ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий вцілому

Дата:

18.09.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 18
18. Про звернення депутатів Здолбунівської міської ради до  Голови Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо звільнення з полону захисників Сил Оборони України  та цивільних заручників

ПРОЄКТ
 

ЗДОЛБУНІВСЬКА МІСЬКА РАДА
РІВНЕНСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
                                                     восьме скликання
 
Р І Ш Е Н Н Я
 
від  18 вересня  2024 року                                                              №
 
Про звернення депутатів Здолбунівської міської ради до  Голови Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо звільнення з полону захисників Сил Оборони України  та цивільних заручників
 
Керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за погодженням з постійними комісіями міської ради,  Здолбунівська міська рада
В И Р І Ш И Л А :
1. Підтримати звернення до Голови Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо звільнення з полону Ніверчука Артура Віталійовича, воїна в/ч 3057 Національної гвардії України (Окремого загону спеціального призначення «Азов»), жителя міста Здолбунів, Рівненської області (Додаток 1).
2. Підтримати звернення до Голови Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо посилення публічного висвітлення ситуації навколо полонених та безвісти зниклих захисників Сил Оборони України та сприяння визволення їх з полону (Додаток 2).
 3. Апарату Здолбунівської міської ради забезпечити направлення цього рішення до Голови Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань освіти, охорони здоров´я, культури, спорту, соціального захисту, молодіжної політики, законності, регламенту, депутатської діяльності, етики та врегулювання конфлікту інтересів (голова Висоцький Ю.О.).
 
Секретар міської ради                                                     Валентина КАПІТУЛА
 
Проєкт рішення підготовлено  депутатом  фракції Політичної партії
«Європейська Солідарність» у Здолбунівській міській раді

 
Касрпенко Л.Є.                                                                                        __________________
 
 
 
 
ПОГОДЖЕНО:
 
 
начальник відділу з юридичної роботи та
питань персоналу апарату міської ради                       Світлана ГЕРАСИМЮК
 
 
заступник міського голови з питань діяльності
виконавчих органів ради                                                  Юрій СОСЮК
 
 
 
начальник відділу – головний бухгалтер відділу
бухгалтерського обліку та контролю апарату
міської ради                                                                         Вікторія БОЙКО
 
                  
начальник відділу організаційної роботи  та
документообігу апарату міської ради                                Володимир ДАЦЮК
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Додаток  1
до рішення Здолбунівської міської ради
від 18 вересня 2024 року  №_____
 
Голові Верховної Ради України
Руслану СТЕФАНЧУКУ
 
Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини
Дмитру ЛУБІНЦЮ
 
 
Звернення депутатів Здолбунівської міської ради
до Президента України, Голови Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо звільнення з полону воїна  в/ч 3057 Національної гвардії України (Окремого загону спеціального призначення «Азов»), жителя м. Здолбунів, Рівненської області
НІВЕРЧУКА АРТУРА ВІТАЛІЙОВИЧА
 
              Навесні 2022 року Україна та увесь цивілізований світ з тривогою спостерігав за героїчною обороною Маріуполя, яка тривала 86 днів, 82 з яких у повному оточенні. На жаль, усі спроби деблокувати місто та маріупольський гарнізон, який до останнього утримував «Азовсталь», зазнали невдачі, і 16 травня 2022 року за наказом вищого військового керівництва України, оборону міста було припинено. Захисники міста залишили територію заводу, розпочалася так звана «евакуація задля збереження здоров’я та життя військовослужбовців», яка виявилася здачею в полон. Якщо й існували якісь домовленості з російською стороною, вони вчергове виявилися брехнею, бо вже у ніч проти 29 липня 2022 року у Волноваській виправній колонії №120 відомій як «Оленівка», куди були вивезені військовополонені, стався один з наймасовіших воєнних злочинів – серія вибухів, що спричинила пожежу, внаслідок якої загинуло 54 полонених військовослужбовців «Азову» та понад 70 отримали важкі травми.
            Серед захисників «Азовсталі» був і житель Здолбунова, воїн в/ч 3057 Національної гвардії України (Окремого загону спеціального призначення «Азов») НІВЕРЧУК АРТУР ВІТАЛІЙОВИЧ, якому на той час було лише 22 роки. 19 травня 2022 року Оксана Ніверчук, мама Артура, отримала витяг з наказу командира в/ч 3057 Національної Гвардії України, який офіційно підтвердив, що її син, НІВЕРЧУК АРТУР ВІТАЛІЙОВИЧ, був захоплений у полон та перебуває в Оленівці (Донецька обл.).
            16 травня цього року минуло два роки з часу «почесного полону», а обіцяного звільнення так і не настало. За ці два роки Артур змінив 8 колоній, а 14 листопада 2023 року (якраз у день свого народження) був засуджений російським кривосуддям до довічного ув’язнення та з того часу перебуває у «Чорному дельфіні» – одній із найстрашніших виправних колоній особливого режиму для довічно ув'язнених в Оренбурзькій області.
Розуміючи усю складність переговорів з країною-агресоркою, беручи до уваги зусилля, які докладаються щодо звільнення кожного Захисника України з полону російських окупантів, ми, депутати Здолбунівської міської ради, враховуючи численні звернення жителів Здолбунівської громади, звертаємося до вас з наступним:
 
        1. Забезпечити внесення НІВЕРЧУКА АРТУРА ВІТАЛІЙОВИЧА до списку на обмін військовополоненими та докласти максимальних зусиль щодо його звільнення з полону.
         2. Активізувати роботу з міжнародними  організаціями, які опікуються дотриманням правил поводження з військовополоненими, та забезпечити відрядження представників цих організацій до місць утримання військовополонених, зокрема до виправної колонії № 6  «Чорний дельфін» в Оренбурзькій області.
          3. Посилити публічне висвітлення ситуації щодо полонених, зокрема воїнів «Азову», з метою привернення  уваги міжнародної спільноти до нелюдських умов утримання військовополонених, посилення тиску на російську федерацію щодо дотримання Женевської конвенції з питання поводження з військовополоненими та забезпечення найшвидшого обміну та звільнення з полону українських Героїв.
 
 
 
 
Секретар міської ради                                                  Валентина КАПІТУЛА
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Додаток 2
до рішення Здолбунівської міської ради
від 18 вересня 2024 року  №_____
 
Голові Верховної Ради України
Руслану СТЕФАНЧУКУ
 
Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини
Дмитру ЛУБІНЦЮ
 
 

Звернення депутатів Здолбунівської міської ради
до Голови Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо посилення публічного висвітлення ситуації навколо полонених та безвісти зниклих захисників Сил Оборони України та сприяння визволення їх з полону
 
Щодня наші Захисники та цивільні громадяни України стають заручниками ворожого полону, а їхні родини залишаються у страху та невідомості. Війна продовжує забирати свободу та життя наших людей, і процес повернення полонених стає все складнішим та тривалішим.
Російська федерація не лише порушує всі міжнародні норми, але й маніпулює долями людей, блокуючи обміни як військовополоненими, так і цивільними заручниками.
Наші Захисники, Захисниці та мирні громадяни утримуються в жахливих умовах у тюрмах та СІЗО, всупереч Женевським конвенціям. Російська сторона офіційно не підтверджує місце знаходження полонених, свідомо направляючи брехливі відповіді родичам. Крім того, росія не дозволяє полоненим виходити на зв’язок з родичами та близькими, не надає інформації про стан здоров’я, умови утримання наших полонених. За свідченнями звільнених з полону, щодо них постійно застосовується фізичне та психологічне насилля.
До нас, депутатів Здолбунівської міської ради, звертаються родини полонених та зниклих безвісти Воїнів, які втомились від невідомості про те, що відбувається та де знаходяться їхні рідні.
Закликаємо владу негайно активізувати міжнародні та національні зусилля для забезпечення звільнення всіх українських військовополонених і цивільних осіб, які незаконно утримуються на території росії! Окрім того, закликаємо посилити зусилля з метою забезпечення дотримання норм міжнародного гуманітарного права щодо утримуваних російською федерацією українських військовополонених та запобігання катуванню, приниженню честі та гідності, порушенню прав людини, встановлення місцеперебування всіх бранців – громадян України.
Враховуючи вище викладене, звертаємось до Вас з наступним:
1) Вжити дієвих заходів для повернення з полону військовослужбовців Сил Оборони України, надання повної інформації щодо зниклих безвісти.
2) Посилити публічне висвітлення ситуації щодо полонених та безвісти зниклих Воїнів Сил Оборони України;
3) Вчергове звернутись до наших міжнародних партнерів, щоб зосередити та привернути їх увагу до ситуації з нашими полоненими, безвісти зниклими та цивільними заручниками;
4) Вкотре нагадати організаціям ООН, Червоний Хрест, державним партнерам про їх зобов’язання забезпечити відряджання представників цих організацій до місць утримання військовополонених;
5) Забезпечити належні соціальні гарантії родинам полонених та зниклих безвісти Воїнів.
 
 
Секретар міської ради                                                     Валентина КАПІТУЛА