виявлення
корупції у Здолбунівської
міській раді
Тетяна ФЕСЮК

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення Здолбунівської

міської ради

від 27.03.2024 №_____

ПОЛОЖЕННЯ

про Молодіжну раду при Здолбунівській міській раді

  1. Загальні положення
    1.1. Молодіжна рада при Здолбунівській міській раді (далі – Молодіжна рада) є консультативно-дорадчим, представницьким органом з питань молодіжної політики, покликаним сприяти взаємодії виконавчих органів місцевого самоврядування та молоді Здолбунівської міської територіальної громади, забезпечувати узгодженість дій у вирішенні питань, пов'язаних із життям молоді та її участю в усіх сферах життя суспільства, організації та проведенням молодіжних заходів та інформаційно-навчальної роботи серед молоді.
    1.2. У своїй діяльності Молодіжна рада керується Конституцією України та Законом України «Про основні засади молодіжної політики», указами Президента України, постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, наказами міністерств, актами міської ради (далі - місцева рада) та їх посадових осіб, Переглянутою Європейською Хартією участі молоді в громадському житті на місцевому і регіональному рівнях, іншими нормативно-правовими актами у сфері молодіжної політики, а також положенням про Молодіжну раду.
    1.3. Основними завданнями Молодіжної ради є:
    - сприяння реалізації права молоді на участь у формуванні та реалізації молодіжної політики на місцевому рівні;
    - внесення до органу, при якому її утворено, пропозицій щодо організації консультацій із молоддю;
    - надання пропозицій, висновків, рекомендацій щодо формування та реалізації молодіжної політики на місцевому рівні, обов’язкових до розгляду органом, при якому її утворено;
    - розроблення за участю молодіжних та дитячих громадських об’єднань, інших суб’єктів молодіжної роботи пропозицій щодо пріоритетів молодіжної політики на місцевому рівні;
    - проведення моніторингу та оцінки ефективності реалізації молодіжної політики на місцевому рівні;
    - участь у розробленні проектів, програм, нормативно-правових актів, спрямованих на реалізацію молодіжної політики;
    - вивчення стану виконання законів, інших нормативно-правових актів, що стосуються молоді, на місцевому рівні;
    - виконання інших завдань, визначених положенням про молодіжну раду.
    - залучення молоді до місцевого самоврядування та створення системи молодіжного самоврядування в місті для збалансування та найбільш ефективного виконання державної молодіжної політики;
    - залучення молоді до участі у всіх сферах розвитку міста, у тому числі у громадському житті Здолбунівської міської територіальної громади;
    - активна співпраця з молоддю щодо благоустрою міста та популяризації здорового та безпечного способу життя;
    - поширення серед молоді волонтерського руху, спрямованого на поліпшення соціального становища та життя молоді Здолбунівської міської територіальної громади;
    - здійснення моніторингу діяльності формальних та неформальних громадських молодіжних організацій та об’єднань, органів студентського та учнівського самоврядування міста;
    - вивчення та узагальнення стану роботи з молоддю в Здолбунівській міській територіальній громаді, на підприємствах, в установах, закладах і організаціях усіх форм власності.
    1.4. Молодіжна рада систематично інформує громадськість про свою діяльність і прийняті рішення.
    1.5. У своїй діяльності Молодіжна рада підзвітна Здолбунівській міській раді.
    1.6. Координацію діяльності (забезпечення приміщенням на час засідань Молодіжної ради, створення необхідних умов для її роботи) здійснює Здолбунівська міська рада.
    1.7. Молодіжна рада не належить до релігійних об'єднань і політичних партій та рухів, а користується принципом надання рівних можливостей стосовно співпраці з ними. Молодіжна рада не має статусу юридичної особи.
  2. Права Молодіжної ради
    - отримувати в установленому порядку від центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій інформацію, необхідну для виконання покладених на неї завдань;
    - залучати до участі у своїй роботі представників місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та громадських об’єднань (за погодженням з їх керівниками), а також незалежних експертів (за згодою);
    - розглядати пропозиції інститутів громадянського суспільства та звернення громадян з питань, що належать до компетенції молодіжної ради;
    - утворювати у разі потреби для виконання покладених на неї завдань постійні або тимчасові робочі групи (комітети, комісії, експертні групи тощо);
    - організовувати проведення конференцій, семінарів, нарад та інших заходів, спрямованих на виконання завдань молодіжної ради;
    - вносити пропозиції місцевій раді щодо заохочення в установленому порядку представників інститутів громадянського суспільства та окремих громадян за їх внесок у вирішення питань місцевого значення у сфері молодіжної політики;
    - проводити добір своїх членів під час строку повноважень складу молодіжної ради в порядку, визначеному в положенні про молодіжну раду.
  3. Склад Молодіжної ради та порядок її формування

3.1. Кількісний склад Молодіжної ради формується кожні два роки та не може перевищувати 20 осіб.

3.2. Увійти до складу Молодіжної ради може молода людина віком від 14 до 35 років, що проживає, навчається, працює на території Здолбунівської міської територіальної громади, навчається у навчальному закладі громади, є керівником або членом громадської організації чи ініціативи, що провадить свою діяльність у Здолбунівській міській територіальній громаді.

3.3. Персональний склад Молодіжної ради затверджується розпорядженням міського голови Здолбунівської міської ради терміном на два роки за поданням комісії з відбору кандидатів до складу Молодіжної ради.

3.4. Склад Молодіжної ради формується з представників:

  • закладів загальної, середньої та спеціальної освіти, які делеговані учнівським самоврядуванням;
  • представників від громадських організацій, ініціативних груп, інших інститутів громадянського суспільства, що провадять свою діяльність для молоді Здолбунівської міської територіальної громади.

До складу молодіжної ради може бути обрано не більше п`яти представника від кожного інституту громадянського суспільства, що виявив бажання увійти до складу молодіжної ради.

Будь-який навчальний заклад, громадська організація та ініціативна група може відкликати свого делегованого представника з поважних причин, надсилаючи відповідний лист до Здолбунівської міської ради і Молодіжної ради, та замінити його кандидатуру.

  1. Члени Молодіжної Ради можуть обиратися не більше двох термінів підряд.
  2. Формування складу Молодіжної ради здійснюється згідно Положення про конкурсний відбір кандидатів до складу Молодіжної ради при Здолбунівській міській раді.
    3.7. До складу Молодіжної ради входять:
    - голова Молодіжної ради;
    - заступник голови Молодіжної ради;
    - секретар Молодіжної ради;
    - члени Молодіжної ради.
    3.8. Голова Молодіжної ради обирається зі складу членів Молодіжної ради на першому засіданні таємним рейтинговим голосуванням, але не менше 50%+1 членів Молодіжної ради.
    У разі необрання голови у першому турі, до другого туру переходять два кандидати з найбільшою кількістю голосів.
    Голова та секретар Молодіжної ради обирається відкритим голосуванням простою більшістю голосів.
    3.9. Голова Молодіжної ради може достроково припинити свої повноваження у разі:
    - складення повноважень за його особистою письмовою заявою;
    - відкликання його з посади тим органом (установою, організацією, об'єднанням громадян), який делегував його;
    - вираження недовіри до нього простої більшості від повного складу Молодіжної ради;
    - в інших випадках, які унеможливлюють його участь у роботі
    Молодіжної ради.

    Рішення про дострокове припинення повноважень Голови
    приймається шляхом таємного голосування не менше двома третинами від повного складу Молодіжної ради.

    3.10. Голова Молодіжної ради:
    3.10.1. Представляє Молодіжну раду у відносинах з органами державної влади, місцевого самоврядування, фізичними і юридичними особами, підписує документи та здійснює інші представницькі функції.
    3.10.2. Контролює виконання рішень Молодіжної ради.
    3.10.3. Головує на засіданнях Молодіжної ради.
    3.10.4. Підписує рішення, прийняті Молодіжною радою, та інші документи, що стосуються діяльності Молодіжної ради.
    3.10.5. Обирається та переобирається зі складу членів Молодіжної ради на першому засіданні таємним голосуванням.
    3.10.6. Доповідає на першому засіданні Молодіжної ради наступного скликання про виконану роботу.
    3.10.7. Щороку звітує на сесії Здолбунівської міської ради..
    3.11. Заступник голови Молодіжної ради:
    3.11.1. Представляє Молодіжну раду у відносинах з органами державної влади, місцевого самоврядування, фізичними і юридичними особами та здійснює інші представницькі функції.
    3.11.2. Забезпечує виконання рішень Молодіжної ради.
    3.11.3. Головує на засіданнях Молодіжної ради у період відсутності голови Молодіжної ради.
    3.11.4. Обирається та переобирається на засіданнях Молодіжної ради простою більшістю від повного складу ради.
    Повноваження заступника голови Молодіжної ради можуть бути достроково припинені за рішенням Молодіжної ради, на підставі подання голови Молодіжної ради, або пропозиції простої більшості повного складу Молодіжної ради.
    3.12. Секретар Молодіжної ради:
    3.12.1. Організовує підготовку засідань Молодіжної ради з питань, що виносяться на розгляд ради.
    3.12.2. Забезпечує своєчасне доведення рішень Молодіжної ради до виконавців і молоді.
    3.12.3. Забезпечує зберігання офіційних документів, пов'язаних з роботою ради.
    3.12.4. Вирішує за дорученням голови Молодіжної ради питання, пов'язані з організацією діяльності Молодіжної ради та її органів.
    3.12.5. Інформує управління з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради про прийняті на засіданнях Молодіжної ради рішення та розглянуті питання.
    3.12.6. Складає звіт про діяльність Молодіжної ради за рік.
    3.12.7. Веде протоколи засідань Молодіжної ради.
    3.12.8. Забезпечує членів Молодіжної ради необхідними матеріалами та інформацією до засідань Молодіжної ради.
    3.12.9. Обирається та переобирається на засіданнях Молодіжної ради простою більшістю від повного складу ради.
    Повноваження секретаря Молодіжної ради можуть бути достроково припинені за рішенням Молодіжної ради, на підставі подання голови Молодіжної ради, або пропозиції простої більшості повного складу Молодіжної ради.
    3.13. Члени Молодіжної ради:
    3.13.1. Повноваження члена у Молодіжній раді починаються з дня затвердження складу новопризначеної Молодіжної ради і припиняються в день затвердження складу Молодіжної ради наступного членства.
    3.13.2. Повноваження члена у Молодіжній раді можуть бути припинені достроково у наступних випадках:
    - власне бажання члена Молодіжної ради скласти свої повноваження;
    - рішення засідання Молодіжної ради у разі систематичного невиконання членом покладених на нього обов'язків;
    - відкликання члена Молодіжної ради навчальним закладом або громадською організацією, яка делегувала його кандидатуру до складу Молодіжної ради;
    - втрата членом Молодіжної ради українського громадянства;
    - смерть члена Молодіжної ради.
    3.13.3. Систематичним невиконанням обов’язків членом Молодіжної
    ради є:
    - відсутність без поважних причин більше як два рази на засіданнях Молодіжної ради;
    - невиконання рішень Молодіжної ради;
    - невиконання покладених на нього зобов’язань згідно з п. 3.12.8 цього Положення.
    3.13.4. Питання про дострокове припинення повноважень членства у Молодіжній раді виноситься секретарем або головою Молодіжної ради на розгляд засідання Молодіжної ради та затверджується за умови голосування за припинення повноважень простою більшістю від повного складу Молодіжної ради.
    3.13.5. Місце члена Молодіжної ради, повноваження якого припиняються достроково, посідає новий представник з числа резервного списку кандидатів для членства у Молодіжній раді, затверджується розпорядженням міського голови.
    3.13.6. Резервний список формується з числа осіб, що були зареєстровані як кандидати у члени Молодіжної ради відповідно до зазначених у п.3.4 квот, та затверджується Комісією.
    3.13.7. Член Молодіжної ради має право:
    - ухвального голосу на засіданнях Молодіжної ради;
    - представляти в Молодіжній раді інтереси як навчального закладу чи організації, від якого/якої його було направлено до складу Молодіжної ради, так і молоді всієї Здолбунівської міської територіальної громади;
    - вносити пропозиції і зауваження до порядку денного засідання Молодіжної ради;
    - брати участь в обговоренні порядку денного засідання Молодіжної ради;
    - оголошувати на засіданнях Молодіжної ради тексти звернень, заяв, пропозицій.
    3.13.8. Член Молодіжної ради зобов’язаний:
    - брати участь в засіданнях Молодіжної ради;
    - виконувати рішення Молодіжної ради;
    - дотримуватись норм моралі, толерантного відношення до оточуючих.
  1. Організація роботи Молодіжної ради
    4.1. Основною формою роботи молодіжної ради є засідання, що проводяться у разі потреби, але не рідше одного разу на квартал.
    4.2. Молодіжна рада може прийняти рішення про проведення засідання у режимі реального часу (он-лайн) з використанням відповідних технічних засобів, зокрема Інтернету, або про участь члена молодіжної ради в засіданні, що проводиться в такому режимі.
    4.3. Позачергові засідання молодіжної ради можуть скликатися за ініціативою голови молодіжної ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті ради або однієї третини загального складу членів молодіжної ради.
    4.5. Повідомлення про скликання засідання молодіжної ради, у тому числі позачергового, доводиться до відома кожного її члена не пізніше як за два робочих дні до його початку, а також оприлюднюється на офіційному веб-сайті місцевої ради та/або в інший прийнятний спосіб.
    4.6. Засідання молодіжної ради проводить голова молодіжної ради або за його відсутності заступник голови молодіжної ради, а в разі відсутності заступника голови молодіжної ради - член молодіжної ради, уповноважений зазначеною радою.
    4.7. Засідання молодіжної ради є правомочним, якщо на ньому присутні не менш як половина її членів загального складу.
    4.8. Засідання молодіжної ради проводяться відкрито.
    4.9. За запрошенням молодіжної ради в її засіданнях можуть брати участь представники центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадськості.
  2. Прикінцеві положення

5.1. Протоколи та витяги із протоколів Молодіжної ради є обов'язковими до розгляду Здолбунівською міською радою.

5.2. Представники виконавчих органів можуть бути присутні на засіданнях Молодіжної ради у разі обговорення питань, що належать до їхньої компетенції.

5.3. На засідання постійних комісій Здолбунівської міської ради при розгляді питань, які впливають на життя молоді громади, можуть бути запрошені представники Молодіжної ради.

5.4. Зміни та доповнення до цього положення вносяться рішенням Здолбунівської міської ради за поданням голови Молодіжної ради на підставі рішення засідання Молодіжної ради.

5.5. Молодіжна рада ліквідовується рішенням Здолбунівської міської ради у разі:

- порушення Молодіжною радою законів України та Конституції України;

- порушення Молодіжною радою умов даного Положення;

- не проведення більше як двох чергових засідань Молодіжної ради підряд;

- за рішенням самої Молодіжної Ради.

Секретар радиВалентина КАПІТУЛА


/