ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XIII

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

1

Дата реєстрації:

04.08.2021

Проголосовано:

04.08.2021 10:40:13

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    22
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1




 

                               

 

«ЗАТВЕРДЖЕНО»

рішенням  сесії

Здолбунівської міської ради 

від «___» __________2021 року

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

«Здорові діти – здорова та успішна нація»

на 2021-2022 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Здолбунів 2021

ПРОГРАМА

за ініціативи голови Здолбунівської міської ради

«Здорові діти – здорова та успішна нація»


на 2021-2022 роки

 

  1. Проблеми, на розв’язання яких спрямована Програма та обґрунтування необхідності їх розв’язання


 

         Здоров’я дітей є одним із основних завдань нашої держави на теперішньому етапі розвитку. Разом з тим на сьогоднішній день стан здоров’я дітей як в Україні, так і в нашій області викликає найбільшу стурбованість. Впродовж останніх років зберігається тенденція до його погіршення, яка обумовлена впливом різних негативних факторів соціально-економічного, екологічного, психоемоційного характеру та порушеннями в організації харчування.

Академія медичних наук України повідомляє, що біля 80% випускників шкіл мають хронічні захворювання, які приводять до зниження працездатності та соціальної активності молодої людини. Зростання показників захворюваності є наслідком незбалансованої та не раціональної їжі, сумнівної якості та не завжди безпечної.

При вивченні стану харчування школярів спостерігається недостатність  забезпечення дитячого організму білками тваринного походження, продуктові набори в обмеженій кількості включають м’ясні та рибні страви, кисломолочні продукти, натуральні соки.

Тому на сьогодні однією з найважливіших передумов збереження та зміцнення здоров’я підростаючого покоління, відновлення їх життєвих сил, запобіганню виникненню групових спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь є забезпечення достатньою кількістю безпечних та якісних харчових продуктів, шляхом організації повноцінного харчування, оздоровлення та відпочинку. А також посилення державного нагляду та контролю в цьому напрямку.

Програма  «Здорові діти – здорова та успішна нація» на 2021-2022 роки (далі - Програма) розроблена  відповідно  до  Законів  України  «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям», «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року № 76-VIII, «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» від 28 грудня 2014 року № 79-VIII, постанова Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 року № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах», наказ Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства освіти і науки України від 01 червня 2005 року № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15 червня 2005 року за № 661/10941.

Для збереження  здоров’я  дітей,  їх  всебічного розвитку,  навчання  і  виховання, постає питання  створення  умов повноцінного і раціонального харчування, постійного/періодичного медичного обстеження,  тобто те, що є одним  із  основних  факторів  впливу  на здоров’я дітей.

Державою гарантується забезпечення харчування учнів 1-4 класів та дітей пільгових  категорій,  тому  організація  харчування  дітей  у  закладах освіти належить до пріоритетних завдань Здолбунівської міської ради, як органу місцевого самоврядування.

У разі, якщо вартість закупівлі продуктів харчування і організації послуг  з харчування, виготовлення та реалізацію готових страв оператором ринку харчових продуктів не підпадає під сферу застосування  Закону  України  «Про  здійснення  державних  закупівель», закупівлю,  по  можливості,  здійснювати  у інших постачальників,  які здійснюватимуть  постачання  продуктів  харчування  власним  транспортом  безпосередньо  до   закладів освіти  по  асортименту та в кількості, визначеному керівниками закладів освіти.

Розробка  Програми  обумовлена  необхідністю  створення  умов  для організації  повноцінного  і  якісного  харчування  дітей підпорядкованих закладів освіти.

Найважливішими компонентами розвитку особистості дитини є її фізичне, психічне та духовне здоров’я, стан якого визначається впливом на нього усього комплексу соціально-економічних, екологічних і духовних факторів. Одним з основних завдань сучасної освітньої політики при організації освітнього процесу є збереження здоров’я та формування здорового способу життя у підростаючого покоління. При цьому важливе значення має організація харчування учнів у закладах освіти, дотримання фізіологічних та санітарних норм, забезпечення продуктами натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю, формування відповідального ставлення дітей до власного здоров’я та вироблення навичок здорового способу життя, формування культури харчування з ранніх дитячих років.

В оперативному управлінні з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради перебуває 14 закладів загальної середньої освіти та 10 заклади дошкільної освіти (2 з них у складі НВК). 3 заклади загальної середньої освіти не  мають власних їдалень. Відповідно до категорій дітей, згідно законодавства, гарячим харчуванням охоплено не всіх учнів ЗЗСО.

Проте при здійсненні систематичного контролю за харчовими нормами і якістю продукції в ЗЗСО, яка надходить на харчоблоки, спостерігається  негативна тенденція в організації системи харчування в закладах освіти. У харчовому раціоні дітей в недостатній кількості використовуються м’ясні та кисломолочні продукти, соки, фрукти, що є порушенням норм харчування.

Слід зазначити, що якість організації харчування та обслуговування дітей залежить від загальної організації роботи їдальні, на що впливає багато факторів: стан матеріально-технічної бази, санітарний стан, використання нових форм обслуговування, тощо.

Отже, разом із зростанням основних кількісних показників в організації якісного і раціонального харчування учнів та вихованців закладів освіти Здолбунівської міської ради, загальний рівень розвитку харчування недостатній з точки зору вимог ринкової економіки і потребує подальшого удосконалення.

Виходячи з вищевикладеного,  Програму ««Здорові діти – здорова та успішна нація» на 2021-2022 роки розроблено для створення та забезпечення умов для організації повноцінного і якісного харчування вихованців і школярів закладів освіти територіальної громади.

 

2. Мета та завдання Програми

Основною метою Програми є збереження здоров’я дітей, підвищення рівня організації харчування, забезпечення школярів безкоштовним, раціональним і якісним харчуванням та надання послуг з харчування, виготовлення та реалізацію готових страв оператором ринку харчових продуктів з використанням матеріально-технічної бази закладу освіти)

 

  1.  Основними завданнями Програми є:




  • покращення роботи мережі шкільних їдалень;

  • дотримання норм харчування та калорійності страв;

  • вдосконалення професійного рівня з питань організації харчування дітей;

  • забезпечення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог в  закладах освіти, де здійснюється харчування дітей;

  • контроль за картотекою страв, своєчасне погодження двотижневих перспективних меню;

  • лабораторний контроль безпечності та якості сировини та харчових продуктів, які використовуються для харчування дітей.




  •  забезпечення безкоштовним харчуванням наступні категорії дітей у закладах дошкільної освіти:

  •     дітей,  батьки або особи, які їх замінюють, у сім’ях, в яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму);


-  дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою і виховуються  в  сім'ях;

-  дітей працівників органів внутрішніх справ, Національної поліції України,  які загинули під час виконання службових обов’язків;

-     дітей з інвалідністю і дітей батьків інвалідів І, ІІ групи;

-  дітей, батьки або особи, які їх замінюють, є учасниками операції об'єднаних сил чи загинули або отримали інвалідність під час виконання бойових дій в зоні АТО/ООС, дітей, батьки або особи, які їх замінюють є учасниками бойових дій та території інших держав та дітей, батьки або особи, які їх замінюють, є внутрішньо переміщеними особами згідно Закону України від 20.10.2014 №1706 «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»;

  • дітей батьків інвалідів війни.

  • розмір плати зменшується на 50 відсотків для батьків, у сім’ях яких троє і більше дітей.


- забезпечення безкоштовним харчуванням наступні категорії дітей закладів загальної середньої освіти:

- дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування;

- дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах;

- дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям", які навчаються в закладах  загальної середньої освіти;

- дітей, батьки або особи, які їх замінюють, є учасниками операції об'єднаних сил чи загинули під час виконання бойових дій в зоні АТО/ООС;

- дітей, батьки або особи, які їх замінюють є учасниками бойових дій та території інших держав та дітей, батьки або особи, які їх замінюють, є внутрішньо переміщеними особами згідно Закону України від 20.10.2014 №1706 «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

 

 2.3. Реалізація Програми дасть змогу:

- створити єдину та якісну систему харчування в підпорядкованих закладах освіти;

- забезпечити безоплатним харчуванням учнів 1-4 класів, учнів із числа пільгових категорій;

- створити умови, що сприяють зміцненню здоров`я дітей, їх гармонійному розвитку;

- збільшити кількість вихованців, охоплених гарячим харчуванням;

- поліпшити якість харчування дітей закладів освіти;

- формувати навички правильного та здорового харчування;

- впроваджувати нові технології в організації харчування.

3. Основні заходи Програми











































































































































№ п/п Заходи Джерела фінансування Виконавці Термін виконання
1.Організаційно-методичне забезпечення
1.1 Забезпечити організацію харчування  у закладах дошкільної та загальної середньої освіти шляхом кейтерингу або аутсорсингу (організація харчування постачальником харчових продуктів та/або послуг з харчування, виготовлення та реалізацію готових страв оператором ринку харчових продуктів з використанням матеріально-технічної бази закладу освіти) Не потребує Керівники закаладів освіти Постійно
1.2 Оформлення інформаційних куточків для учнів та батьків щодо харчування дітей Не потребує Керівники закаладів освіти Постійно
1.3 Складання та оновлення бази даних дітей, які потребують безкоштовного харчування Не потребує Керівники закаладів освіти Постійно
1.4 Залучення працівників медичних установ до профорієнтаційної та санітарно-просвітницької роботи зі школярами щодо правильного харчування  

 

 

Не потребує
 

 

 

Керівники закаладів освіти
 

 

 

2021-2022 роки
1.5 Організація та проведення нарад, семінарів та тренінгів з питань організації харчування дітей, дотримання вимог санітарних заходів, діючих санітарних норм з протиепідемічного режиму на харчоблоках та в буфетах дитячих закладів, поширення досвіду роботи у сфері харчування дітей. Не потребує Управління з гуманітарних питань, Головне Управління

Держпродспоживслужби в Рівненській області
Постійно
2. Організація харчування у ЗЗСО та ЗДО
2.1 Забезпечення безкоштовним харчуванням дітей пільгових категорій Бюджет міської ради Здолбунівська міська рада, керівники закладів освіти 2021-2022 роки
2.2 Забезпечення безкоштовним харчуванням учнів 1-4 класів Бюджет міської ради Здолбунівська міська рада Постійно
2.4 Дотримання санітарно-гігієнічних норм щодо організації харчування, оптимального режиму роботи їдалень Не потребує Керівники закаладів освіти, ПП Постійно
2.5 Проведення перевірок щодо організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах Не потребує Управління держпродспожив

служби
Відповідно до плану
3. Підвищення якості харчування учнів
3.1 Контроль за картотекою страв, своєчасне погодження двотижневих перспективних меню Не потребує Керівники закаладів освіти, ПП Постійно
  Покращення роботи мережі шкільних їдалень та буфетів, шляхом безперечного виконання нормативних вимог з їх облаштування та утримання. Державний бюджет,  бюджет міської ради Здолбунівська міська рада, керівники закладів освіти  
  Дотримання норм харчування та калорійності страв  

Не потребує
Керівники закладів освіти, приватні підприємці  
  Застосування постійнодіючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР)  

Не потребує
Оператори ринку, які здійснюють харчування дітей в школах та дошкільних закладах.  
3.2 Контроль за якістю та безпекою, дотриманням термінів, умов зберігання та реалізації продуктів, за поставкою продуктів харчування з наявністю сертифікатів відповідності, посвідчень про якість  

 

 

 

Не потребує
 

 

 

Керівники закаладів освіти
 

 

 

 

Постійно
3.3  

Проведення комісійних перевірок готовності навчальних закладів до роботи в новому навчальному році.
 

 

Не потребує
Здолбунівська міська рада, Головне Управління

Держпродспоживслужби в Рівненській області,

Управління з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради, Головне управління ДСНС в Рівненській області
Щорічно до 25 серпня
  Впровадження в навчальних закладах  нових підходів до приготування страв (за Збірником рецептур за редакцію Клопотенка Є.В., мультимедійні, безглютенові та інші меню)  

 

Не потребує
Керівники закладів освіти, приватні підприємці  
  Проведення лабораторних досліджень об’єктів санітарних заходів (питної води, обстеження декретованого контингенту), контролю за показниками безпеки сировини та продуктів, які використовуються для харчування дітей,  готових страв на калорійність та мікробіологічне забруднення, змивів з навколишнього середовища та обладнання, в процесі здійснення планових та позапланових заходів державного нагляду за дитячими закладами бюджет міської ради Головне Управління

Держпродспоживслужби в Рівненській області. Регіональна та міжрайонні державні лабораторії Держпродспоживслужби
 

 

4. Фінансове та ресурсне забезпечення Програми

 

Фінансування Програми здійснюється з місцевого бюджету Здолбунівської міської ради відповідно до кошторису, після затвердження його рішенням сесії міської  ради в межах бюджетних асигнувань, а також за рахунок інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

Кошти місцевого бюджету використовуються для забезпечення організації харчування у закладах освіти Здолбунівської міської ради, а саме: безкоштовне одноразове харчування учнів 1-4 класів, харчування дітей–сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими освітніми потребами ,  дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», дітей учасників АТО.

Забезпечення безоплатним гарячим харчуванням за рахунок бюджетних коштів здійснюється на підставі документів, що підтверджують таке право відповідно до законодавства.

Ведення обліку здобувачів освіти, що забезпечуються безоплатним гарячим харчуванням, у тому числі здобувачів освіти, які мають особливі дієтичні потреби, здійснюється класним керівником/вихователем, який щодня (сьогодні на завтра) надає відповідну інформацію відповідальній особі та уточнює її зранку поточного дня.

 

5. Очікувані результати виконання Програми

 

Завдяки реалізації заходів Програми на 2021-2022 роки прогнозується створення сприятливих умов для вдосконалення системи організації харчування вихованців закладів освіти.

У результаті реалізації комплексу заходів, визначених Програмою, очікується досягнення таких основних кількісних та якісних показників цієї сфери:

- створення умов, що сприяють зміцненню здоров`я дітей, їх гармонійному розвитку;

- забезпечення якісного та збалансованого харчування вихованців;

- організація харчування дітей пільгових категорій (відповідно до чинного законодавства України);

- забезпечення безкоштовним харчуванням школярів 1-4 класів та іншої категорії дітей, визначеної цією Програмою та згідно законодавства;

- збільшення кількості вихованців, охоплених гарячим харчуванням;

- формування навичок правильного та здорового харчування підростаючого покоління;

- змінення підходу до організації харчування через створення єдиної гнучкої та якісної системи харчування в ЗЗСО та ЗДО Здолбунівської територіальної грома ди;

- раціонального і ефективного використання бюджетних коштів;

- затвердження Програми дасть можливість розробити і затвердити єдине зимово-весняне, літньо-осіннє меню для ЗДО та меню для ЗЗСО на І і ІІ семестр і оздоровчий період на термін дії Програми.

 

 

6. Джерела фінансування Програми

 

Фінансування Програми може здійснюватися за рахунок коштів місцевого бюджету, а також інших джерел, незаборонених чинним законодавством України.

Обсяг фінансування Програми коригується щороку під час складання проекту місцевого бюджету на відповідний рік у межах видатків, передбачених головним розпорядником бюджетних коштів, відповідальним за виконання завдань і заходів Програм.

 

7. Строки та етапи виконання Програми

 

Строки виконання – з вересня 2021 року до кінця 2022 року. Програма виконується в один етап.

 

 

8. Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

Координація за ходом виконання Програми покладається на управління з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради.

У разі необхідності внесення змін впродовж терміну дії Програми відповідальний виконавець готує уточнення показників і заходів та вносить їх на розгляд сесії міської ради.

Основні напрямки та заходи  Програми  можуть коригуватись у період її дії з урахуванням соціально-економічної ситуації та змін у законодавстві України.

Зміни до Програми вносяться у разі потреби та можуть передбачати:

- включення до затвердженої Програми додаткових заходів і завдань;

- уточнення показників, джерел фінансування, переліку виконавців, строків виконання Програми та окремих заходів і завдань;

- виключення із затвердженої  Програми окремих заходів і завдань, щодо яких визнано недоцільним подальше продовження робіт.

Контроль за ходом виконання програми залишається за Здолбунівською міською радою.