ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Неприйнято

Сесія:

X

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

155

Дата реєстрації:

19.05.2021

Проголосовано:

19.05.2021 14:23:51

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    9
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    6
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    12

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 155




 

 

 



У К Р А Ї Н А

Здолбунівська міська рада Рівненської області

восьме скликання

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 19  травня 2021 року                                                                №155

 

Про звернення депутатів Здолбунівської міської

ради до Президента України, Верховної ради України,

Кабінету Міністрів  України  щодо заборони  розпродажу

земель  сільськогосподарського призначення  та проведення

Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з

даного питання

 

 

         Керуючись статтею 13 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  міська рада

В И Р І Ш И Л А :

 

  1. Підтримати звернення  депутатів Здолбунівської міської ради до Президента України, Верховної ради України, Кабінету Міністрів  України  щодо заборони  розпродажу земель  сільськогосподарського призначення  та проведення Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з даного питання (додається).


 


  1. Здолбунівській міській раді направити звернення до  Президента України, Верховної ради України, Кабінету Міністрів України.


 

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього середовища  (голова Українець А.Ю.).

 

 

Міський голова                                                              Владислав  СУХЛЯК

 

 

 

 

                                                                                  Додаток

                                   до рішення Здолбунівської

                                   міської ради

                                  від 19 травня 2021 року №____

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Здолбунівської міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України

щодо заборони розпродажу земель сільськогосподарського призначення та проведення Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з цього питання

 

Відкриття ринку сільськогосподарської землі в Україні є глобальним та болючим питанням.

На жаль, закон про ринок землі, який ухвалила Верховна Рада України, абсолютно ігнорує позиції власника – українського народу. З допомогою цього закону, який набирає чинності з 1 липня 2021 року, нинішнє й наступні покоління українців фактично позбавлені права не тільки на свої чорноземи, а й на свою країну. А, враховуючи бойові дії на Сході України, при відкритті ринку землі є ризик втрати територій.

Окрім того, наразі відсутні ринкові механізми, які повинні допомогти у формуванні ціни на землю. Відсутній порядок реалізації програми пільгового кредитування українського сільгосптоваровиробника, зокрема, і малих фермерських господарств.

Таким чином, наша країна в нинішніх умовах не готова до ринку землі ні в організаційному, ні у правовому, ні в економічному сенсі.

Проаналізувавши багаточисельні звернення громадян, ми заявляємо, що і населення України не готове до запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення, для яких і має запрацювати цей ринок.

Згідно зі статтею 13 Конституції України, земля та її надра в межах території України є об’єктами права власності українського народу. Таким чином, питання продажу сільськогосподарських земель – виключно справа референдуму. А відтак необхідно якнайшвидше розпочати широке, публічне, суспільне обговорення щодо впровадження ринку землі сільськогосподарського призначення.Українці самостійно повинні вирішити, чи погоджуються вони продавати сільськогосподарську землю.

Враховуючи розрахунки і застереження вітчизняних науковців та з метою запобігання наростання хвилі незадоволення та посилення масових протестних рухів стосовно протидії запровадженню ринку земель сільськогосподарського призначення, звертаємося до Вас з проханням відтермінувати дату введення в дію Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення №552-ІХ» та дозволити його запровадити лише після проведення і позитивного рішення Всеукраїнського референдуму з цього питання.

Закликаємо представників усіх демократичних сил до мобілізації у питаннях організації та проведення Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, на який буде винесено питання заборони розпродажу сільськогосподарської землі.

 

 

Секретар ради                                                          Валентина КАПІТУЛА