ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LIX

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

2

Дата реєстрації:

23.04.2024

Проголосовано:

24.04.2024 09:22:05

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    22
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 2



Проєкт



здолбунівська міська рада



РІВНЕНСЬКОГО РАЙОНУ рівненської області



восьме скликання



Р І Ш Е Н Н Я



від 24 квітня 2024 року №



Про схвалення звернення депутатів Здолбунівської



міської ради до народних депутатів України щодо



забезпечення гарантій на соціально-економічну



компенсацію ризику населення, яке проживає



на території зони спостереження Хмельницької АЕС,



під час будівництва енергоблоків №3 і 4



Проаналізувавши розміщений 04.04.2024 року на офіційному вебпорталі Верховної Ради України проєкт Закону про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електричної станції за реєср. № 11146 від 03.04.2024 року, з метою дотримання законних прав та інтересів населення, яке проживає на території зони спостереження Хмельницької АЕС, під час будівництва енергоблоків №3 і 4 , відповідно до ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Здолбунівська міська рада



ВИРІШИЛА:



1.Схвалити звернення до народних депутатів України щодо забезпечення гарантій на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження Хмельницької АЕС, під час будівництва енергоблоків №3 і 4, згідно з додатком.



2.Секретарю Здолбунівської міської ради Капітулі В.В. направити вказане звернення до адресатів, зазначених у пункті 1 цього рішення.



3.Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію відповідної функціональної спрямованості відповідальній по місцевій раді.



Міський голова Владислав СУХЛЯК



Додаток



до рішення Здолбунівської міської ради



від 24 квітня 2024 року №



Звернення депутатів Здолбунівської міської/сільської ради



до народних депутатів України щодо забезпечення гарантій на



соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження Хмельницької АЕС, під час будівництва енергоблоків №3 і 4



На офіційному вебпорталі Верховної Ради України розміщено проєкт Закону України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електричної станції» за реєср. № 11146 від 03.04.2024 року.



Статтею 2 цього законопроєкту передбачено установити для замовника будівництва енергоблоків №3 і 4 Хмельницької АЕС ставку збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, у розмірі 0,5 відсотка вартості будівництва кожної установки.



Під час громадських слухань, які проходили на території населених пунктів нашої громади, які входять в тридцятикілометрову зону спостереження, однією з обов’язкових вимог було передбачити 10% коштів на будівництво третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС спрямувати на розвиток інфраструктури територіальних громад, які знаходяться в зоні спостереження. Однак, вказані вимоги так і не виконані в повному обсязі, попри те, що сьогодні як ніколи необхідно звертати увагу на безпекову складову, що полягає у будівництві нових, приведенні у відповідність до нових стандартів та забезпеченні утримання захисних споруд цивільного захисту, які наразі активно експлуатуються під час численних сигналів повітряної тривоги; закупівлі засобів індивідуального захисту органів дихання та препаратів стабільного йоду для населення зони спостереження атомних електростанцій; забезпеченні належного функціонування системи звукового сповіщення тощо.



З огляду на вищевказане, враховуючи щоденні ризики населення, яке проживає на території зони спостереження, особливо в умовах воєнного стану, просимо внести поправки до проєкту Закону України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електричної станції» за реєср. № 11146 від 03.04.2024 року, що додаються до цього звернення.



Розуміємо, що енергетична сфера несе колосальних втрат в умовах воєнного стану, але не слід забувати, що життя та здоров’я населення, забезпечення безпечних умов проживання населення 30-кілометрової зони ризику атомних електростанцій, неухильне дотримання їхніх законних прав та інтересів повинні бути одним із найвищих та найпріоритетніших шляхів розвитку державної та міжнародної політики.



Тому, сподіваємося на Вашу підтримку та позитивне вирішення порушеного у цьому зверненні питання.



Секретар міської ради Валентина КАПІТУЛА



Додаток до звернення



Поправки до проєкту Закону України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електричної станції» за реєср. № 11146 від 03.04.2024 року














Стаття 2. Соціально-економічна компенсація ризику населення, яке проживає на території зони спостереження Хмельницької АЕС, під час будівництва енергоблоків №3 і 4 Редакція статті 2 із врахуванням поправки
Установити для замовника будівництва енергоблоків №3 і 4 Хмельницької АЕС ставку збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, у розмірі 0,5 відсотка вартості будівництва кожної установки. Установити для замовника будівництва енергоблоків №3 і 4 Хмельницької АЕС ставку збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, у розмірі 10 відсотків вартості будівництва кожної установки.


Секретар міської ради Валентина КАПІТУЛА