ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

X

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

25

Дата реєстрації:

08.05.2021

Проголосовано:

19.05.2021 11:04:47

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    17
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 25



У К Р А Ї Н А



Здолбунівська міська рада Рівненської області



восьме скликання



Р І Ш Е Н Н Я



від 19 травня 2021 року №



Про звернення депутатів Здолбунівської міської



ради до Президента України щодо повернення



органам місцевого самоврядування права



здійснювати контроль за додержанням



законодавства про працю



Керуючись статтею 13 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада



В И Р І Ш И Л А :




  1. Підтримати звернення Здолбунівської міської ради до Президента України щодо повернення органам місцевого самоврядування права здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю (додається).

  2. Здолбунівській міській раді направити звернення до Президента України.



3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну депутатську  комісію з питань з питань бюджету, фінансів, податкової політики, соціально-економічного розвитку та реалізації державної регуляторної політики (голова Бабак Л.В.).



Міський голова Владислав СУХЛЯК



Президенту України



Зеленському В. О.



Вельмишановний Володимире Олександровичу!



Здолбунівська міська територіальна громада з занепокоєнням та пересторогою сприйняла підписання Вами Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання» № 1320 від 04.03.2021. Підписанням Закону держава, на жаль, позбавила нашу територіальну громаду права здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю. Тобто, у нас на сьогодні відсутня жодна ефективна законна можливість боротись з тіньовою зайнятістю та захищати простих працівників від нахабства роботодавців.



Більше того, контроль за додержанням законодавства про працю був одним з небагатьох ефективних механізмів збільшувати доходи місцевих бюджетів через збільшення кількості легальних працівників, які сплачують податок на доходи фізичних осіб до нашого бюджету.



Здолбунівська міська ради тільки з початку поточного 2021 року здійснює контроль за працею. За це короткий проміжок час у було створено робочу групу з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення, взято на облік 273 фізичні особи підприємці та 253 юридичні особи, які є економічно активними та використовують найману працю. За результатами моніторингу мережі торгівлі та зберігання пального встановлено 12 суб’єктів господарювання, щодо одного направлено матеріали до правоохоронних органів з метою припинення незаконної діяльності, також припинено діяльність нелегального закладу ігрового бізнесу. Постійно ведеться превентивна та інформаційно-роз’яснювальна щодо дотримання роботодавцями прав найманих працівників в галузі мінімальних гарантій в оплаті праці, ліквідації незадекларованої праці.



Позбавлення нас повноважень з контролю за додержанням законодавства про працю невідворотно зменшить доходи нашого бюджету та призведе до неотримання найманими працівниками державні соціальні гарантії. Так, лише за перший квартал 2021 року, в тому числі у зв’язку з відсутністю з 1 січня контролю за працею з боку органів місцевого самоврядування через заміну посвідчень, в нашій територіальній громаді кількість найманих працівників знизилась та на 20 % зменшились надходження до місцевого бюджету з податку на доходи фізичних осіб. На підприємствах у галузі комунального господарства виникли затримки із виплати заробітної плати та зросту заборгованості із неї більше, як на один місяць. І така тенденція буде тільки збільшуватись через прийняття Закону № 1320.



Принагідно хочемо висловити Вам вдячність за ініціювання законопроєкту № 5300, який уже прийнятий Парламентом і який передбачає державну підтримку застрахованих осіб, що втратили дохід через карантинні обмеження. В той же час, така державна підтримка буде надаватись тільки тим працівникам, за яких роботодавець сплатив єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ). Тобто, через те, що ми не можемо вплинути на роботодавця щодо сплати ним ЄСВ, робітник не отримає ініційовану Вами підтримку. На нашу думку, саме в цій частині ми, громади, могли б показати спільну з Вами роботу, основна мета якої єдина – зробити Україну кращою а громадян щасливішими.



Тому, просимо Вам, вельмишановний Володимире Олександровичу, подати Парламенту Президентський законопроєкт з ініціативою відновити право органів місцевого самоврядування здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю.



Прийнято сесією Здолбунівської міської ради



восьмого скликання



(рішення від 19.05.2021 №_ )